Черната мряна

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Advokat
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Черната мряна

Мнение от Advokat »

Според "Риболовната енциклопедия" на Мир Богоев, това било най-великата и най-вкусна риба по нашите геогр. ширини. По този случай със сина ми сме обсебени от целта да наловим такава, но досега сме хванали само една - в кален, полузаблатен гьол, образуван от наводненията на Чепеларската река. Хванахме я инцидентно на малка пружина на дъно в този гьол - в пълно противоречие със съветите за подвижно олово, търсене по разливи, вливания, бързеи и пр. чисти води. Хващали сме и бяла мряна в мътни и кални вирове по Камчия при морето, но черна - не. Като чета този форум, оставам с впечатлението, че черната мряна е нещо обикновено и лесно уловимо. Дайте съвет как и къде да хванем по-сериозно количество, защото, освен всичко друго, като я изпържихме, с нищо не ни впечатли като вкус (може би защото я пържихме и с други риби).
баща на рибарче
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

BABYDOCTOR - е как уклея с един куп кокали вътре ще се сравни с розовото месо на мряната извадена от бистра планинска река като Чепеларка , Лясковската или Юговската , а не от Струма или Марица .
Както и да е това си е твое мнение нека да не бъркаме колегата.

http://forum.nariba.com/viewtopic1519.html
Нека погледне тук . И още доста теми съм пускал нека ги намери и тях и ще разбере колко "лесно" се хваща черна мряна .
А колега ако си още позаинтересувам , ела до Асеновград ще се уговорим и ще ви заведа на риболов за черна мряна :D :D :D .
Клавиатура риба не лови!!!
mrenaro
новобранец
новобранец

Мнение от mrenaro »

babydoctor написа:Ми като вкус и аз не й се радвам особено, предпочитам пържен уклей примерно. А за ловене - никъде не съм я виждал в такива количества, както на Струма.
за вкуса може да се поспори, иначе човеко е мноо прав, по Струма - това е рая на мрената, аз лично само това ловя.............
mrenaro
новобранец
новобранец

Мнение от mrenaro »

малко offtopic : абе local "надушвам че сме от една порода", аз съм тесно специализиран в риболова на черна мрена , предимно на тежко и нищо друго не признавам.....,аз туку що се завърнах от 20-дневно турне по Струма - страхотия...............
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Mrenaro - абсолютно си прав - всеки ден съм по Чепеларска за мряна и пъстърва. :D
Клавиатура риба не лови!!!
mrenaro
новобранец
новобранец

Мнение от mrenaro »

колега advokat ако местожителството ти е верно ,сиреч София,палиш колата и у Струма най-близо ти е Невестино или Пастух,Земен не ти препоръчвам,защото по това време там е пълна скръб,ако пък решиш доста по надолу можеш да отидеш!
Advokat
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Advokat »

Благодаря, колеги, особено на Local за поканата. Лошото е, че отпуските и празниците поприключиха. Ако не заминеш за Бургас до края на септември, ще се разваме със сина ми да ни организираш едно показно ловене на мряна - "логистиката" и черпенето е от нас !
Навремето писах във форума, че преди две години един съсед подари на сина ми въдица и оттам тръгна всичко (аз никога през живота си не бях ловил). Накупихме такъми и литература, но практическите уроци си остават незаменими...
баща на рибарче
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”