Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Къде и какво кълве в момента.
naRiba.com

Форум

къде в източна България за сом по това време
Модератор: Paublo_Eskobar
- Диканаров
- кандидат преподавател
Re: къде в източна България за сом по това време
Гошо, след четири дни на Дуранкулашкото и Шабленското езера, на яз. Цонево, на р. Камчия, а на юг от нос Емине питай Бат Милен. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
мерси колега
жив и здрав

за река камчия къде по-точно имаш в предвид
- Диканаров
- кандидат преподавател
Ако знаеш липованите от устието на Камчия. Питай и ходи с тях. Аз съм ловил от местността Пода/ моста на шосето за Бургас/ на доло по течението, като младеж и съм ползвал техни похвати, които сега не практикувам. Въженца вързани за клони с жаба, рак или врабче през ноща. Говоря за годините 1956-1960г. Дядо ми беше зъболекар в с.Старо Оряхово и летувах там, а покрай дядо се запознах с местните "водни" духове. Като ме видяха, че съм глътнал куката ме взимаха с тях понякога от благодарност към дядо и баба. Сигурно съм им много досаждал с питания, но бях изпълнителен. Ставах рано, търпях на комари, не им пушех цигарите или подпийвах ракията, та общо взето бе търпимо. Те си знаеха подмолите и за мен винаги имаше един за залагане вечер. При обиране на такъмите аз повечето гледах или пречех. Е ако на моето въженце нямаше нищо, те мидаваха някое "лигавче". Така викаха на малките сомета от 1-2кг да си занеса в къщи. 

Диканаров,моля те да разкажеш още за "ония" времена!Какви размери сомове са излизали? 

-
- ще става разбирач
Болки в ръката ми от хвърляне ...

- Диканаров
- кандидат преподавател
Тогава се ходеше не с рейс или кола, а с магарешка каручка. От Старо Оряхово през седемте моста до Лонгоза, и после още толкова до Пода и от там нататък с разтреперани ръце и мечти за голями риби и тепане с гуменетките след босите "духове"На каручката товареха такъми, стръв, и един кош за рибата. Аз бях малък и тогава и за три години да имам мисля не повече от пет сомчета между 1 и 1.5 кг. хванати на "моя" такъм. "Духовете " караха тогава много голями за моето разбиране риби- над 10кг. Сутрин ходехме с дядо до "кооперацията". Там в едно дълбоко циментово мазе пазеха улова. Нямаше хладилници. Чукаха лед от калъпи и това бе всичко за охлаждане. Та веднъж към 9ч. преди дядо да отвори зъболекарският кабинет, отидохме да купи пресни раци и видяхме сом дълаг колкото магарешката кола. Трябва да беше 1959г. Сега като си мисля , каручката бе около 2-2.5м и рибата по формулата на Бай Милко би следвало да е 50-70кг. Иначе, съм слушал от тях разкази за гигантски сомове. За рибари влязли в подмол и не излязли, защото сомът ги лапнал и какви ли не страхотии. А в детските ми представи и глава можеш да си представиш какво е било. 

Колега а Ивайловград защо не га споменаваш,или по това време сом не излиза.Аз твърдо съм решил тази година да откривам там сезона и на тролинг да търся и Бяла риба.
Пази боже от гнил мост,неканен гост и прост на висок пост.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега, на юг от Емине съм писал, че може да даде отговор Бат Милен- в кои водоеми има сом. Той е от Бургас и знае в кои води се въди тоя рибок. За Ивайловград има много хора, които го познават сантиметър по сантиметър. Питай Барутчията, Телето, Сампо, VGS, MSN, Краси 112 и т.н. Аз не съм от тях. За срамотиите, дори не съм бил още там. Аз не съм и сомджия в истинският смисъл на думата! Най-голямият ми сом е от Старата гребна база в Пловдив. 

-
- разбира нещата
Приятелю ако си от Ямболската Стралджа, защо задаваш такива въпроси имаш си цяла Тунджа на разположение минаваш 30км до Елхово надолу до границата всеки един по голям вир държи сом.Наслукаgocho_83 написа:???