Българите с бронз от световното по спининг

Информация отностно предстоящите състезания и първенства, както и резултатите от тях.

Модератори: Павел Иванов, Кърцата

Публикувай отговор
Воблера
новобранец
новобранец

Българите с бронз от световното по спининг

Мнение от Воблера »

БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРИЯ

Тази дума ми кънти из главата и не само в моята…Думата “България” се чуваше навсякъде, чуваше се от устата на съперниците, гръмко прорязваше бученето на реката, ....кънтеше на площада в Девин, носеше се из въздуха на Родопа планина….

От 22 до 25 май в гр. Девин се проведе шестото световно първенство по спининг. Трасето беше на р. Въча, с обща дължина към 2, 500 метра. В четири сектора сили мериха 52 състезатели от 12 страни.
Участваха отборите на Италия, Португалия, Русия, Украйна, Латвия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Андора, Хърватска, България. Отборите са съставени от 5 състезатели /4 титуляри + 1 резерва/.
Отборът на нашата страна беше в състав Пламен Бойков, Деян Илиев, Илиян Илиев от клуб Острието и Стефан Минчев и Станил Йотов от Стари видри. Капитани на отбора бяха Сашо Динев и Георги Гетов.

Отборът на България имаше хъс, имаше дух, имаше настроение…… и най-вече можеше да лови риба. Отборът на България показа на всички, че ако състезанието беше само на блесна и воблер, нямаше кой да ни бие. Чехите и словаците ловяха предимно на силикон, руснаците на мини блесни, а италианци и поляци, така и не намериха верния път. Латвия и Хърватия и Украйна също бяха силни противници, затрудниха ни и португалци, унгарци и андорци. Всеки беше дошъл да покаже какво умее, всеки се бореше да защити честта на страната си.

Искам да изразя своето признание и благодарност към всички, които ни подкрепяха и вярваха в нас. Без вашата помощ и подкрепа нямаше да успеем. Шапка ви свалям.

Благодаря на Сашо, Колето, Видаликса, Смог, Ицо, Милен, Ели, Ицо Трайков, на бай Иван Тотков, на Борето и Любчо от Смолян, на Гецата, Тошко, Кольо, Евгени от Девин. Благодаря на Стоил Костов, Христо Михайлов, Ивайло Христов, на Емо, Румил, на Найден и на всички останали, чиито имена не мога да изредя тук, защото трябва да пиша до довечера….

Състезанието беше трудно и много оспорвано. Всички момчета от отбора се бориха мъжки, играха достойно и с голяма мотивация. Браво на всички, това се казва отбор!
Аз се паднах в сектор Д и двата дни. На тренировката така и не успях да отида да го видя. Лових в другите три сектора, защото не достигна времето. В сектор Д запомнящото се можеше да се обобщи с Wellcome to the hell - нито едно дърво край брега, жега, яко камънаци и трудни риби. Хвана се и най-малко риба от цялото трасе. Сектора беше и най-дълъг като метраж...
Лош жребии имах през първия ден и успях да стигна до четвърто разделено място. И това беше добре, защото чехи, поляци и словаци не ме пуснаха да хвърлям в местата, където се извади повечето риба. Рибите си ги улових в бързеите, близо до отсрещния бряг. Играх с Максим Балачевцев, едно от големите имена в руския спининг и завършихме наравно. Първата ми риба беше балканка около 32-33 см. Извадих още 4 американки от бързея. Кълвяха на дистанция 20-25 метра от мен. Трудно се вадеха през цялата река.
Последната 6-та риба ми се откачи в последната минута, докато я вадех от 20 метра дистанция…Бяхме дръпнали на Русия с една точка от първия ден. Бяхме трети и беше ясно, че на следващия ден ще се борим със словаци и руснаци за влизане в тройката. Пък и руснаците имаха да защитават титла от предишното първенство...

Вечерта в хотела казах на бат Стан – “утре отиваме на реката и - никаква милост. Няма да им се даваме”…Поздравявам го за представянето, както и всички останали от отбора.
Сутринта станах рано, навих си ново влакно на шпулите, заточих повечето тройки, прегледах отново и отново всички примамки за изпилени контри. Много се бях нахъсал, но и бях страшно спокоен. Щях да играя в същия сектор, при камъните, слънцето и жегата. Обаче познавах местата.
Втория ден също се паднах с Максим. Един много интелигентен и опитен състезател. Паднах се и с Андреа Феро от италианците, който има две втори места индивидуално от шампионатите през 2005 и 2006 г. Избирах последен и предпоследен в първите два манша. Отново лош жребии, но това е част от състезанието…Полякът, словакът и Максим ми поведоха със 7 на 3 риби още в първия манш. Викам си – моята сила е в бързеите, там който влезеше, или късаше блесни, или не хващаше риба. Пък и в горната част на сектора не ме пускаха да вляза. Избираха места преди мен и ми оставаха свободни два бокса в бързеите. Започнах в бързея и в първия манш, там завърших и в последния. Успях да извадя 14 пъстърви /11 на блесни, 2 на воблер и 1 на силикон/. Чехът ме победи само с една риба и трепереше до края дали няма да го изравня. След мен останаха словакът, украинецът и италианецът с 12, а Максим от Русия извади 10 пъстърви. Следваха още няколко души с по 2-3 риби, а последните в сектора имаха по 1 риба.…

В четвъртия манш, латвиецът освободи единия бокс на бързея и аз - газ, газ, успях да вляза там. Латвиецът нищо не извади, макар че го облови повече от 20 минути. Слагам блесна № 3 и на третото хвърляне - жесток удар. Рибата поведе надолу по течението и като я видях казах само на Сашо, който беше зад мен – “гледай кво чудовище закачих”. В тоя момент чудовището скочи един метър над водата….Балканка, невероятно красива златна риба между 55 и 60 санта. Бях с 0,16 мм и трудно я задържах, разви ми няколко метра аванс и влезе в бързея. Оттам не можах да я изкарам повече от 2 минути. Направи още един скок към метър над водата. Скочиха хора с камери и фотоарапати. Почнах да стягам аванса и да я прикарвам към себе си. Наближи на около 2 метра от мен. Невероятна, дебела риба. Красота. Викам на съдията – "не се приближавай, за да не я изплашиш".
Съдиите бяха с едни много пънкарски, ярки жилетки и се виждаха и от Космоса…Нямах и много време, защото знаех, че всяка минута на състезанието е ценна. Не бивше да се бавя….Позатегнах аванса и опотах да поведа рибата към кепа. Тя се обърна и резна със 100 км към бързея.
Линията се охлаби и помислих, че е скъсала. Не…. Беше счупила едната кука на тройката!!! Тройка на блесна № 3! Уникална риба, която излезе победител. Красота… Невероятна тръпка и чудовищна доза адреналин….Ако не беше на състезание, щях да я мъча повече време и сигурно щях да я уморя и кепчосам. Обаче сега бързах, нямаше време да я мотая из бързеите. Уникална риба, вечерта след състезанието италианецът и латвиецът показва с ръце каква риба съм борил на останалите съперници - според думите им цели 5 минути…Тръпката беше невероятна!.

През втория ден успяхме да бием Русия с няколко точки разлика. Назад в класирането станаха поляци и италианци. Хърватите играха сърцато, а и латвийците се бориха мъжки. Особено добро впечатление ми направиха украинците - много силни спортисти и чудесни хора.

В заключение лично за себе си мога да кажа, че не съм се съмнявал, че ще вземем медал, само не знаех с какъв цвят щеще да е той. Трето място в света по спининг риболов е добро постижение, защото след нас останаха отбори, които са били по няколко пъти световни шампиони, като Русия, Полша, Италия….

Класирането

ОТБОРНО
1. Чехия - 10,5 наказателни точки
2. Словакия - 27 н.т.
3. БЪЛГАРИЯ - 37 н.т.
4. Русия - 40,5 н.т.
5. Италия - 47,5 н.т.
6. Хърватска - 49,5 н.т.
7. Украйна - 60 н.т.
8. Полша - 60,5 н.т
9. Латвия - 61 н.т.
10. Португалия - 64 н.т.
11. Андора - 81 н.т.
12. Унгария - 85,5 н.т.

Индивидуално класиране
1. Михал Тихи /Чехия/
2. Йозеф Флотин /Чехия/
3. Т. Тихи /Чехия/
4. Т. Чепелак /Чехия/
5. Л. Млинарович /Словакия/
6. М. Форбак /Словакия/
7. М. Борас /Хърватска/
8. А. Питерцов /Русия/
9. Стефан Минчев /БЪЛГАРИЯ/
10. Ю. Мразик /Словакия/
......
12. Алексей Шанин /Русия/
13. Пламен Бойков /БЪЛГАРИЯ/
...
....
16. Деян Илиев /БЪЛГАРИЯ/
Станил Йотов и Илиян Илиев от отбора на България имат участие по един състезателен ден и по тази причина са по-назад в индивидуалното класиране.

Поздрави на всички колеги от форума!
Стефан Минчев
Последно промяна от Воблера на Чет Май 29, 2008 4:01 pm, променено общо 1 път.
На кьоравото врабче Господ му свива гнездото.
saksi
фен клуб-скобар

Re: Българите с бронз от световното по спининг

Мнение от saksi »

От достойно ,та най- достойно представяне.Браво.
Ще почнат да споменават и България вече в тоя спорт.
Аватар
malkia_joro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от malkia_joro »

Браво :smt038 :smt038 :smt038 Отлично представяне!Гордеем се с вас!Благодаря и за прекрасния и изчерпателен репортаж,който си написал въпреки умората от състезанието!
БЪЛГАРИ ЮНАЦИ :smt038 :smt038 :smt038
Красотата на живота е в това,че продължава.
Изображение
Аватар
Andrey82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Andrey82 »

Догодина нека да е злато ! Браво момчета!
На Текето ми е най-добре :)
ivo75
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от ivo75 »

МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
Воблера
новобранец
новобранец

Мнение от Воблера »

malkia_joro написа:Браво :smt038 :smt038 :smt038 Отлично представяне!Гордеем се с вас!Благодаря и за прекрасния и изчерпателен репортаж,който си написал въпреки умората от състезанието!
БЪЛГАРИ ЮНАЦИ :smt038 :smt038 :smt038
Благодаря колеги,
надявам се да имаме и по големи успехи в този спорт. И да има повече млади спинингисти. Така ще има приемственост, като се оттеглят по-дъртите като мен и бат Стан - идва смяната...
Досега от 6 проведени първенства имаме

едно трето място - 2008 г.
две 5-ти места - през 2003 и 2005 г.
едно осмо - през 2006 г
едно девето - през 2004 г.
миналата година в Словакия не взехме участие.

Аз съм играл на три от първенствата и сега мога да кажа, че това беше най-силния отбор на България.
Отборът ни беше много нахъсен и мотивиран. Играехме за името на БЪЛГАРИЯ и за всички български риболовци.
Състезанието беше оспорвано и трудно. Успяхме да победим световни сили в спининга, коита са били по няколко пъти световни шампиони в дисциплината - Русия, Полша, Италия... Може да ви прави впечатление, че само европейски отбори участват, но това са водещите сили в спининга в Европа. А покани се изпращат и до федерациите на други държави извън европейските. Предполагам, че те също ще се включат занапред. Следващата година шампионата е в Андора.
Сега по регламент се признаваха и други хищни риби освен пъстървите, но само на тренировката се хванаха няколко кефала. На самото състезание - само пъстърви...
Състезателите на Русия и Италия си вадят хляба като рекламни лица на различни производители на риболовни принадлежности и са професионални риболовци. Такъмите на всеки един от тях струват колкото такъмите на целия български отбор.
И въпреки това успяхме да ги победим, щото не само такъма е важен, а и задвъдичното устройство...

Поздрави на всички!
На кьоравото врабче Господ му свива гнездото.
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Жестоко представяне! :D Тая неземна пъстърва още ми е като тумор в мозъка... :shock:
sirius3
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sirius3 »

Браво, и успех и занапред :!:
kudrav82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kudrav82 »

:smt038 :smt038 :smt038 :smt038 :smt038 :smt038 :smt038 :smt038 :smt038 за наште,и догодина ЗЛАТО
и ловец съм и рибар съм,и на тъщата.......съм
Аватар
Na_Sluka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Na_Sluka »

Браво на нашите момчета
и догодина още по големи резултати :smt041 :smt041 :smt041
repair
новобранец
новобранец

Мнение от repair »

Догодина да нямате наказателни точки и да ги биете всичките и на индивидуално!Поздравления за резултата :smt038 :smt038 :smt038 :smt038 :smt038 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и Първенства”