Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Скакалци и щурци
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- учете се от него
Re: Скакалци и щурци
Специално в средното течение на р.Стряма , на тези големите , зелените , им се мръщят
Тук основно кълвът на друг по-дребен вид ( 3-4см , женските до 7см) , т.н. "горски скакалец" , широко разпространен в Средна Гора и Добруджа (вредител по широколистните видове , а от овошките основно ябълки и круши) Ето го хубавеца по-доло:

На снимката не се вижда хубаво ,но коремчетата им са много ярко оцветени в преливащо зелено , червено и жълто-за тукашните кефали са като мишени , но в интерес на истината последните 2-3години не съм виждал 300грамов кефал на р. Стряма.....

На снимката не се вижда хубаво ,но коремчетата им са много ярко оцветени в преливащо зелено , червено и жълто-за тукашните кефали са като мишени , но в интерес на истината последните 2-3години не съм виждал 300грамов кефал на р. Стряма.....

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Бачо Илия,ти сам си го написал-
И все пак-зеления си е направо мръвка нали?

Според флората-и фауната!Каквото хвърка или скача около водата,то ще да е!В моя край бреговете са обрасли с бъзаци,къпинак и коприва и зеления скакалец/не знам дали това му е наименованието/ е една от най резултатните примамки през летния период!Есенно време из стърнищата подскачат милиони от ония черничките дребни щурчета,но нищо не иска да ги лапне!Има си причина,но ми куца малко обяснението!IDA написа:"горски скакалец" , широко разпространен в Средна Гора и Добруджа (вредител по широколистните видове , а от овошките основно ябълки и круши)
И все пак-зеления си е направо мръвка нали?

-
- учете се от него
Митко , ами така е 100% , тук няма такива кефали както в Северна България или както в Марица или долното течение на Тунджа , тук ако се хване някой по-едър кефал е в язовирите , реките са безумно изправени от "корекции" и ,"мениджмънт" с по-горе описаните средства ,и колкото и да изглежда тъпо - на 12- 15 кефала на Стряма , има по един мерен (22санта); затова като пиша 50-100 скакалеца , изглеждам като "марсианец" , ще постна и марсиански пейзажи , само да спрът пороите... Винаги съм си мечтал за речен риболов в Северна България , и никога не ми се е случвал... За бяла мряна , да не говорим- така ще си умра , като "офца без история"sapuna написа:Бачо Илия,ти сам си го написал-Според флората-и фауната!Каквото хвърка или скача около водата,то ще да е!В моя край бреговете са обрасли с бъзаци,къпинак и коприва и зеления скакалец/не знам дали това му е наименованието/ е една от най резултатните примамки през летния период!Есенно време из стърнищата подскачат милиони от ония черничките дребни щурчета,но нищо не иска да ги лапне!Има си причина,но ми куца малко обяснението!IDA написа:"горски скакалец" , широко разпространен в Средна Гора и Добруджа (вредител по широколистните видове , а от овошките основно ябълки и круши)
И все пак-зеления си е направо мръвка нали?![]()
]

IDA,
Кефала го напада стръвно,ама за кратко време.Появи ли се скакалеца, на черен не върви.
Аз от скакалците най-успешно съм ползвал не зеления, а един с жълто-череникаво коремче.Ама много скача ей..луд да станеш докато си наловиш.
Вярно е.Черния щурец е само веднага след/или по време на хвърлянето на хайвера...Есенно време из стърнищата подскачат милиони от ония черничките дребни щурчета,но нищо не иска да ги лапне...
Кефала го напада стръвно,ама за кратко време.Появи ли се скакалеца, на черен не върви.
Аз от скакалците най-успешно съм ползвал не зеления, а един с жълто-череникаво коремче.Ама много скача ей..луд да станеш докато си наловиш.
-
- учете се от него
Pedro написа:IDA,Вярно е.Черния щурец е само веднага след/или по време на хвърлянето на хайвера...Есенно време из стърнищата подскачат милиони от ония черничките дребни щурчета,но нищо не иска да ги лапне...

- CERRUTI
- сериозен играч
А колеги каде точно беше темата кадето пишеше за разрешените размери на рибите..??IDA написа: има по един мерен (22санта);
Иначе за скакалците-чувал съм че се късат големите крака но аз никога не съм го правил,-булдо-повод след булдото 1метър и на куката скакалец или без булдо просто само кука с скакалец и се пуска по водата да го носи.....На река поне така са ловили..

-
- ще става разбирач
Страхотна стръв са тия зелените убавци.Е зор е докато си наловиш от тях,но това е друг въпрос.А и по нашия край си и много вървежен и тоя най-обикновенният от поляните-говоря за р.Скът и р.Ботуня.
- dalgia
- вече хвърля и на тежко
Тук на Дунав на скакалец се лови червеноперка на плувка,като се слага малка съчма на повода за да фиксира стръвта възможно най ниско,лови се през целия ден на тихи места.Няма претенции кум скакалеца-взима на всякакви