Монофилно или плетено влакно ?

Модератор: sapuna

Аватар
MaleM
новобранец
новобранец

Монофилно или плетено влакно ?

Мнение от MaleM »

Здравеите . Кое е по - доброто влакно за макарата при риболов в солени и сладки води на кефал , сафрид , зарган , таранка , пъстърва , 6тука и други , монофилно или плетено ?
Влаканата са следните :
http://shop.fishing-mania.com/viewline_ ... =view#comm
http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=5962
6те ловя на плувка , дъно , спининг и др.
Chenko93
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Монофилно или плетено влакно ?

Мнение от Chenko93 »

за морски по-добре е Престъна
Изображение
Аватар
MaleM
новобранец
новобранец

Мнение от MaleM »

Добре , благодаря .
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

MaleM написа:Добре , благодаря .
По принцип Power Line е доста здраво влакно, вадил съм по 1,2-1,5 кг. шаранчета на щеката без проблем. Никъде не пише, че това влакно е точно за морски риболов. (Ченко93 говориш прибързани неща без да си ги ползвал). Това разбира се не пречи на влакното да се използва за морето, поради малката му дължина, ползвай го само за поводи(не мисля че ще са ти достатъчни 100 метра, доста често рибите са на дистанция по голяма от 100 метра) и сменяй по 2-3 повода на риболов, а след риболов направо хвърляй повода. Влакното е много качествено и едва ли ще му стане нещо от морската вода, но ти се подсигури! Морето не прощава на нищо... Но ако прецениш ползвай го за основно.

Ако ще подходиш към монофил обърни внимание на Tubertini Bomber Yellow 0.18.

Относно плетеното , при него няма никаква разтегливост , усеща се всяко фино почукване на рибата ако ще и на 120 метра навътре да си хвърлил. От наблюденията ми досега единствено не ми харесва, че прави доста голям корем на страничен вятър и като засичам риба на средна дистанция 2 пъти ми се случи да ми къса рибата защото цялото напрежение от засечката пое повода, тъй като плетеното няма разтегливост. Това го реших с малко по-дълъг повод. И ако слагаш плетено на макарата поне 130 метра си сложи. Водачите на пръчката трябва да са SIC и винаги когато затваряш бигела след като си хвърлил плетеното трябва да е изпънато, иначе се навива рехаво и се получават оплитания при ново хвърляне.

Аз предпочитам монофила, има редки ситуации обаче когато плетено го бие, примерно в началото на сезона когато зарганчетата са още дребни и много капризни. Ако имаш 2 шпули навий си и от 2-та вида влакна и си реши проблемите. :wink:
Клавиатура риба не лови!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”