Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Как да си отглеждаме ТОРНИ червеи!
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- ще става разбирач
-
- новобранец
-
- новобранец
ако не умрат не миришат.Земи червей са ми умирали,не е много приятна миризматаshelby написа:тея червеи като ги отглежадш не миришатли много ?

butnik написа:3кг млечна царевица,добре това един месец и после кво правим.ами ти си храниш добре рибките,сигурно ако хванеш кефал и му излизат пуканки от задника.

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Що е ?
Червен Калифорнийски Червей (ЧКЧ)
"Червеят е удивително създание и оказва ефикасна помощ на този, който знае как да го използва".
"Стратегия Нулеви отпадъци"
История на вермитехнологията
Проф. д.т.н. инж. Р. Арсов в доклад към “Национален план за отстраняване на утайки от градски ПСОВ в България” пише:
“Култивираните червеи се отнасят към рода Lumbricus (Lumbriko – дъждовен червей на латински език), поради което те се наричат и “лумбрикултура”.
Червеите се хранят с животински, растителни, производствени и други органични отпадъци. Чрез ферментационни процеси тези отпадъци се трансформират в полезен субстрат за червеите. Екскрементите от тяхната жизнена дейност (наречени биохумус, вермикомпост или копролит) са изключително богати на хумус, който е най-добрият подобрител на почви, съдържащ всички необходими за растенията вещества.
Първите стопанства за култивиране на дъждовни червеи, компостиращи органични отпадъци са били създадени през 40-те години в САЩ. През 50-те години в Калифорния бил получен хибрид, който бил наречен “червен калифорнийски червей”, а към 1980 г. в САЩ вече функционирали около 1 500 центъра за вермикултивиране (лумбрикултивиране). Сега с вермикултивиране се занимават в над 90 страни по света.
В Европа култивирането на дъждовни червеи върху органични отпадъци е най-развито в Италия и Русия. Тази технология се практикува и в редица други европейски страни като Испания, Унгария, Полша, Великобритания и др.
В последно време в стопанствата, прилагащи вермитехнологията се използва главно червения калифорнийски червей (ЧКЧ), което е търговското название на този вид лумбрикултура. Той е специално селекциониран високопродуктивен вид торен червей. Червеният калифорнийски червей е доста голям – дълъг е 6 – 8 cm, с тъмночервен цвят и маса около 1 g (Фиг.1). Той се развива бързо, достигайки полова зрелост за 3 месеца и е доста плодовит – ежегодно възпроизвежда около 1 500 бр. потомство.
Възрастният червей поема за едно денонощие храна в количество, равно на неговото тегло. Около 60 % от поетата храна се отделя като екскремент (наричан още “капролит” или “биохумус”).
"Червеят е удивително създание и оказва ефикасна помощ на този, който знае как да го използва".
"Стратегия Нулеви отпадъци"
История на вермитехнологията
Проф. д.т.н. инж. Р. Арсов в доклад към “Национален план за отстраняване на утайки от градски ПСОВ в България” пише:
“Култивираните червеи се отнасят към рода Lumbricus (Lumbriko – дъждовен червей на латински език), поради което те се наричат и “лумбрикултура”.
Червеите се хранят с животински, растителни, производствени и други органични отпадъци. Чрез ферментационни процеси тези отпадъци се трансформират в полезен субстрат за червеите. Екскрементите от тяхната жизнена дейност (наречени биохумус, вермикомпост или копролит) са изключително богати на хумус, който е най-добрият подобрител на почви, съдържащ всички необходими за растенията вещества.
Първите стопанства за култивиране на дъждовни червеи, компостиращи органични отпадъци са били създадени през 40-те години в САЩ. През 50-те години в Калифорния бил получен хибрид, който бил наречен “червен калифорнийски червей”, а към 1980 г. в САЩ вече функционирали около 1 500 центъра за вермикултивиране (лумбрикултивиране). Сега с вермикултивиране се занимават в над 90 страни по света.
В Европа култивирането на дъждовни червеи върху органични отпадъци е най-развито в Италия и Русия. Тази технология се практикува и в редица други европейски страни като Испания, Унгария, Полша, Великобритания и др.
В последно време в стопанствата, прилагащи вермитехнологията се използва главно червения калифорнийски червей (ЧКЧ), което е търговското название на този вид лумбрикултура. Той е специално селекциониран високопродуктивен вид торен червей. Червеният калифорнийски червей е доста голям – дълъг е 6 – 8 cm, с тъмночервен цвят и маса около 1 g (Фиг.1). Той се развива бързо, достигайки полова зрелост за 3 месеца и е доста плодовит – ежегодно възпроизвежда около 1 500 бр. потомство.
Възрастният червей поема за едно денонощие храна в количество, равно на неговото тегло. Около 60 % от поетата храна се отделя като екскремент (наричан още “капролит” или “биохумус”).
иииииииип
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Как да си отглеждаме ТОРНИ червеи!
има ли начин да се събират червеи без да се копае защото съм чувал за методи с ток и калиевперманганат ако някой знае нещо за подобни методи да сподели
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

-
- научил се да хвърля
Аз съм ловил с ток ама земни, обаче сега имам друг акъл и не ми се рискува за някакви червеи
Иначе метода е много лесен, взимаш П образна дебела тел и я забиваш в земята. Една дебела жица мушкаш само във фазата на контакта и с леки докосвания до забитата тел през няколко секунди и червейте почват да изкачат като тапи. Сещаш се сигурно че не е добре да си бос или да има хора наблизо, а бе по-добре си ги купи от магазина или с лопатата 

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
аз съм чел за р-р от калиевперманганат се излива върху земята и червеите изливали уж несъм го пробвал незнам дали е така но за тока неми се рискува да си играя с оголени кабели

Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
аз иначе си ги копая с лопата но става бавно а аз сега 1 мес. ще съм на село и от там няма от каде да си ги купя

-
- новобранец
На село сигурно имаш роднини/приятели които имат животни и ги помоли да ти дадът да поровиж за червеи,не вярвам да ти откажат.Тук таме намериш някое попово прасе.dunavski написа:аз иначе си ги копая с лопата но става бавно а аз сега 1 мес. ще съм на село и от там няма от каде да си ги купя
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
аз има от каде да си копая но аз питам за по-бърз метод за по-голямо количество червеи

-
- новобранец
dunavski написа:аз има от каде да си копая но аз питам за по-бърз метод за по-голямо количество червеи
Здравей!
Аз като ги копам съм взел малко практика та пробвай това.
Отиваш с ВИЛА(!!!) и почваш да ги дърсиш по началото на торта,смисъл не на вътре а просто отвънка,защото се нуждаят от кислород и нямат далавера да се пънят навътре.Може да ги пробващ и в почвата около торта.Успех и да фанеш много... червеи

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
задължително

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
а някой да е чевал за р-р калиевперманганат дали наистина деиства днес взех едно пакетче ще пробвам да видим кво ще стане