Зимни трепети

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Зимни трепети

Мнение от Stefko »

Ей тук реших да пусна една темичка, в която да се опитаме да разберем защо рибата уловена през зимата или в студовете на късната есен и ранната пролет ни носят толкова приятни емоции и задоволство, за разлика от рибите, които хващаме през лятото? Далеч съм от мисълта, че през лятото не се радваме на успехите си...Но помислете какво е отношението на всеки (предполагам) към 10-ина бабушки или уклеи хванати през Януари и същите клъвнали през Юли!!
Тези които са прочели разказа ми за изминалия уикенд ще забележат, че това е имено въпросът, който се загнезди у мен след вчерашния дунавски риболов: зарадвах се искрено на няколкото скобара и двете мъздруги, при положение, че само преди 1-2 месеца се ловяха по 8-10 кг. скобар, на който не му обръщах никакво внимание (даже го мразех по едно време :evil: )?
Предполагам повечето колеги ще кажат, че през лятото има много по-престижни видове, които да преследваме, или че рибата е "по-лесна" тогава, или че е заради гадното време през зимата, когато ни се ще да видим, че не сме мръзнали напразно по водоемите и т.н и т.н. И всичко това ще е вярно в някаква степен, но на мен ми се струва, че има още нещичко, което дава странна сладост на скромните зимни успехи и се чудя какво ли е то... :roll:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Магията на риболов...Най-великото хоби...Тръпката... Събота и неделя бях за лефер по Бургас . Вятъра ме прониза така жестоко и двата дни , че като се прибирах не можах да си държа ключа да си отворя квартирата ... Според мен всичко е в тръпката . В това , че колкото и да си хванал , както и да си го хванал , просто през определения сезон тръпката е същата но според възможностите на сезона . :D Е ... сега примерно идва зимата ... къде другаде ще преживеем такъв студ , мноого тежко червено вино и дядовата сланинка или едни изпечени свински гърди . Как после ще се наслаждаваме на домашния уют ? И как някои от нас ще се радват да видят половинките си ? Тръпката... :D
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Зимни трепети

Мнение от Cougar »

Зимата човек гледа през прозореца снега, студа, пушека от комините и си казва "Не става. И днешния ден е отписан" и така доакто се намери някоя малка пролука в която вдоема не е замръзнал и нещо може да се извади, без значение какво. И това нещо като клъвне е радост небивала.

А лятото, то е ясно че тези малки радости излизат една след друга и вече не им обръщаме внимание.

А при мен..зимата е добре защото няма комари, излизат по-големи риби и човек попада в разни ситуации в които лятото не може да изпадне.

Във всеки случай обаче добро количество луканка и червено вино са задължителни!!! :D
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Мдааа... :roll: И моите мисли текат в подобни насоки и като че ли успявам да отделя 2 основни фактора за "по-особеното" ни отношение към зимните успехи:
Първо - рибите през зимата почти спират да се хранят (някои напълно, а други доста рядко), в следствие на което нашата риболовна задача става изключително сложна :? В допълнение рибата е на групирана на точно определени места (а не като през лятото - почти навсякъде), времето е ограничено (зимните дни са отвратително къси), и пр. и пр... Поради това всяка рибка, озовала се на куката бива възприета в много по-голяма степен като майсторлък 8) , отколкото като случайност или "поредното кълване на рибата" :roll: А това вече си е повод за гордост и заслужено щастие :lol: :lol:
Второ - зимата е доста дълъг период от годината, който се възприема от повечето от нас (в България) като пауза или "мъртъв" сезон в риболова. Повечето колеги с настъпването на студовете през ноември зазимяват въдиците и се настройват за дълго и мъчително очакване на първите пролетни излети, които понякога се забавят чак до забраната, че и след нея..., което както и да го погледнеш си е почти половин година :shock: :evil: Ето защо всеки откраднат зимен излет донесъл поне малко слука насред "голямото бездействие" се посреща със задоволство и истинско удовлетворение - един вид спасително оазисче насред враждебната пустиня :lol:
Ей такива разни си ги съчинявам докато чакам поредната порция студ през наближаващия уикенд... Определено не мисля да "полагам оръжие" до пролетта :evil:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

К'во е това зазимяване на въдиците ? Аз такова животно не познавам!
Зимата има щуки , скобари , кефали , костур , бяла риба ...
Студ ли ? Та няма ли дебели якета и червено вино ? Какво като навънка има сняг ? Няма неопренови якета ли ? или няма бабините шушони ... Аз си мисля че на рибарите няма какво да се опре , та ние ако решим обръщаме язовира с дъното нагоре да намерим рибата , та една зима ще ни стресне ! Дерзайте колеги , дерзайте - голяма работа като се приберем с една риба ... кефа си е кеф , няма значение в кой сезон е! :D
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
ribaria1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribaria1 »

САКЪН БРЕ КОЛЕГИ -ЗА КВО ЗАЗИМЯВАНЕ НА ВЪДИЦИ СТАВА ДУМА.
СНЯГ, ДЪЖД КВОТО И ДА Е САМО ЛОШО ВРЕМЕ ДА НЕ ФАНЕ.. :lol:
А ПЪК КАТО НАФЪРЛЯШ ДВАИСЕТИНА ПРИЛИЧНИ СКОБАРА В СНЕГА-
Е НАПРАВО МИ СЕ СТОПЛЯ СЪРЦЕТО ОТ ГЛЕДКАТА .... 8) 8) 8)
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”