Хищник и жертва - кой кой е?

Модератор: sapuna

Иво Ломски
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Хищник и жертва - кой кой е?

Мнение от Иво Ломски »

Здравейте колеги,
Исках да споделя с Вас нещо много любопитно, което ми се случи преди две седмици на Дунав. Бях отишъл за един уйкенд да покльонкам или както му казват колегите практикуващи този риболов около Дунав да „бъкам” на реката. Денят беше хубав, а рибата много активна. Вече бях хванал една риба, когато на едната пръчка ми клъвна. Кълването не беше силно, а по-точно първоначално рибата проучваше стръвта и чак след това последната реши да я вземе (за стръв използвах попови прасета (конощипи)), когато прецених че е време – засякох, но уви пропуснах! Малко по-късно реших да проверя какво е станоло със стръвта и за мое учудване не намерих такава. Казвам учудване, защото освен стръвта не намерих и кукака, а също и още нещо което слагам веднага над куката. Куката не беше скъсана, а просто се беше развързала от влакното – ясно си личаха намотките, които съм правил. Лично аз ловя с 0,60 монофилно и явно това че хванах две риби през уйкенда на тази въдица е причината да се разхлаби възела. Както и да е, имах един готов монтаж, който сложих на пръчката, заредих стръвта и започнах наново. Малко след това на същата пръчка ми клъвна отново и този път го засякох и извадих едно сомле малко над 5 кг. До тук няма нищо интересно, но стана интересно вечерта когато с баща ми чистихме рибата и за мое най-голямо учудване в стомаха на последния намерих моята кука със тръвта барабар с другите аксесоари!!! Извод: Докато сменя повода, докато сложа стръвта и започнах да бучкам та чак докато ми удари за втори път, лодката беше изминала поне 50-60 метра по течението на реката. Това означава че рибата е следвала лодката та дори и без видима причина!!! Не е възможно да подминеш риба в реката, да започнеш да кльонкаш, а след това рибата да се върне по течението повече от 50 метра и да ти клъвне!
Случаят е интересен и ми показа ново поведение на този изумителен хищник!!!
На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
Shankulov
разбира нещата
разбира нещата

Re: Хищник и жертва - кой кой е?

Мнение от Shankulov »

Ами аз един път бях хванал щука и като я извадих гледам на устата и друга кука забита нали в нея. И така... викам аз на моя колега който беше до мене - Гледай извадих щука с кука на устата и и той погледна и вика това е моята кука преди малко тази щука ми скъса на мене :)
Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
Аватар
morriddin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от morriddin »

Здравейте!
Аз имах абсолютно същия случай, с разликата, че стъвта беше блесна, а рибата - щука. Нямах повод - /по принцип много рядко ползвам/, та рибата ми прегриза и избяга. Търпеливо завързах друга примамка и метнах отново. Веднага последва удар и този път речния вълк се озова на сухо. Изненадата ми беше огромна, когато видях загубената си вече блесна дълбоко в устата на хищника. Така че, с един куршум - два заека! И блесната си върнах, и хубава риба си хванах. Щуката беше 4кг., а в стомаха и намерих около половинкилограмов кефал. После четох някъде, че щуката има притъпено чувство за болка и ситост - докато не започне да смила храната, не се засища, и продължава да ловува, а понеже се храни и с бодливи риби, не спира гонитбата дори когато се убоде.
Е, поне стана добър трофей!
Тъй че, НАСЛУКА, колега и давай все така !!!
ВЪДИЦАТА Е ГЪВКАВА ВРЪЗКА МЕЖДУ ДВА ШАРАНА !
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

8) 8) 8)
Последно промяна от Бачо Илия на Пет Авг 01, 2008 9:33 am, променено общо 1 път.
Изображение
fider
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fider »

А при мен се случи следното ловя си с две пръчки на дъно на каракудка за щука удря ми хваштам пръчката и я оставям хубаво да поведе в това време гледам другата почва да вдига махам и звънчето и отварям бигела,викам си дай да вадя бързо тая за да засека и другата кепчосвам щука 3кг. и когато тръгвам да я откачам гледам още една кука в устата и влакно което води в водата оказа се че докато я изчаквам преди да я засека е боцнала и другата рибка та извадих 1бр. щука на две въдици :shock:
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Иво Ломски написа:... Докато сменя повода, докато сложа стръвта и започнах да бучкам та чак докато ми удари за втори път, лодката беше изминала поне 50-60 метра по течението на реката. Това означава че рибата е следвала лодката та дори и без видима причина!!! Не е възможно да подминеш риба в реката, да започнеш да кльонкаш, а след това рибата да се върне по течението повече от 50 метра и да ти клъвне!
Иво, много си бърз бре! :shock: :D Аз само стръвта не мога да нанижа за по-малко от минута. Ако това време го умножим по най-малката средна скорост на реката 3 м/сек излиза че си изминал поне 180 метра за една минута. Ако ако си се забавил повече или пък скоростта е 4 м/сек, излиза че сомът те е следвал на много по-голямо разстояние. Твоят случай само потвърждава наблюденията на колеги и на мен, че сомът върви като куче зад стръвта, понякога стотици метри по течението на реката, преди да вземе или да се откаже, което е и много добре видно на сонара. Не очаквах обаче, че след като е захапал куките с поповите прасета, ще продължава да гони. Явно метала в корема по никакъв начин не го усеща.

А останалите примери на колегите нямат нищо общо със случая, който Иво описва.
От Въча по-хубав няма.
kalcho
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalcho »

не знам за сома ,но съм чул,че амура няма чувство(усещане)за болка :axe:
Иво Ломски
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Иво Ломски »

Калине,
възможно е 3 метра в секунда да е скоростта на течението на река Струма при дефилето например........., защото ако това е скоростта за 1 час аз ще измина приблизително 11 км. По-реално е да изминеш 5-6 км. Имай предвид и това, че навътре в рекате течението е по-бавно, а на някой места почти спира, особенно когато задуха източен вятър! Имайки предвид всичко от написаното по-горе аз съм преценил, че съм изминал приблизително 50-60 метра!

Останалите колеги ги моля да не пишат тук за толстолоби, щуки и други видове риба, за които има други теми!!!
На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Shankulov написа:Ами аз един път бях хванал щука и като я извадих гледам на устата и друга кука забита нали в нея. И така... викам аз на моя колега който беше до мене - Гледай извадих щука с кука на устата и и той погледна и вика това е моята кука преди малко тази щука ми скъса на мене :)
Ей,ей,ей...сега видях написаното и веднага се подразних,как така ви късат тези щуки не ми е ясно.Да не хвърляте за мряна :?: Вземете се сериозно в ръце и слагайте от 0,50 и на горе влакна.Щуката не е дребнава :idea: :lol:.......и наистина тези мнения нямат нищо общо с темата.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”