Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Още една тема за размисъл
Модератор: sapuna
Още една тема за размисъл
Здравейте щукари
Те тук ще ви напиша какви ги свърших в съботния ми риболов и как резултата от него за пореден път ме накара да се замисля за това, дали разбираме какво става във водата пред нас
Значи в събота, след като най-напред смених гумите на колата, направих един бърз тигел по магазините за запасяване със стръв и малко такъми, се хванахме с аверчето Боби и бегом към водоема. Избрахме яз. Божурица - именно този, дето преди две седмици ни предложи незабравимата емоция от 4 страхотни удара, от които не хванахме нито 1
Отиваме там към 11 ч. с намерението да се установим някъде на стената (че най-чисто и широко). Там обаче язовира покрит с лед
Решихме да проверим колко е дебел като метнем една снежна топка от брега - леда се строши лесно и ние решихме, че дебелината му е недостатъчна за да попречи на риболова ни
Паркирахме криво-ляво в снега и свалихме целия багаж. Хвърляме първата въдица и... леда се оказва точно толкова дебел, колкото да не можем да работим
Прибираме набързо "сергията" и се отправяме към срещуположната част на водоема - малко след "плажа". Към 12 всички въдици са хвърлени и говорим с единствените 2-ма колеги, които са се излъгали като нас да помръзнат там. От разговорите разбираме, че в последните 10-15 дни в язовира не е хваната нито 1 щука и картинката почва да ни се изяснява
Явно всички гадини са се изнесли в дълбокото и си кротуват
Последва голямо висене и хвърляне с дънните въдици (общо 6 на брой
), без никакъв резултат. В язовира не се забелязват абсолютно никакви признаци на живот, с изключение на 20-тина корморана, които също се бяха ориентирали към лов в дълбоката част на язовира
Реших че няма никакъв смисъл от спинингови напъни - рибата не беше активна и едва ли щях да подлъжа нещо...
Така си стоехме, пушехме, говорихме си...даже се и снимахме, за да разсеем скуката.
Някъде към 3ч. следобед реших все пак да се позанимавам с нещо: сложих на мънинката ми спинингова пръчица един кастмастер (реших че е по-удачен, заради тежестта и възможността с него да хвърлям навътре в дълбокото) и се отдалечих на около 30-40 м. от въдиците. Да си призная почти не бях хвърлял с такова нещо
и имах много слаба идея как трябва да се води, но... нали все някога човек трябва да се научи
Първо хвърляне - цопва на 40-50 м. навътре, чакам да падне на дъното, обирам леко влакното и бавно изтеглям. Отново чакам да падне на дъното и потеглям втори път... В същото време някъде през 3 храса в ляво Боби не спира да се подкача с мен и със спининговите ми опити...предлага ми кепчето за помощ
И баш те тогава, на 3-тото или 4-тото придърпване усещам тежест на линията
Внимателно придърпвам - никаква реакция: явно е някакъв боклук си викам. Но конеца странно се отклонява в дясно и едвам усещам някакви примърдвания от другия край
Риба ще да е
Вече сериозно викам Боби с кепчето и полека дърпам рибока към брега. На около 5-6 м. от мен вече я видях - щука около 1 кг., която обаче бе закачена отвън
(някъде под гръдните перки). Боби я гребна, а тя нито шава, нито се бори. Извадих я, откачих я - никаква реакция
Съвсем сериозно реших, че е мъртва и взех да я побутвам енергично с пръст: даже не диша! Бах маааму, взех че хванах умряла щука
Тъкмо обаче Боби започваше с поредните иронични забележки към моята слука рибока леко се размърда и се обърна 2-3 пъти в снега. Уфф, все пак е жива
Измерих я набързо (само на дължина) - точно 51 см.
Последваха нови опити с кастмастера, висене покрай дънната артилерия, но нищо повече не се излъга. Към 4.15 се прибрахме...
У нас се заех с чистенето на рибката и точно това възбуди у мен поредната тема за размисъл: вътре открих цели 5 рибки
Буквално се беше натъпкала гадината. 2 от рибките (дребни слънчаци) бяха доста пресни, което ме кара да мисля, че бяха погълнати същия ден, докато останалите 3 (не успях да разпозная вида им) бяха вече попреработени в стомаха й, т.е може би бяха хапвани предния ден или може би по-предния (а може би и двата дена, защото степента на преработеност бе различна). С две думи рибата далеч не е била толкова ленива и неактивна, колкото мислехме ние
наличието на 5 рибки в стомаха означава цели 5 (минимум) ловни атаки за 2 -3 дена
, което си е доста добра активност за това време...Особено ако предположим че се е закачила на кастмастера ми също в следствие на атака и като прибавим и някой и друг неуспешен опит да се наяде.
Та сега седя в офиса, почесвам се и се опитвам да разбера, какво всъчщност означава всичко което видях
Дали наистина щуката е все още доста активна, само че в дълбоките зони далеч от брега, където се е изтеглила плячката й
Или може би си е активна и в не чак толкова дълбоките участъци, но трябва по-упорито търсене (ама пък да не се излъже на нито една от цели 6 пръчки?!??). Или пък това е бил единичен, случаен екземпляр, наблюденията върху който не трябва да се превръщат в генерални изводи за поведението на останалите й събратя в язовира
Наистина интересни въпросчета за мъдро почесване в близост до парното

Значи в събота, след като най-напред смених гумите на колата, направих един бърз тигел по магазините за запасяване със стръв и малко такъми, се хванахме с аверчето Боби и бегом към водоема. Избрахме яз. Божурица - именно този, дето преди две седмици ни предложи незабравимата емоция от 4 страхотни удара, от които не хванахме нито 1

Отиваме там към 11 ч. с намерението да се установим някъде на стената (че най-чисто и широко). Там обаче язовира покрит с лед

Последва голямо висене и хвърляне с дънните въдици (общо 6 на брой

Така си стоехме, пушехме, говорихме си...даже се и снимахме, за да разсеем скуката.
Някъде към 3ч. следобед реших все пак да се позанимавам с нещо: сложих на мънинката ми спинингова пръчица един кастмастер (реших че е по-удачен, заради тежестта и възможността с него да хвърлям навътре в дълбокото) и се отдалечих на около 30-40 м. от въдиците. Да си призная почти не бях хвърлял с такова нещо

Последваха нови опити с кастмастера, висене покрай дънната артилерия, но нищо повече не се излъга. Към 4.15 се прибрахме...
У нас се заех с чистенето на рибката и точно това възбуди у мен поредната тема за размисъл: вътре открих цели 5 рибки

Та сега седя в офиса, почесвам се и се опитвам да разбера, какво всъчщност означава всичко което видях

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- ElGato
- научил се да хвърля
Здравей колега , аз от както се помня преследвам зъбатата леля
, бях досега в отпуска и съм уловил 12 щуки. Та мисълта ми е , че щуката още си е активна , даже повече от лятото , щото тогава има рибки да кльопа а сега са се испокрили , само януари не ще да кълве щото се бие.Вчера ми беше последен ден от отпуската и се отчетох с една щука килце и два удара без да мога да я хвана 

Работата е за хора , които не ходят на риба 

Ами тогава кажи какви са товите наблюдения за перспективните места (в затворен водоем) по това време: дълбоки, плитки, навътре, до брега...!?Здравей колега , аз от както се помня преследвам зъбатата леля , бях досега в отпуска и съм уловил 12 щуки. Та мисълта ми е , че щуката още си е активна , даже повече от лятото , щото тогава има рибки да кльопа а сега са се испокрили , само януари не ще да кълве щото се бие. Вчера ми беше последен ден от отпуската и се отчетох с една щука килце и два удара без да мога да я хвана
Да, по принцип може би е точно така, но когато половината язовир е замръзнал ми се струва, че щуката определено я няма в плиткото. И то не заради друго, а защото храната й не е вече там.
Друг е въпросът има ли смисъл човек да я тръси навътре във водоема или пък трябва да се ориентира към по-резки дълбочини в близост до брега
Друг е въпросът има ли смисъл човек да я тръси навътре във водоема или пък трябва да се ориентира към по-резки дълбочини в близост до брега

Не мога да кажа, че съм щукар ама ми се струва, че както останалите хищници така и при щуката движението и се определя от храната /малките рибки/. В тоя смисъл през тихите летни дни тя е много близко до брега, но ако е ветровито /или студено/ ми се струва че няма да е нелогично да се търси на по - голяма дълбочина, където водата не изстива в такава степен, както в горната част и плитчините.
Оште веднъж казвам, че нямам големи наблюдения относно щуката, но ми се струва логично да е така.
Оште веднъж казвам, че нямам големи наблюдения относно щуката, но ми се струва логично да е така.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ми прав си бреk.nikolov написа:Не мога да кажа, че съм щукар ама ми се струва, че както останалите хищници така и при щуката движението и се определя от храната /малките рибки/. В тоя смисъл през тихите летни дни тя е много близко до брега, но ако е ветровито /или студено/ ми се струва че няма да е нелогично да се търси на по - голяма дълбочина, където водата не изстива в такава степен, както в горната част и плитчините.

Ми тука си си отговорил доста правилноStefko написа:...... но трябва по-упорито търсене (ама пък да не се излъже на нито една от цели 6 пръчки?!??).

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Моето мнение е следното:през зимата щуката стои там,където има дредна риба,т.е. в дълбокото и наистина трябва упорито търсене.Най-обичам обаче когато даден водоем е замръзнал наполовина.Тогава в зоната под леда кислорода във водата е по-малко и дребната риба се изнася към границата лед-чиста вода.Хвърлям поне едно дъно успоредно на леда,възможно най-близо до ръба и няколко тапи на максимално възможната дълбочина(около 60 см.) над дъното.През зимата ползвам обикновенно по-големи каракуди(около 15см).Ако улуча така водоема,до сега не е имало празно.
Хм, ще ме караш ако не стегнат някакви по-сериозни студове, следващия път пак да ида тамМоето мнение е следното:през зимата щуката стои там,където има дредна риба,т.е. в дълбокото и наистина трябва упорито търсене.Най-обичам обаче когато даден водоем е замръзнал наполовина.Тогава в зоната под леда кислорода във водата е по-малко и дребната риба се изнася към границата лед-чиста вода.Хвърлям поне едно дъно успоредно на леда,възможно най-близо до ръба и няколко тапи на максимално възможната дълбочина(около 60 см.) над дъното.През зимата ползвам обикновенно по-големи каракуди(около 15см).Ако улуча така водоема,до сега не е имало празно.

-
- научил се да хвърля
И аз си задавам някои въпроси и се почесвам там, където не ме сърби.
Ще споделя наблюденията ми от няколкото излета по Огоста тази есен.Отнася се до времето през деня, когато щуката започва да взема.
Вече три поредни пъти първото активизиране беше около обяд - 11:30 докъм 13 - преди 2 седмици точно по това време на едно и също място племенникът ми хвана 3 и изпусна една (а за втори път го водя за щука
), колегата с нас, с много голям опит от години - също 3, а аз бях малко по-встрани и изпуснах една.
Вчера започна в 12:30, пак почти на едно и също място един от местните хвана 2, (едната по много интересен начин, но ще отворя нова тема), колегата 1 и 1 изпусна, аз също хванах една.Това за половин час.
Но вчера нямаше пипане, както обикновено около 17 часа, както беше последните два пъти - удари почти един след друг, но за около 15 мин. и край!
Трудно може да се предвиди поведението на щуките, това, което разказах е факт, но все пак за различните водоеми е различно.
Ще споделя наблюденията ми от няколкото излета по Огоста тази есен.Отнася се до времето през деня, когато щуката започва да взема.
Вече три поредни пъти първото активизиране беше около обяд - 11:30 докъм 13 - преди 2 седмици точно по това време на едно и също място племенникът ми хвана 3 и изпусна една (а за втори път го водя за щука

Вчера започна в 12:30, пак почти на едно и също място един от местните хвана 2, (едната по много интересен начин, но ще отворя нова тема), колегата 1 и 1 изпусна, аз също хванах една.Това за половин час.
Но вчера нямаше пипане, както обикновено около 17 часа, както беше последните два пъти - удари почти един след друг, но за около 15 мин. и край!
Трудно може да се предвиди поведението на щуките, това, което разказах е факт, но все пак за различните водоеми е различно.
- Local
- учете се от него
Не съм щукар , но след като чета всички тези мнения и се сещам , че леда е изолатор , тоест като замръзне язовира , дори и част от него , отдолу темперетурата е сравнително добра. И точно тази граница м/у
леда и дълбоката вода темперетурата е еднаква и затова е най-активна там.
леда и дълбоката вода темперетурата е еднаква и затова е най-активна там.
Клавиатура риба не лови!!!