котва за малка лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

котва за малка лодка

Мнение от чпс »

Опитвам да си отговоря : на какви изисквания трябва да отговаря котвата за малка лодка :

1) когато е спусната на дъното - да задържа стабилно лодката при някаква все още приемлива сила на вятъра и течението (вълнението);
2) при необходимост - да може сравнително бързо и лесно да се освобождава от дъното;
3) да е относително лека;
4) да има относително малки габарити;
5) да има възможност за сравнително бързо и лесно вдигане;
6) да има възможност за нареждане на въжето при вдигане;
7) да има възможност за бързо спускане;

изискване 1 със сигурност противоречи на изискване 2, т.е. ако котвата отговаря на изискване 1 ще има доста зор докато бъде освободена от дъното и обратно;

изискване 5 и 6 донякъде противоречат на изискване 7;

най-бързо се спуска котва, чието въже лежи добре подредено на дъното на лодката, но някой предварително трябва старателно да го е наредил така, че да не се заплита; освен това нареденото на дъното въже заема място;

подреждането на въжето става най-добре при навиване на барабан или подходяща макара, но трябва да има специален въженареждач, който да подава навиваното въже последователно по цялата дължина на зоната на навиване - ту отдясно-наляво, ту отляво-надясно;

нареждането на намотките на въжето при навиване може да се прави и ръчно, но става по-бавно, а когато се съчетае със силен вятър и вълнение - положението може да стане много сериозно;

Една от котвите, които използвам е изобразена на схемата

Изображение

Ясно е, че е невъзможно да бъдат удовлетворени всички изисквания.

Има ли все пак оптимални решения ?
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Аз съм пробвал с различни видове котви, и май съм най доволен от този тип.

Изображение

Все си мисля,че универсална котва няма, или поне аз не съм открил.Едни са си за песачливо дъно, дръги за каменисто.И не на последно място искам да напомня, че котвата за да е такава трябва да е тежка
simbat
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от simbat »

Аз пък ползвам един сезал навит на пластмасово шуше.Харесвам си някой камък и го наричам за котва.След риболова го оставям от къдто съм го взел :wink:
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

barutchiata написа:Аз съм пробвал с различни видове котви, и май съм най доволен от този тип.

Изображение
Тази, от която си най-доволен - за какво дъно е по-подходяща - за песъчливо или за каменисто ?

А как се държи върху тинесто дъно ?
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

За пясък и тиня е по- добра.Моята я прави един майстор, не е точно същата, но е от тоя тип.В долната си част беше с по големи лопати.
Аватар
kiril_bulgaria
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: котва за малка лодка

Мнение от kiril_bulgaria »

Понеже минах през тези перипетии ще споделя и моето мнение. След като загубих 2 котви,(едната магазинска, другата от Португалия я мъкнех преди 20 г) стигнах до извода на мичуринските рибари: Една тръба, на нея заварени четири пръчки максимум ф8мм, пръчките извити като котва. Точка.
Когато се закачи, като опънеш по-здраво пръчките се поизправят и котвата излиза.Иначе режиш въжето.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

мда-аа... и аз оставих една при мидарниците на Созопол /о-в Св. Ивон/ и като по чудо успях да си прибера следващата в Гърция...

обаче установих, че за моята лодка 6кг "лале" е оптималният вариант... 4кг я влачи при силен вятър... самоделната с арматурното желязо - също...
а, и не на последно място - ръждясалата /самоделна/ котва цапа много неприятно...

аз винаги слагам поне 2м синджир след котвата и тогава въже... той помага котвата да не се вдига лесно при вятър...
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Тук адаша пое една много хубава,но и много важна тема.Гледам и Теодор е патил,пък и аз да си кажа перипетиите.
В лодката ми има 3 котви. / патил,затова/.Едната е както Кирил я описа,но с 3 арматури по 6мм.Използвам я когато ходя за кая,по-точно за камънака.Тази година на 100-я буй се наложи на една такава да и режем въжето,така и не успяхме да я извадим,даже и на ход.Тежи към 1.5кг,обаче там проблема ми идва,че когато търся камък,т.е.лодката на ход докато закача камъка,котвата ми не може да потъне.Но само това е недостатъка,иначе и на големи вълни и вятър ми държи много добре лодката.
Другите две са тип ХОЛ,както по-горе е показал Барута,но ръчна изработка.Едната тежи към 2 кг/по-малката/,и работя основно с нея,на 2 бала спокойно държи лодката.Става въпрос за пясъчно дъно.Там се отпуска и повече въже,за да могат лопатите да се забият в пясъка.А третата тежи към 4-5кг.Тя е баш резерва с 20м въже,ако режа въже на някоя котва,да мога да съединя двете,и пак да си имам дължината.
Не е за предпочитане тези котви да се изпозват на каменисто дъно.По-често ще се приберете без тях.Нямам спомен колко такива съм оставил в морето.
Така че според мен първо си уточнете за какво ще излизате,след това си вземайте котвата.
Ако е за сафрид,може и на дрейф,но гумена лодка много ще я гони вятъра.Често ще трябва да се връщате в района,затова по-добре с котва.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”