Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

такъм за ЗАРГАН
Модератор: sapuna
такъм за ЗАРГАН
Здравейте колего може ли да споделите мненитео си по въпроса:Какъв трябва да бъде такъма за зарган?
Благодаря на всички който се вклучат в темата и моите извинения на тези за който е банален въпрос.
Благодаря на всички който се вклучат в темата и моите извинения на тези за който е банален въпрос.
Re: такъм за ЗАРГАН
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич
Алкохола не решава проблемите....млякото също.

Джоко Росич

- kiril_bulgaria
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
И аз като тебе съм новак. Не че не съм браконерствал (без риболовен билет) по Караагач или Велека с някоя въдица. Не че не съм ходил за попчета или сафрид, но все някой от почиващите при мен в къщата през лятото ми е давал въдица и аз, колкото за компания. Но от тази година съм се навил да бъда редовен риболовец.Купил съм си лодчица нова и моторче втора употреба. Понеже незнаех какво да правя, прочетох много и различни теми. В тях има много общи приказки, но по-важните неща съм си ги отсял и сложил в компютъра. Ще цитирам мнението на някой колега:
Такъми за улов на ЗАРАГАН
Обобщено мнение на майсторите на зараган:
Пръчката - ЛЕК прът 4.00-4.20 с акция 30-50гр
Дръжката на пръчката - Това е един от най-важните компоненти на пръчката.Дългата дръжка /при зарганския риболов/ позволява по-далечно замятане ,а също така ръката не се уморява толкова бързо, защото ти помага и подмишницата. Също така /това си е мое мнение/ е по-добре дръжката да е облицована не с корк с онази черната изкуствена материя. По-лесно се почиства и не се разпрашава като корка след време.
Макара на пръчката зависи от джоба, т.е. по избор, но при всички случай да е морско изпълнение. Там лагерите са неръждаеми и живота на макарата е много по-дълъг, а разликата в цената при един и същи модели е нищожна.
Стръв при заргана. Всички от вас са забелязали, че зарганата предпочита хубав, дълъг и по възможност тлъст червей. На малко парченце червей, което се мандахерца малко след куката просто забрави. Извода е, че зарганата много разчита на визуалния контакт с примамката, или по добре усеща вибрацията на по-дългия червей.
Жив морски червей: цена 2.50лв за около 25бр.
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=2050
А нека колегите да допълват, тази тема е нужна за нас, новобранците!
Такъми за улов на ЗАРАГАН
Обобщено мнение на майсторите на зараган:
Пръчката - ЛЕК прът 4.00-4.20 с акция 30-50гр
Дръжката на пръчката - Това е един от най-важните компоненти на пръчката.Дългата дръжка /при зарганския риболов/ позволява по-далечно замятане ,а също така ръката не се уморява толкова бързо, защото ти помага и подмишницата. Също така /това си е мое мнение/ е по-добре дръжката да е облицована не с корк с онази черната изкуствена материя. По-лесно се почиства и не се разпрашава като корка след време.
Макара на пръчката зависи от джоба, т.е. по избор, но при всички случай да е морско изпълнение. Там лагерите са неръждаеми и живота на макарата е много по-дълъг, а разликата в цената при един и същи модели е нищожна.
Стръв при заргана. Всички от вас са забелязали, че зарганата предпочита хубав, дълъг и по възможност тлъст червей. На малко парченце червей, което се мандахерца малко след куката просто забрави. Извода е, че зарганата много разчита на визуалния контакт с примамката, или по добре усеща вибрацията на по-дългия червей.
Жив морски червей: цена 2.50лв за около 25бр.
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=2050
А нека колегите да допълват, тази тема е нужна за нас, новобранците!
- kiril_bulgaria
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
от batmilen на Сря Ное 09, 2005 10:42 am
Има и нова примамка за зарган-може и да не е нова, но го водят Пясъчен червей.
Най-истинското подобие на незаменимия за морски риболов морски (блатен) червей! При правилно водене се движи и изглежда като жив!
Изключително издържлив и траен.
Напоен е с миризма, привличаща рибите от голямо разстояние.
Разфасовка: 10 бр./пакет
Дълъг е около 15см
Казват, че е траен и си заслужава парите. Цена около 12лв
Цвят: кафяв
http://shop.akvasport.com/catalog/advan ... 0%E2%E5%E9
Има и нова примамка за зарган-може и да не е нова, но го водят Пясъчен червей.
Най-истинското подобие на незаменимия за морски риболов морски (блатен) червей! При правилно водене се движи и изглежда като жив!
Изключително издържлив и траен.
Напоен е с миризма, привличаща рибите от голямо разстояние.
Разфасовка: 10 бр./пакет
Дълъг е около 15см
Казват, че е траен и си заслужава парите. Цена около 12лв
Цвят: кафяв
http://shop.akvasport.com/catalog/advan ... 0%E2%E5%E9
Мерси много за мнението ти.Аз лично ходя за зарган от 2006.Имам известен опит ако някой иска савет от мен мога да му дам/БЕЗПЛАТНО/.За колегите който се мислят за тарикати и пазят таините си а черпят само инфо мога да кажа:
Рекорда ми е 56см зарган 201гр уловен в Черно море.

- patter
- вече хвърля и на тежко
Ех че гявол този луцифер 
Колега незнам защо така се нервираш и говориш за тарикати. Жечев ти даде добър линк към дискусия по темата. Незнам каква информация може да се даде още, но ще се радвам ако споделиш твоя опит.

Колега незнам защо така се нервираш и говориш за тарикати. Жечев ти даде добър линк към дискусия по темата. Незнам каква информация може да се даде още, но ще се радвам ако споделиш твоя опит.
Е ти значи си наясно с нещата щом ходиш от 2006-та ,но да споделя и аз пръчката ми е IN-2 mach на шекспир 3.90,машина микадо ,основно влакно доскоро беше 0,22 ,но го смених на 0,18 разликата е 10-20м по далечна дистанция ,за повод слагам 0,15 и двете влакна са на трабуко ,кука 10 номер бяла ,не от онези там червени ,зелени и прочие ментета дето уж били карбон.Останалото късмет и известна доза майсторлък ,айде наслука 

имам едно аджамийско питане относно дължината на повода, що трябва да 1-1.2м, че и повече
миналата година хванах няколко зарганчета на повод 40-ина см, и все такива си ги правех, но вчера в Равда, колегите дето се пробваха на буната ми разкритикуваха линията и ми закачиха дълъг повод!То не че ми помогна нещо повода, освен много вятър и двата нахални корморана, друго от водата не се показа.....ама тая сутрин на път за София ми се въртяха тези мисли за повода

Джоко Росич

Джоко Росич

- patter
- вече хвърля и на тежко
Жечев, по-дълъг повод за да не се плаши рибата от бомбардата. Като ловиш с плаваща бомбарда дългия повод ти дава и по-голяма дълбочина на облавяне (като оставиш бомбардата без да я движиш стръвта потъва надолу). Може би по-дългия повод осигурява и по-плавна 'игра' на червея.
От две мниния и без да се представишLUCIFYR написа:Мерси много за мнението ти.Аз лично ходя за зарган от 2006.Имам известен опит ако някой иска савет от мен мога да му дам/БЕЗПЛАТНО/.За колегите който се мислят за тарикати и пазят таините си а черпят само инфо мога да кажа:

хм..има логика...благодарскоpatter написа:Жечев, по-дълъг повод за да не се плаши рибата от бомбардата. Като ловиш с плаваща бомбарда дългия повод ти дава и по-голяма дълбочина на облавяне (като оставиш бомбардата без да я движиш стръвта потъва надолу). Може би по-дългия повод осигурява и по-плавна 'игра' на червея.

Джоко Росич

Джоко Росич

Ти пък де ще ловиш зарганJechev написа:хм..има логика...благодарскоpatter написа:Жечев, по-дълъг повод за да не се плаши рибата от бомбардата. Като ловиш с плаваща бомбарда дългия повод ти дава и по-голяма дълбочина на облавяне (като оставиш бомбардата без да я движиш стръвта потъва надолу). Може би по-дългия повод осигурява и по-плавна 'игра' на червея.![]()

Колеги не се обиждайте.Извинявам се ако съм го направил не това ми е намерението.Написах темата защото сезона е подходящ.Имам известен опит но искам да науча и да обменя опит с други колеги.Всяко мнение по темата е важно за мен.А критиките към мен моля изпращаите в лични саобщения.
По темата. Задължително е пръчката да е с 'мач връх' ,дълга 4.50м/5м до 30гр екшан.Макара морско изпълнение 4/5 лагера са достатъчни 1 или 2 номер.Влакно основно 0.18 .бомбарди /плаваща,потъваща (бавно и бързо) трябва да носите от всички според морето да ги сменяте/ вирбел 'добре е да е троен без карабинка'.повод 0.12 флоро карбон 180см до 200см .кука 10 номер hi-Carbon.Това е от мен нал....
- Kroumoff
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Най-големия зарган съм вадил на ивица месо - гръб от друг зарган.
Иначе поводът е 1.00 - 1.20 м.
Иначе поводът е 1.00 - 1.20 м.
Catch & Release Club