За панираните рапани

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
vladimirr
новобранец
новобранец
Мнения: 6
Регистриран на: Нед Дек 23, 2007 6:55 pm

За панираните рапани

Мнение от vladimirr »

Видях на няколко места как приготвят рапаните някои колеги и реших да дам и аз моята рецепта.Това,че някои вадят ядката с нож е правилно,но по принцип е трудна работа и повечето от ядката остава в черупката.Освен това видях и колеги които направо я панират,и трябва да ви кажа,че по този начин мезето губи от качествата си-става жилаво.Друга грешка е да се изрязва нокътя,които покрива отвора на раковината-по късно той е индикатор за готовността на ядката.Начинът по който аз вадя ядката е следния-на твърдо и равно място,по възможност бетон,поставям рапана с отвора надолу и с тъпата страна на по-тежък нож чуквам черупката при заострената част,така че да се счупи и да се получи отвор,през който да мога да вкарам пръста си и да избутам цялото съдържание навън.Ядката слагам в съд с вода като първо махам вътрешностите-те се отстраняват много лесно.Чупенето на черупката също става лесно и не представлява трудност.След измиването слагам ядките в тенджера и ги слагам да поврат докато ноктите им започнат да падат,което между другото става доста бързо.Щом това стане ядките са готови.След това отделям нокътя на всяка ядка,панирам ги само в яице,съвсем за кратко ги пръжвам,и тогава ако има бира....фантазия!
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1523
Регистриран на: Съб Ное 18, 2006 7:49 pm
Местоположение: Варна - Враца

Re: За панираните рапани

Мнение от чуруликпенчо »

Много им се мъчиш,колега.
Слагаш ги /с черупките/ в подходящ съд,вариш 4 мин./но не повече/ , с вилица вадиш ядката,нокътя пада сам,дърпаш червалъка и готово. После ако искаш панирай,ако искаш прави на салата с лук,оцет,олио и т.н.т.
Да ти е леко и сладко!

П.П. От черупките се правят невероятни каменни плочи за кухненски плотове,стъпала и т.н.т.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
vladimirr
новобранец
новобранец
Мнения: 6
Регистриран на: Нед Дек 23, 2007 6:55 pm

Re: За панираните рапани

Мнение от vladimirr »

И с черупките може да ги свариш,обаче от 1чувал с рапани излизат 2-3 кг ядки.Как ще ги разнасяш из целия град, особено ако не си и с кола?Аз обикновено ги чистя на място.Другото неудобство на варенето с черупките е,че трябва да ги вариш в или много голям съд или на няколко пъти.Познаи колко ток или газ ще изгориш за една чиния рапани.Освен това чупенето на черупката изобщо не е толкова трудно колкото изглежда.Опитвал съм всякакви варианти,но този за който писах,ми е най-удобен-опитай и ще се убедиш :D
Greettat
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Авг 07, 2008 7:48 am
Обратна връзка:

find them without fault

Мнение от Greettat »

We shall never have friends if we expect to find them without fault.



-------------------------
evening dresses, evening gowns, wedding dresses, bridal gowns, wedding gowns
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”