Маздруга на скакалец

Модератор: sapuna

Аватар
stoianoff
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Маздруга на скакалец

Мнение от stoianoff »

Бях забравил за този мой риболов преди 3-4 седмици до с.Брегаре на р.Искър, но четейки из подфорумите отговорих на един колега и реших, че ще е по-удачно да го пусна като нова тема. Така се надявам на повече мнения и споделен опит.
Риболова през този ден си беше много труден - подхраних, така, както го правя всеки път и през целия ден ми дърпаха едни маломерни кефалчета по около една педя, че и по-малки. Нямаше и помен от другите, характерни за този участък на реката мрени, платики, скобари, морунажи и т.н. От време на време някое попче или кротушка ме караха да засичам в очакване на нещо по-различно. Стръвта ми беше бял червей, пробвах и на торен, и на комбинации разни от тях, заедно с кастери.
По едно време реших, щом като ще ловя кефал на бял червей с кука № 12 не може ли да сложа една "юнашка" кука и да използвам за стръв скакалец! Речено - сторено. Сложих една бяла кука на Maruto, №6, серия 204N - колкото и голяма да ви се струва, скакалеца я покриваше цялата и си беше твърде прилична за този риболов. А скакалци по поляната зад мен - колкото искаш!
Похвърлях малко край захраненото място - нищо. Тогава тръгнах покрай един висок бряг и криейки се зад храсталаците започнах да пускам близо до брега и да "гледам" как кленчетата реагираха веднага на падналия уж от брега скакалец. Хванх 2-3 от тях и...! При поредното ми хвърляне плувката бавно потегли надолу и навътре към течението - засякох и от високия бряг видях, че поредното кефалче има силно червени перки! Да, ама не! В следващия момент рапознах една красива маздруга - около 25 см. Реших, че е някаква случайност и продължих да хвърлям. Учудването ми беше, че след 2-3 хвърляния отново хванах такава рибка, даже по-голяма! Кеф! За около час хванах 6 такива рибока, по моя преценка около 200 до 400 гр. - бяха различно големи.
Междувременно вече беше към 7 ч.вечерта. Последваха разни закачания в подводни клони и камъни - скъсах плувката. Докато направих нова линия беше започнало да се свечерява и реших да тръгваме. Беше неделя и на сутринта пак ни чакаше работа.
Реших, че темата представлява интерес за колегите, посещаващи р.Искър по долното течение.
Сега, в събота или неделя /пък може и 2-та дни да съм по тези места/ и ще споделя мнения. Убеден съм, че не съм открил "топлата вода" и с радост бих научил опита и на др колеги за подобен риболов.
Последно промяна от stoianoff на Сря Окт 22, 2008 6:07 pm, променено общо 1 път.
Едри!
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Маздруга на скакалец

Мнение от AL KAPONE »

Хубава темичка си отворил!
Моя опит със скалец е от преди 5-6 годни.... става въпрос за селска река в южна България. Кибича си аз по дупки разни и нищо та нищо не барва! Минават две хлапета с телескопчета и носят една торба със щукички :shock:
Викам младежи кажете кво става, че пак ще ме поиграват вкъщи :lol:
Те се кефят, и почнаха... дай плувки, дай куки.... ние ще даваме риба или стръв!
- Неща риба викам.... тайната дайте :lol:
Дават ми един буркан от тоталитарен компот, пълен със скакълци и черни щурци :shock:
- и кво ся ?
- слагаш на куката, биш му една комбърка в гъ...а, да почне да пърха с крилете и мяташ :D кат пукне сменяш :D
И тъй, за час 5-6 щуклета и двойно изтървани :D
Е не пиша за Маздруга.... ма темата да расте :D
Поздрав
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”