Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
разбрах те моряк 

кьм пчеличка; за японката и аз нищо не мога да кажа
но като я немирех ми беше интересно
и след това сьвсем случаино я видях на един саит
днес е неделя,топло, гората зове остава да има и гьби

днес е неделя,топло, гората зове остава да има и гьби
- Диканаров
- кандидат преподавател
Гого, казваш ,че тази гъба расте и по пънове. Понеже ми заприлича на жълта вонливка, гъба, която расте на влажни горски места, но никога на пънове сигурно се бъркам. Ако расте по земята и по пънове, виж под земята да не расте на гнили корени. Кладницата расте и по тях. Така можеш да се заблудиш, че не е кладница. Кладницата бива две разновидности. Сиво-чернееща и жълто -кафенееща. С еднакви вкусови качества са и имат много приятен аромат. Жълтата вонещица е неядлива гъба и името и подсказва качествата и. Ти яде ли от тези гъби?
Колкото до "японката" нямам какво да кажа. Не съм срещал такова нещо. Но великият за мен гъбар Иван Сечанов ми бе кщазал преди много десетилетия:- Веско на Витоша растат 440 вида висши гъби! Какво аз зная за гъбите с моите 40-44 вида ядливи, 13-14 отровни и 9-10 неядливи. Ми нищо! Някакъв малък процент от това дето расте около София, а в страната ни, а в света? Това е необятно море и е прекрасно дето си обменяме опит и знания. Да сте винеги с пълни кошници ядливи гъби!
Колкото до "японката" нямам какво да кажа. Не съм срещал такова нещо. Но великият за мен гъбар Иван Сечанов ми бе кщазал преди много десетилетия:- Веско на Витоша растат 440 вида висши гъби! Какво аз зная за гъбите с моите 40-44 вида ядливи, 13-14 отровни и 9-10 неядливи. Ми нищо! Някакъв малък процент от това дето расте около София, а в страната ни, а в света? Това е необятно море и е прекрасно дето си обменяме опит и знания. Да сте винеги с пълни кошници ядливи гъби!

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Здравейте, вчера открих едни гъби които много ми приличат на есенна миризливка, но тъй като не съм брал досега такава - може ли да погледнете това ли е със сигурност?
Имат приятен аромат на гъба, бяха в букова гора на група.

Имат приятен аромат на гъба, бяха в букова гора на група.

Последно промяна от pamir на Пон Ное 03, 2008 1:44 pm, променено общо 1 път.
Внимавайте като берете гъби да не ви изненадат ,,горските,, http://www.burgasinfo.com/more_new1.php?id=16264 

на този пьн и краи него бяха в много влажна гора и количества
кьм Диканов- благодаря за информациата.Не сам ги ял, бера,до колкото мога изучавам, и после хвьрлям, а миришеха страхотно но......... като не си сигурен

кьм Pamir- мисля че това не е есенна миризливка, пьнчето е прекалено кьсо и дебело но не сьм сигурен 

- Диканаров
- кандидат преподавател
Памир, това е отлична гъба! Нарича се "есенна сивушка". Расте на пътечки или кръгове в покрайнините на гората или по просеки и пътеки. Често една припокрива друга и като ги режеш излизат, като на петна. Гъбата е с ниско пънче, без пръстен! Има богат гъбен аромат, плътна гъба е, като печурката и виолетката или есенната ливадна виолетка. Годна е за всякакво приготовление. Жената ги предпочита стерилизирани само със сол за да може да готви с тях. На есенната миризливка пънчето е по-високо и оцветяването на гуглата не е в сиво, а в кафеникаво. Сивушката не е "мишата" гъба. Мишата е малка гъбка, коята расте на голями находища. Тя е с размерите на челядинката, но е със сиво-мишо оцветяване на гуглата и има по-тъмни жилчици от горе. Расте по просветлени гори или покрайнини на гората или покрай пътеки и поляни. Много е подходяща за мариноване. Отлично мезе. 

- Диканаров
- кандидат преподавател
Батка, извинявай за грешката ми.
Останал бях с впечатлението, че много уважаваният от мен Гого от Лисец е първият написал за въпросните гъби. Ще се обидиш ли ако те наричам с твоето име-Енчо, а не с прозвището "Батка"? Все пак не се познаваме лично! Ако не, ще ползвам прозвището. Това няма да ни попречи да сме приятели, нали? 

- Диканаров
- кандидат преподавател
Днес прочетох, че има хоспитализирани десетина човека от кюстендилско, между тях и деца, натровени от "дяволската" гъба. Имало един в кома, а няколко транспортирали в София за лечение. Причина бил уж голям гъбар, който им рекъл, че стават за ядене.
Сега този специалист се издирва от полицията. Та молбата ми е към всички! Не сте ли сигурни, не взимайте гъба за ядене! Такива съвети вземайте само от човек, който познавате, имате му доверие и знаете, че е отговорен не само като гъбар!

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Бате,аз вече така правя.Ама и риба няма,че да видим кво ще ядем. 

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- сериозен играч
Утре,след риболова,ще ида да си огледам гъбената плантация.След снощния дъждец и днешното слънце-няма начин да не са излезли печурки!Само дано не ме изпреварят братята роми,че след тях и пънче не се намира!
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Присъединявам се към Диканаров!
Днес в обедните новини ,чух за натровените хора от гъби. Счу ли ми се, май са от Кюстендил!
Тази вечер в новините по телевизията, също са повторили информацията за случая. Хората са били "консултирани" от ОПИТЕН ГЪБАР, че гъбите са ядливи. Яли са червена мухоморка, вместо булка гъба. Десет човека са отровени!Сега полицията издирва този "майстор"!
Хора, пазете се! Народа го е казал:1/ Лакомо дупе-кръв сере!
2/ Гъз глава затрива!
ПАЗЕТЕ СЕ, ДА ВИ ОПАЗИ И ГОСПОД! Не се нахвърляйте на едрото и красивото, не винаги е това, което изглежда ,че е!
Как спи спокойно това същество, след това, което е натворил?
Радвам се, че съм сред вас! Радвам се, защото си помагаме взаимно.Дано нашите малко знания за гъбите помогнат на хората, да няма трагедии като днешната!
Послепис: Аз съм Ели./Елисавета/
Днес в обедните новини ,чух за натровените хора от гъби. Счу ли ми се, май са от Кюстендил!
Тази вечер в новините по телевизията, също са повторили информацията за случая. Хората са били "консултирани" от ОПИТЕН ГЪБАР, че гъбите са ядливи. Яли са червена мухоморка, вместо булка гъба. Десет човека са отровени!Сега полицията издирва този "майстор"!
Хора, пазете се! Народа го е казал:1/ Лакомо дупе-кръв сере!
2/ Гъз глава затрива!
ПАЗЕТЕ СЕ, ДА ВИ ОПАЗИ И ГОСПОД! Не се нахвърляйте на едрото и красивото, не винаги е това, което изглежда ,че е!
Как спи спокойно това същество, след това, което е натворил?
Радвам се, че съм сред вас! Радвам се, защото си помагаме взаимно.Дано нашите малко знания за гъбите помогнат на хората, да няма трагедии като днешната!
Послепис: Аз съм Ели./Елисавета/
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Aз понеже вярвам на всички ви тук, затова сега ще поместя снимки на гъби от последните ми два излета, за да ми кажете к'ви са и дали стават за ядене.Диканаров написа:Не сте ли сигурни, не взимайте гъба за ядене! Такива съвети вземайте само от човек, който познавате, имате му доверие и знаете, че е отговорен не само като гъбар!
Гъба 1:

Гъба 2:

Гъба 3:

Гъба 4:

Гъба 5: /май е масловка?/

Гъба 6 /май е отровен двойник на сърнелата/:

Пак такава:

Гъба 8:

Гъба 9 /много им се чудих дали са добри, поне миришеха хубаво, но следвайки правилото "непозната гъба се хвърля" - това и направих.

Гъба 10 /прилича на предишна/

Гъба 11 /имаше доста, ама уви, непознати за мен, но с приятна миризма/:

Пак 11:

Пак 11:

И пак:

12 /няк'ви гадни/:

Ето една дива котка, паднала от дърво:

Като ходите за гъби внимавайте и за:

Завършвам с една наслада за окото:

@Мда, пчеличке Ели, аз съм другия Кирил.

А защо кьокушин форума ти е също любим?

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...