Въпрос за аванса на ТАПА!

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: Въпрос за аванса на ТАПА!

Мнение от Бачо Илия »

joco написа:Щуката атакува рибката,като я захапва и стискайки я държи докато я убие(тапата изчезва и влакното не мърда),след което я пуска и отново я налапва,но от към главата и ляга в укритието за храносмилане(тапата се показва и пак изчезва,или влакното "тръгва",без тапата да се покаже).
Та къде точно се засича според теб?
При второто "изчезване" , след известно изчакване :idea: При разхлабен до край аванс , едновременно се хваща пръта и влакното прилепено към него :idea: :idea: Засича се с "падане по гръб" , така че ако пръта е дълъг и як , влакното дебело и монтажа наблизо и до шавар , щуката да прелети и да тупне отзад на брега със стърчаща единична кука 6/0 , 8/0 между очите 8) :D :D :D

п.п. ако куката е тройка , по т.н. "щадяща" схема , може да се засече още при първото потапяне на тапата ; тогава е хваната за устата , както с воблер или с блесна :idea:
Изображение
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

joco написа:
Упсс!Нещо май неподготвен?!~ :evil: Тройка №4-6,рибка около 8-10см.и писалката не я лапа до гъза!...
Ако "писалка" за теб е 15-20см - може и да проработи това, което си написал... За мен до 1кг са си маломерки...
Аватар
shtilio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shtilio »

При второто "изчезване" , след известно изчакване :idea: При разхлабен до край аванс , едновременно се хваща пръта и влакното прилепено към него :idea: :idea: Засича се с "падане по гръб" , така че ако пръта е дълъг и як , влакното дебело и монтажа наблизо и до шавар , щуката да прелети и да тупне отзад на брега със стърчаща единична кука 6/0 , 8/0 между очите 8) :D :D :D
И аз ползвам тази тактика , само че с кука 2/0 :lol:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Jechev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Jechev »

joco написа:
Jechev написа:щом си далече от въдицата, оставяй бигела отворен да си развива свободно влакното, а аванса си го регулирай предварително, за да няма изненади, като засечеш.....отделно от това смятам, че в повечето пъти е по-добре да се засича в рамките на първите секунди от потапянето вместо да се изчаква и да се пали цигара, както пише по дебелите книги(тази тактика ми се струва по-подходяща за лятото и началото на есента,когато щуката не е много активна, но това зависи и от водоема, дълбочината и прозрачността на водата и т.н.)! :roll:
За бързото засичане не съм съгласен.Пояснявам защо:
Щуката атакува рибката,като я захапва и стискайки я държи докато я убие(тапата изчезва и влакното не мърда),след което я пуска и отново я налапва,но от към главата и ляга в укритието за храносмилане(тапата се показва и пак изчезва,или влакното "тръгва",без тапата да се покаже).
Та къде точно се засича според теб?
...Тъ...., според мен се засича според сезона и водоема, и по-често, с минимално изчакване!!!! :shock:
аз имам грандиозни гелета, докато съм чакал повече от 10-15-20 секунди до засичане, особено в по-плитки и бистри гьолове и най-често, рибето си заминава и тапата си изплува, оставяйки ме с мисли от сорта на :"...абе, що дремах, ами не...?" :cry:
Последно промяна от Jechev на Пет Сеп 18, 2009 2:11 am, променено общо 1 път.
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Слагам тройка и на нея закачам рибето под гръбната перка.Мога да я извадя след 8часа щуката е там.Единствено бързам когато ловя плътно до шавара,тогава слагам по-малка рибка и дърпам преди да влезе в тръстиката.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Jechev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Jechev »

snegk написа:Слагам тройка и на нея закачам рибето под гръбната перка.Мога да я извадя след 8часа щуката е там.Единствено бързам когато ловя плътно до шавара,тогава слагам по-малка рибка и дърпам преди да влезе в тръстиката.
... ако и със щуките си, както съ шараните, значи не е само един водолаза дето ти закача рибите? :mrgreen: :wink:
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

В интирес на истината съм ходил и за 2 часа и за 1ден,и винаги съм хващал по 2 щуки,незнам защо. :lol:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”