13.06.2004 Огняново

Модератори: bobopeli, sapuna

Dobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

13.06.2004 Огняново

Мнение от Dobrev »

Днес посетихме язовир Огняново в района под резервата. . Язовирът е пълен и водата стига до гората. В устието на рекичката, която се влива там, ври от каракуда и уклей, които се бият и хвърлят хайвер, но там не става за риболов, понеже има страшна много треви. Намерихме един чудесен залив. Захранихме на 4 метра дълбочина и с директните телескопи и 1 мач имахме до обяд: 9 каракуди (от 200 до 600 грама), 1 клен - 300 гр, 5-6 едри червеноперки, и доста костурчета с различни размери - предимно дребосък, както и уклеи. Не се занимавах сериозно със спинингов риболов, понеже се бях концентрирал върху плувките, но яки костури и кленове постоянно нападаха рибета и се мятаха атрактивно. За 15 минути с един воблер имах удар, но рибата се откачи. Много съм доволен от излета, най-вече от разкошните места в тази част на язовира.

п.п Има златни мухарски места и много клен!
Fishing Forever
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от bigfisherman »

Как се стига до там, мисля утре или във вторник да отида, едно приятелче е ходило в събота и той е доволен от излета, на каква стръв излезе рибата или си сменял на различни и каква захранка хварляхте и как - регулярно, без хранително петно, на няколко пъти по повече!? Любопитен съм дали някой е хванал лин там преди имаше доста? Много мерси предварително !
Dobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Dobrev »

Малко преди да стигнеш до стената на язовира, в дясно се отбива асфалтиран път за Държавно Дивечовъдна Станция "Арамлиец". След около километър, на стотина метра преди входа на стопантвото, в ляво се отбива черен път, който води до устието на залива. По натам минаваш на отсрещния бряг под гората, пътя е много нестабилен и аз ти препоръчвам да повървиш пеша 200-300 метра под гористия бряг и където харешаш место да застанеш. Проблемът е, че пътят е проходим само при сухо време и при най-малкия дъжд пътя се разкалва и неможе да се върнеш. Така че, чуеш ли прогърмяване - тръгвай, иначе ще ти се наложи да викаш трактори. В началото на устието тревата е завзела всичко, но колкото по-към вътрешността на язовира отиваш, местата са по-хубави и по-дълбоки с по-малко растителност. Търси място поне с 3-4 метра дълбочина, защото иначи има слой подводно трева, която проваля риболова. Вървейки на отсрещния бряг под гората, след около 300 метра щи стигнеш до прекрасно заливче, около него са най-добрите места!
Каракудата се ловеше най-добре сутринта до към 10 часа, тогава поемаше и стръвно. Ловихме я на омесен хляб и торен червей. На бял също излезе, но епизодично, помежду костурчетата и уклеите. По-добре според мен е да се упорства на хляб или на жито (за жалост нямахме жито), защото знаеш, че ако удари е едро и няма да ти пречат многото костурчета и слънчаци. Захранката я направихме по-рехава, не на топки, за да прави облак, а не да пада в тревите, които бяха по дъното. Но до 4 метра дълбочина водата беше чиста. периодично подхранвахме.
Дано да съм ти бил полезен. Ако нещо по-конкретно те интересува питай!
Fishing Forever
Dobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Dobrev »

Братче, точно това се чудим за лина!!! Как е възможно от най-разпространената риба във водоема преди десетина години, сега верваш ли ми, че няма 1 лин! Загуби се тотално, до един. Забрави за този вид риба на Огняново за жалост. Иначе, много ме кефеше тая риба и си спомням какви риболови на лин сме правили....ехххх спомениии......
Fishing Forever
Гост

Мнение от Гост »

Dobrev написа:Братче, точно това се чудим за лина!!! Как е възможно от най-разпространената риба във водоема преди десетина години, сега верваш ли ми, че няма 1 лин! Загуби се тотално, до един. Забрави за този вид риба на Огняново за жалост. Иначе, много ме кефеше тая риба и си спомням какви риболови на лин сме правили....ехххх спомениии......
Ходя всяка година там и лина наистина изчезна. За последно хванах преди 2 години един. А хората не са виждали от по 5-6 години..
Според мен появата на сом и кустур във водоема е довело до това
Аватар
fixxer
Администратор
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от fixxer »

лина има много малка популация попринцип и на мен ми се е случвало доста пъти да ходя на водоеми където е било бъкано с лин и да го отписвам като риба
Аватар
bobsana
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от bobsana »

Колега Добрев! Няколко тъти си ми бил от полза и сега те моля да ми кажеш как хвърляте на тежко на Огняново, тъй като аз много харесвам този язовир /най-вече не е пренаселен/. Аз ходя от другата страна на тази, за която ти говориш. Много ми се ще да се преместя от другата, но един редовен тамошен колега ми каза ако не знам пътя да не ходя. Та мисълта ми е, че дъното е много каменисто или обрасло и до сега не сам извадил цял монтаж. Изкривих една пръчка в снадката и се отказах от тежкото хвърляне. Там обаче често е ветровито и не може да се лови на леко. Остават ми два варианта. Или да мина на отсрещния бряг или да измисля как да хвърлям на тежко, за което всъщност се обръщам към теб и останалите колеги
Благодаря и на слука
Dobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Dobrev »

Здрасти колега, неможах да разбера много добре причината да не успяваш да хвърляш на тежко, но ще се опитам да ти кажа в общи линии как стоят нещата. Значи, ако ще минаваш от другата страна, препоръчвам ти да ловиш на леко, защото лятно време и есенно има доста треви, залива е обрасъл, или ако ще хвърляш на тежко мини по-навътре към язовира или просто намери чисто място от закачки. А за този отсамния бряг, за който ти говориш, където е полегато и ловят предимно на дъно, наистина си е дънарско. Според мен най-подходящия монтаж , ако ловиш каракуда, е хранилка с повод отдолу и два повода над хранилката, вързани с 0,20 или 0,25. Основното да е 0,30 за да не те изненада някой шаран. Ако не съм разбрал правилно въпроса ще чакам да ме питаш какво друго те интересува.
Fishing Forever
Аватар
bobsana
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от bobsana »

Привет на Добрев! Запомних много добре напътствието ти за отиване под резервата и ще пробвам този уикенд, но мисля да паркирам някаде далече и да ходя пеша. И без това гледам че нон стоп пролуките между дърветата са заети от рибари, каравани и коли. Ако не мога да се настаня ще си мина след стената отсреща. Проблема ми там е, че когато хрърля на тежко винаги тежестта се забива някаде по дъното. Според мен в камъни защото не е възможно да има толкова здрави треви. Последно изкривих една пръчка и се отказах. Инак тревите, които споменаваш ги опознах и аз. Едни такива дълги и доста жилави. Изпитвам голяма симпатия към този язовир. Винаги хващам нещо, дори в най-ветровитите дни поне костура се обажда.
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”