Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Усеща ли сома металите
Модератор: sapuna
Re: Усеща ли сома металите
За последно ще се върна в миналия век.
Имах един чичо в Русе(Никола - бог да го прости).На нивото на сегашните тарикатлъци
го квалифицирам и класифицирам кат прост рибар..ам прост ..в смисъл - тъпи такъми, тъпо влакно, елементарни пръчки и т.н, но страшно запален риболовец.
Този човек в продължение на 20 години и повече - лично съм го виждал, толкова много сом е уловил от брега на Дунав, че просто няма стигане.И ловеше най-често в района на
пристанището, лимана и наоколо..Беше си емблематична фигура за останалите в този район на ловене.
И най важното 90% на тъпа нескрита изцяло кука и земен (торен) червей.Нанизваш няколко червея - и върха стърчи и опашката стърчи, а Он лапа !
Сега станахме много учени и всичко ни виновно - като почнеме да фантазираме..та от 9 дерета вода докарваме..на молекулно и атомно ниво,само и само да докажем нещо...
Но въпроса за усещането ще си остане божа (сомска) работа - може па да му аресва.
И на мен лютото чушле адски ми люти ама го ръпам...
Така че разголете си kу.... kу...куките...
Имах един чичо в Русе(Никола - бог да го прости).На нивото на сегашните тарикатлъци
го квалифицирам и класифицирам кат прост рибар..ам прост ..в смисъл - тъпи такъми, тъпо влакно, елементарни пръчки и т.н, но страшно запален риболовец.
Този човек в продължение на 20 години и повече - лично съм го виждал, толкова много сом е уловил от брега на Дунав, че просто няма стигане.И ловеше най-често в района на
пристанището, лимана и наоколо..Беше си емблематична фигура за останалите в този район на ловене.
И най важното 90% на тъпа нескрита изцяло кука и земен (торен) червей.Нанизваш няколко червея - и върха стърчи и опашката стърчи, а Он лапа !
Сега станахме много учени и всичко ни виновно - като почнеме да фантазираме..та от 9 дерета вода докарваме..на молекулно и атомно ниво,само и само да докажем нещо...
Но въпроса за усещането ще си остане божа (сомска) работа - може па да му аресва.
И на мен лютото чушле адски ми люти ама го ръпам...
Така че разголете си kу.... kу...куките...
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Сигурен съм,Педро,че е било така...........................ама преди години!
В началото,когато започнах използвах много големи куки,слагах червеи до пръсване,пиявици и други там подобни и ...........................хоп сомчета по лакът.
Това важи за 90% от рибарите чакащи на дъно край Пловдив всяка година!!!!!!
/то затова и намаля толкова сомът в реката/.Много нощи съм висял по нощите на реката наблюдавйки движението на сома и мога да кажа,че Диман е прав,че когато сомът се храни активно,то нищо не е в състояние да го откаже от стръвта........да......ама такива дни са около 10-15 на сезон,а през останалото време сомът също се храни,но е доста муден и предпазлив.Какво да правим.......да висим цял сезон в очакване на тези "сомски нощи" или да се опитаме да го надхитрим.След като извадих първият си 10кг.
сом,на..../червеноперка/,закачена за гърба,чаках още много време виждайки как сом/там беше около 80см дълбоко/ ми я краде,захапвайки я за главата без дори върхът на пръчката да отчете атаката!
.....добре си казах ще закача рибата през очите,а сомът я атакуваше откъм гърба,..........добре си казах аз,ще сложа една кука на главата и една на гърба,идваше си сомчето/над 10кг/, опитваше да открадне рибата,опипвайки я с мустаците и.......си заминаваше по живо и здраво.
Имал съм случаи,когато едвам съм хващал пръчката да не влезе във водата и после рибата си беше цяла и невредима/абе все едно че ми се сторило/.Замислих се аз,защо на чепаретата сомът се лови толкова лесно,та нали там куките са големи и са вързани на въжета?????????????????? защо се хваща????????
Според мене причините са две:
1.Няма човешко присъствие наблизо-сомът е спокоен.
2.Имам си теория за вторият контраудар на оловото/тоест липса на олово при чепарето/!Сомът не обича при налапване на стръвта да усеща съпровтивление/каза ми го един пияница след като го черпих с ракийка няколко дни,той хваща по 20-30 бр и то големите на сезон/Та моите уважения към Кроки но със 200 гр.олово тук около Пловдив трудно ще хване голям сом.
Е може да ми се подигравате,но това са част от моите теории/без лъжа и измама/.Нещо много се разписах та не знам !!!!!сигурно щото не ходя сом!!!!!

Това важи за 90% от рибарите чакащи на дъно край Пловдив всяка година!!!!!!

сом,на..../червеноперка/,закачена за гърба,чаках още много време виждайки как сом/там беше около 80см дълбоко/ ми я краде,захапвайки я за главата без дори върхът на пръчката да отчете атаката!

Имал съм случаи,когато едвам съм хващал пръчката да не влезе във водата и после рибата си беше цяла и невредима/абе все едно че ми се сторило/.Замислих се аз,защо на чепаретата сомът се лови толкова лесно,та нали там куките са големи и са вързани на въжета?????????????????? защо се хваща????????

Според мене причините са две:
1.Няма човешко присъствие наблизо-сомът е спокоен.
2.Имам си теория за вторият контраудар на оловото/тоест липса на олово при чепарето/!Сомът не обича при налапване на стръвта да усеща съпровтивление/каза ми го един пияница след като го черпих с ракийка няколко дни,той хваща по 20-30 бр и то големите на сезон/Та моите уважения към Кроки но със 200 гр.олово тук около Пловдив трудно ще хване голям сом.
Е може да ми се подигравате,но това са част от моите теории/без лъжа и измама/.Нещо много се разписах та не знам !!!!!сигурно щото не ходя сом!!!!!
валатът не най-лошото нещо на света
Според мен има и друго обяснение за чепаретата (освен вече посочените) - големия брой куки.

От Въча по-хубав няма.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Да,за язовирите,но на реката мястото е малко и чепаретата са максимум 2-3бр куки,а съм виждал колеги да хвърлят на дъно повече от 10бр. пръчки през 50см разстояние безрезултатно/то и затова ходя винаги за едър сом само с една пръчка,колкото и да е невероятно е по-резултатно/! 

Едно време,когато имаше шаран.Всички пръчки се изреждаха.А ловяхме на влакно от гъбичка.Куки нямаше никакви.Даже ползвахме карфици.Сомове по р.ПО и Ебро бол.За това се хващат.Но там и пущат.А тук всеки прибира-даже и аз.А по Дунава дали имаше ток и бомби.Глупости,а СТРАХ лозе пази.Така,че нещата за дядо,баба и останалите роднини не важат във днешно време.Но за да усетиш нещо трябва да си го правил.И аз във началото хванах 2 пъти по 26 сома за ден(от 6 до 23кг).Единия път беше даже за 8часа с Васко едрото.Но що не ги хвана сега.Няма ги вече.Ако сметнем на риболовец по 10сома за година ще се стигне до ебати числото.
- krokibg
- учете се от него
Аксел,Кроки го заеби,кво ти разбира той от сомове,въдици и тежести

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- ribar4eto ot rz
- новобранец
kalinux написа:Според мен има и друго обяснение за чепаретата (освен вече посочените) - големия брой куки.![]()

Незнам... ако искате да кажете, че сома ( па и другата риба) са претърпели някаква еволюция за 50-60-100 години, мисля че се лъжете.
Това еволюцията е сложен и дълъг процес, траещ стотици хиляди и милиони години.
Не може току така да се предаде на поколение 2-3-10 или повече сигнала Стоп това е
метал=кука.Първо този който го предава трябва да го "осмисли"..и да му се заложи в гените..
Така че едно време ( преди 50 години) си е баш като сега.Това "едно време" си е един миг !
За пример човека - най-разумното същество, а еволюцията му на Нула за хиляди години.
То не беха спътници, кораби, совалки, луната, излизане в открития космос - но, милиони, ако не и милиарди си верват в дедо Господ..там горе на небето...
Примера е малко тъп...а иначе в сферата на осезанията, ми човека не е мръднал ни на йота в това отношение откакто му се пише историята...и артефакт находките..
Така че няма "едно време" визирайки примерно 50 години назад, то и сега си е така.
А иначе другото е рибешка работа - кога иска, си сака, кога неще, неще...И аз съм имзл много случаи тази година да замерям добичетата с какво ли не, па нещат, и си викаш познават желязото (дървото), а после след известно време изведнъж налитат зверски и ги вадиш с десетки на това същото желязо...
Това еволюцията е сложен и дълъг процес, траещ стотици хиляди и милиони години.
Не може току така да се предаде на поколение 2-3-10 или повече сигнала Стоп това е
метал=кука.Първо този който го предава трябва да го "осмисли"..и да му се заложи в гените..
Така че едно време ( преди 50 години) си е баш като сега.Това "едно време" си е един миг !
За пример човека - най-разумното същество, а еволюцията му на Нула за хиляди години.
То не беха спътници, кораби, совалки, луната, излизане в открития космос - но, милиони, ако не и милиарди си верват в дедо Господ..там горе на небето...
Примера е малко тъп...а иначе в сферата на осезанията, ми човека не е мръднал ни на йота в това отношение откакто му се пише историята...и артефакт находките..
Така че няма "едно време" визирайки примерно 50 години назад, то и сега си е така.
А иначе другото е рибешка работа - кога иска, си сака, кога неще, неще...И аз съм имзл много случаи тази година да замерям добичетата с какво ли не, па нещат, и си викаш познават желязото (дървото), а после след известно време изведнъж налитат зверски и ги вадиш с десетки на това същото желязо...
-
- сериозен играч
Педро тук мисля , че не става въпрос за еволюция а по-скоро за житейски опит и начин на отцеляване .
Кажи ми какъв е шанса едно сомче което е достигнало 10кг примерно да не се е хващало като малко поне няколко пъти в мрежите и понеже е с малки размери се освобождава . С времето то се научава да ги открива и разпознава или по-точно да съжителства с тях . Какъв е шанса това сомче да не се бодне на някоя кука като малко и да се отърве или да бъде пуснато . Защо да не се научи да разпознава куките от които в младшата си възраст е крадяло червейте
. Всичко това то е пинудено да научи и го учи още от момента на раждането си защото се сблъсква с него в ежедневието си или в противен случай рядко дочаква петия си рожден ден . Въпреки предпазливоста си обаче в определени моменти силният глад си казва своята дума и играта приключва . Но не си мисли , че то не усеща измамата - просто в този случай е принудено да рискува 
И сега не е като преди 50г .
Първо защото тогава рибарите са били по-малко а рибите доста ама доста повече и следователно доста по-гладни .Как да разпознава куката тогава като просто не е виждала рибата такова чудо и не знае как боцка то . Ти не знаеш как пари огъня докато не се опариш - нали .
И второ щото ме е нямало мен да ги насецкам още тогава - Еххх , щяхте да гледате сомове вие сега , ама само на снимките от Черната книга

Кажи ми какъв е шанса едно сомче което е достигнало 10кг примерно да не се е хващало като малко поне няколко пъти в мрежите и понеже е с малки размери се освобождава . С времето то се научава да ги открива и разпознава или по-точно да съжителства с тях . Какъв е шанса това сомче да не се бодне на някоя кука като малко и да се отърве или да бъде пуснато . Защо да не се научи да разпознава куките от които в младшата си възраст е крадяло червейте

И сега не е като преди 50г .
Първо защото тогава рибарите са били по-малко а рибите доста ама доста повече и следователно доста по-гладни .Как да разпознава куката тогава като просто не е виждала рибата такова чудо и не знае как боцка то . Ти не знаеш как пари огъня докато не се опариш - нали .
И второ щото ме е нямало мен да ги насецкам още тогава - Еххх , щяхте да гледате сомове вие сега , ама само на снимките от Черната книга

Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
KRASSI
Мисля, че тези неща с боцкането и мрежите може да ги осъзнае само едно разумно същество и да си направи изводи.Кой може да извлече полза от житейски опит,а?
Абе много акъл им вкарвате в рибешките глави...
Тъпата риба няма токлова мозък за това и в това съм убеден 100%.
И продължава да се лови и на куки и в мрежи.
Ам пример с делфина бе хора.Най-разумната риба с "човешки" мозък.Хиляди загиват в мрежи.,,айде холан .. тука параход плува ли...
Ето точно тази нотка във вашите твърдения за мене е абсолютно измамна.
Не става то така както си го обяснявате.
P.S.Не е ли време да зарежем спора.Аз се предавам !
Мисля, че тези неща с боцкането и мрежите може да ги осъзнае само едно разумно същество и да си направи изводи.Кой може да извлече полза от житейски опит,а?
Ам пример с делфина бе хора.Най-разумната риба с "човешки" мозък.Хиляди загиват в мрежи.,,айде холан .. тука параход плува ли...
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
За мене,Кроки,достатъчно много разбираш не само от риболов на сом и т. н.,най-ценното при тебе е,че ние с тебе се молим на един господ-МАРИЦА,а това ми е достатъчно за да ценя мнението ти!!!
Педро,искам само да допълня,че делфинът не е риба и още че са правени изследвания с шарани и е доказано ,че уловените в мрежи и освободени след това не влизат в мрежите,най-странното било,че пуснали от така наречените "учени
шарани" при такива ,които не били дотогава хващани в мрежите и като ги пуснали количеството на улова било в пъти по-малко!!!!!
И още нещо от моята практика-два от моите/трофейни/ сомове най-напред ми скъсаха и след 10-15 дневно чакане ги хванах едва след като промених стръвта,иначе излизаха опипваха,същата стръв но не я атакуваха!!!

Педро,искам само да допълня,че делфинът не е риба и още че са правени изследвания с шарани и е доказано ,че уловените в мрежи и освободени след това не влизат в мрежите,най-странното било,че пуснали от така наречените "учени
шарани" при такива ,които не били дотогава хващани в мрежите и като ги пуснали количеството на улова било в пъти по-малко!!!!!
И още нещо от моята практика-два от моите/трофейни/ сомове най-напред ми скъсаха и след 10-15 дневно чакане ги хванах едва след като промених стръвта,иначе излизаха опипваха,същата стръв но не я атакуваха!!!
Хората,когато сме толкова умни и знаем да се пазим.Защо ни блъскат коли.Малко логиката не ти е издържана.Зациклил си във нещо и просто си го твърдиш.Обясни ми как едно домашно куче не се пази на улицата.А един помияр може да застане на светофара и да чака зад хотата за да пресече булеварда.Какви 100 или 200години ми говориш.Как те бутне нещо и после цялата ти рода внимава когато пресича и на зелено.Не са ти удачни примерите.Искаш да ни убедиш,че всичко е,като едно време-но не еееееееее.Pedro написа:KRASSI
Абе какво говориш за хора, за родата, и слагаш на същото ниво рибите и кучетата ????? Алоооо ???
не не и не - Предавам се окончателно.Прави сте до дупка....
P.S. И мислете за тази огромна индустрия по цял свят дето бълва железе и дървеса по разнообразие превишаващи живите рибки в световния океан може би..
Защо бълва, ако рибите са поумнели ?? Ами защото рибите не са.
Или защото хората са оглупели - ами и те не са.
не не и не - Предавам се окончателно.Прави сте до дупка....
P.S. И мислете за тази огромна индустрия по цял свят дето бълва железе и дървеса по разнообразие превишаващи живите рибки в световния океан може би..
Защо бълва, ако рибите са поумнели ?? Ами защото рибите не са.
Или защото хората са оглупели - ами и те не са.
Един въпрос.аксел написа:...два от моите/трофейни/ сомове най-напред ми скъсаха и след 10-15 дневно чакане ги хванаx...
Как разбра, че са същите риби?

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Аз няма да се предам и ще продължа да обяснявам,че има Господ и всяко живо същество е мислещо според необходимостта,да го прави!
Усетът,се придобива чрез опита и е малка част от възможностите на мозъка чрез,който мислим!Рибите и животните мислят,но се различаваме от тях с възможността си да мислим абстрактно!Усета и мисленето са различни категории и не трябва да се бъркат!
Ако Педро смята,че е по-умен от 20-100 килограмов сом,защо не е успял да го хване?
Отговори си сам,за да не го направя аз!