Усеща ли сома металите

Модератор: sapuna

Заключено
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Re: Усеща ли сома металите

Мнение от Pedro »

За последно ще се върна в миналия век.
Имах един чичо в Русе(Никола - бог да го прости).На нивото на сегашните тарикатлъци
го квалифицирам и класифицирам кат прост рибар..ам прост ..в смисъл - тъпи такъми, тъпо влакно, елементарни пръчки и т.н, но страшно запален риболовец.
Този човек в продължение на 20 години и повече - лично съм го виждал, толкова много сом е уловил от брега на Дунав, че просто няма стигане.И ловеше най-често в района на
пристанището, лимана и наоколо..Беше си емблематична фигура за останалите в този район на ловене.
И най важното 90% на тъпа нескрита изцяло кука и земен (торен) червей.Нанизваш няколко червея - и върха стърчи и опашката стърчи, а Он лапа !
Сега станахме много учени и всичко ни виновно - като почнеме да фантазираме..та от 9 дерета вода докарваме..на молекулно и атомно ниво,само и само да докажем нещо...
Но въпроса за усещането ще си остане божа (сомска) работа - може па да му аресва.
И на мен лютото чушле адски ми люти ама го ръпам...
Така че разголете си kу.... kу...куките...
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Сигурен съм,Педро,че е било така...........................ама преди години! :idea: В началото,когато започнах използвах много големи куки,слагах червеи до пръсване,пиявици и други там подобни и ...........................хоп сомчета по лакът.
Това важи за 90% от рибарите чакащи на дъно край Пловдив всяка година!!!!!! :idea: /то затова и намаля толкова сомът в реката/.Много нощи съм висял по нощите на реката наблюдавйки движението на сома и мога да кажа,че Диман е прав,че когато сомът се храни активно,то нищо не е в състояние да го откаже от стръвта........да......ама такива дни са около 10-15 на сезон,а през останалото време сомът също се храни,но е доста муден и предпазлив.Какво да правим.......да висим цял сезон в очакване на тези "сомски нощи" или да се опитаме да го надхитрим.След като извадих първият си 10кг.
сом,на..../червеноперка/,закачена за гърба,чаках още много време виждайки как сом/там беше около 80см дълбоко/ ми я краде,захапвайки я за главата без дори върхът на пръчката да отчете атаката! :idea: .....добре си казах ще закача рибата през очите,а сомът я атакуваше откъм гърба,..........добре си казах аз,ще сложа една кука на главата и една на гърба,идваше си сомчето/над 10кг/, опитваше да открадне рибата,опипвайки я с мустаците и.......си заминаваше по живо и здраво.
Имал съм случаи,когато едвам съм хващал пръчката да не влезе във водата и после рибата си беше цяла и невредима/абе все едно че ми се сторило/.Замислих се аз,защо на чепаретата сомът се лови толкова лесно,та нали там куките са големи и са вързани на въжета?????????????????? защо се хваща???????? :idea:
Според мене причините са две:
1.Няма човешко присъствие наблизо-сомът е спокоен.
2.Имам си теория за вторият контраудар на оловото/тоест липса на олово при чепарето/!Сомът не обича при налапване на стръвта да усеща съпровтивление/каза ми го един пияница след като го черпих с ракийка няколко дни,той хваща по 20-30 бр и то големите на сезон/Та моите уважения към Кроки но със 200 гр.олово тук около Пловдив трудно ще хване голям сом.

Е може да ми се подигравате,но това са част от моите теории/без лъжа и измама/.Нещо много се разписах та не знам !!!!!сигурно щото не ходя сом!!!!!
валатът не най-лошото нещо на света
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Според мен има и друго обяснение за чепаретата (освен вече посочените) - големия брой куки. :D :D
От Въча по-хубав няма.
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Да,за язовирите,но на реката мястото е малко и чепаретата са максимум 2-3бр куки,а съм виждал колеги да хвърлят на дъно повече от 10бр. пръчки през 50см разстояние безрезултатно/то и затова ходя винаги за едър сом само с една пръчка,колкото и да е невероятно е по-резултатно/! :idea:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Едно време,когато имаше шаран.Всички пръчки се изреждаха.А ловяхме на влакно от гъбичка.Куки нямаше никакви.Даже ползвахме карфици.Сомове по р.ПО и Ебро бол.За това се хващат.Но там и пущат.А тук всеки прибира-даже и аз.А по Дунава дали имаше ток и бомби.Глупости,а СТРАХ лозе пази.Така,че нещата за дядо,баба и останалите роднини не важат във днешно време.Но за да усетиш нещо трябва да си го правил.И аз във началото хванах 2 пъти по 26 сома за ден(от 6 до 23кг).Единия път беше даже за 8часа с Васко едрото.Но що не ги хвана сега.Няма ги вече.Ако сметнем на риболовец по 10сома за година ще се стигне до ебати числото.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Аксел,Кроки го заеби,кво ти разбира той от сомове,въдици и тежести :lol: :lol: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
ribar4eto ot rz
новобранец
новобранец

Мнение от ribar4eto ot rz »

kalinux написа:Според мен има и друго обяснение за чепаретата (освен вече посочените) - големия брой куки. :D :D
:smt023 :smt023 :smt023 :smt023
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Незнам... ако искате да кажете, че сома ( па и другата риба) са претърпели някаква еволюция за 50-60-100 години, мисля че се лъжете.
Това еволюцията е сложен и дълъг процес, траещ стотици хиляди и милиони години.
Не може току така да се предаде на поколение 2-3-10 или повече сигнала Стоп това е
метал=кука.Първо този който го предава трябва да го "осмисли"..и да му се заложи в гените..
Така че едно време ( преди 50 години) си е баш като сега.Това "едно време" си е един миг !
За пример човека - най-разумното същество, а еволюцията му на Нула за хиляди години.
То не беха спътници, кораби, совалки, луната, излизане в открития космос - но, милиони, ако не и милиарди си верват в дедо Господ..там горе на небето...
Примера е малко тъп...а иначе в сферата на осезанията, ми човека не е мръднал ни на йота в това отношение откакто му се пише историята...и артефакт находките..
Така че няма "едно време" визирайки примерно 50 години назад, то и сега си е така.
А иначе другото е рибешка работа - кога иска, си сака, кога неще, неще...И аз съм имзл много случаи тази година да замерям добичетата с какво ли не, па нещат, и си викаш познават желязото (дървото), а после след известно време изведнъж налитат зверски и ги вадиш с десетки на това същото желязо...
KRASSI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от KRASSI »

Педро тук мисля , че не става въпрос за еволюция а по-скоро за житейски опит и начин на отцеляване .
Кажи ми какъв е шанса едно сомче което е достигнало 10кг примерно да не се е хващало като малко поне няколко пъти в мрежите и понеже е с малки размери се освобождава . С времето то се научава да ги открива и разпознава или по-точно да съжителства с тях . Какъв е шанса това сомче да не се бодне на някоя кука като малко и да се отърве или да бъде пуснато . Защо да не се научи да разпознава куките от които в младшата си възраст е крадяло червейте :roll: :roll: . Всичко това то е пинудено да научи и го учи още от момента на раждането си защото се сблъсква с него в ежедневието си или в противен случай рядко дочаква петия си рожден ден . Въпреки предпазливоста си обаче в определени моменти силният глад си казва своята дума и играта приключва . Но не си мисли , че то не усеща измамата - просто в този случай е принудено да рискува :!:
И сега не е като преди 50г .
Първо защото тогава рибарите са били по-малко а рибите доста ама доста повече и следователно доста по-гладни .Как да разпознава куката тогава като просто не е виждала рибата такова чудо и не знае как боцка то . Ти не знаеш как пари огъня докато не се опариш - нали .
И второ щото ме е нямало мен да ги насецкам още тогава - Еххх , щяхте да гледате сомове вие сега , ама само на снимките от Черната книга :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

KRASSI
Мисля, че тези неща с боцкането и мрежите може да ги осъзнае само едно разумно същество и да си направи изводи.Кой може да извлече полза от житейски опит,а?
Абе много акъл им вкарвате в рибешките глави...

Тъпата риба няма токлова мозък за това и в това съм убеден 100%.
И продължава да се лови и на куки и в мрежи.
Ам пример с делфина бе хора.Най-разумната риба с "човешки" мозък.Хиляди загиват в мрежи.,,айде холан .. тука параход плува ли...
Ето точно тази нотка във вашите твърдения за мене е абсолютно измамна.
Не става то така както си го обяснявате.
P.S.Не е ли време да зарежем спора.Аз се предавам !
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

За мене,Кроки,достатъчно много разбираш не само от риболов на сом и т. н.,най-ценното при тебе е,че ние с тебе се молим на един господ-МАРИЦА,а това ми е достатъчно за да ценя мнението ти!!! :idea:
Педро,искам само да допълня,че делфинът не е риба и още че са правени изследвания с шарани и е доказано ,че уловените в мрежи и освободени след това не влизат в мрежите,най-странното било,че пуснали от така наречените "учени
шарани" при такива ,които не били дотогава хващани в мрежите и като ги пуснали количеството на улова било в пъти по-малко!!!!!
И още нещо от моята практика-два от моите/трофейни/ сомове най-напред ми скъсаха и след 10-15 дневно чакане ги хванах едва след като промених стръвта,иначе излизаха опипваха,същата стръв но не я атакуваха!!!
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Pedro написа:KRASSI
Мисля, че тези неща с боцкането и мрежите може да ги осъзнае само едно разумно същество и да си направи изводи.Кой може да извлече полза от житейски опит,а?
Абе много акъл им вкарвате в рибешките глави...

Тъпата риба няма токлова мозък за това и в това съм убеден 100%.
И продължава да се лови и на куки и в мрежи.
Ам пример с делфина бе хора.Най-разумната риба с "човешки" мозък.Хиляди загиват в мрежи.,,айде холан .. тука параход плува ли...
Ето точно тази нотка във вашите твърдения за мене е абсолютно измамна.
Не става то така както си го обяснявате.
P.S.Не е ли време да зарежем спора.Аз се предавам !
Хората,когато сме толкова умни и знаем да се пазим.Защо ни блъскат коли.Малко логиката не ти е издържана.Зациклил си във нещо и просто си го твърдиш.Обясни ми как едно домашно куче не се пази на улицата.А един помияр може да застане на светофара и да чака зад хотата за да пресече булеварда.Какви 100 или 200години ми говориш.Как те бутне нещо и после цялата ти рода внимава когато пресича и на зелено.Не са ти удачни примерите.Искаш да ни убедиш,че всичко е,като едно време-но не еееееееее.
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Абе какво говориш за хора, за родата, и слагаш на същото ниво рибите и кучетата ????? Алоооо ???
не не и не - Предавам се окончателно.Прави сте до дупка....
P.S. И мислете за тази огромна индустрия по цял свят дето бълва железе и дървеса по разнообразие превишаващи живите рибки в световния океан може би..
Защо бълва, ако рибите са поумнели ?? Ами защото рибите не са.
Или защото хората са оглупели - ами и те не са.
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

аксел написа:...два от моите/трофейни/ сомове най-напред ми скъсаха и след 10-15 дневно чакане ги хванаx...
Един въпрос.

Как разбра, че са същите риби?
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Аз няма да се предам и ще продължа да обяснявам,че има Господ и всяко живо същество е мислещо според необходимостта,да го прави! :wink: Усетът,се придобива чрез опита и е малка част от възможностите на мозъка чрез,който мислим!Рибите и животните мислят,но се различаваме от тях с възможността си да мислим абстрактно!Усета и мисленето са различни категории и не трябва да се бъркат! :wink: Ако Педро смята,че е по-умен от 20-100 килограмов сом,защо не е успял да го хване? :shock: :drinkers: Отговори си сам,за да не го направя аз! :wink:
Заключено

Обратно към “Риболов на хищници”