Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Къде и какво кълве в момента.
naRiba.com

Форум

Здравейте !
Модератор: Paublo_Eskobar
Re: Здравейте !
Темата дали да вярваме сляпо на захранката е доста обширна и дискусионна.Имал съм случай,когато по реката съм правил най-много риба без никаква захранка.Винаги първо ловя известно време без да хвърлям храна,та ако рибата си е активна изобщо не прибягвам до хранене.На топлия канал наскоро направих 2 добри излета от към риба,без манджа.В други случай,храната е правела чудеса.По-старите майстори предпочитат да събират алая само с намачкан хляб.Иначе на баба рада падат големи битки за местата ,особено когато рибата почне да дава.Налагало ни се е с бутника да ходим по-тъмно,че да си хванем желаните места. 

TICA FAN
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
За да уточним кой е от "майсторите",това,че имаш щека и стол,не значи ,че си майстор.А още повече щом става въпрос за такова захранване.При неправилно подадени топки ефекта за известен период от време е отрицателен.Но не мога да се съглася,че само със стръв и без подаване на храна,още повече при групирана риба пред теб,без подхранване ще се хващат много риби.Изключвам случаите когато рибите са концентрирани на определено място,няма да давам пример с места,пловдивчани си ги знаят,там пък като спре да взима не се прибягва до подхранване,да се стимулира рибата ,а се почва с тройки и мъниста.Миналата година при затишия на кълванетата ,подадох няколко стиски подхранака и се дигна гюрултия,все едно бях утрепал някой.Имам си стил на ловене по реката и гледам да избягвам масовите сбирки.За да си пробвам плувките,подхранката и разни други дребни нещица,които ще са ми полезни в по-късен етап.В този случай закачането на риби не ми е най-важното.А когато започнат да ми се събират на храната радоста от постигнатото ми е двойна.Лошото е ,че разработвам место,разчиствам бряг,копая с лопата,скубя тръни и като те видят да хващаш някоя риба и край.Не мога да се добера до него.Както и да е,темата не е много за тук,но така се разви,за което се извинявам.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Аз и затова слагам кавички.Сам знаеш,че за тебе не се отнася!Имам предвид нещо друго,става въпрос за два различни начина на ловене:
1.Намираш място,хвърляш захранка и чакаш рибата да дойде при захранката-статичен
2.Движиш се по реката и пробваш доста перспективни места и обираш дежурните риби-динамичен.
Предимството на първия е при групирана риба и постянно ниво на реката!
Предимството на втория е при сравнително пръсната риба и променливо ниво на водата.
Освен това откриване на нови места и липсата на хора около тебе.
Според мене щеката не е най-доброто средство за ловене,предвид постянно променливото ниво,съответно смяната на "местата" на рибата и релефът на речния бряг правещ невъзможна работата с нея. на повечето перспективни места
1.Намираш място,хвърляш захранка и чакаш рибата да дойде при захранката-статичен
2.Движиш се по реката и пробваш доста перспективни места и обираш дежурните риби-динамичен.
Предимството на първия е при групирана риба и постянно ниво на реката!

Предимството на втория е при сравнително пръсната риба и променливо ниво на водата.

Според мене щеката не е най-доброто средство за ловене,предвид постянно променливото ниво,съответно смяната на "местата" на рибата и релефът на речния бряг правещ невъзможна работата с нея. на повечето перспективни места

валатът не най-лошото нещо на света
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Напълно съм съгласен с теб.Знам,че ти предпочиташ динамичния и резултата при твоя начин доста често е с по-голям успех.Аз се придържам към статичния и разчитам да "разработя "мястото.аксел написа:Аз и затова слагам кавички.Сам знаеш,че за тебе не се отнася!Имам предвид нещо друго,става въпрос за два различни начина на ловене:
Предимството на първия е при групирана риба и постянно ниво на реката!![]()
Предимството на втория е при сравнително пръсната риба и променливо ниво на водата.![]()
Звучи ми до болка познато. Аама какво да се прави. Единственото спасение лично за мен е да търся все нови и по-диви места та белким остана незабелязан. Просто така го разбирам риболова. Обичам да оставам насаме с рибите.butnik написа:Лошото е ,че разработвам место,разчиствам бряг,копая с лопата,скубя тръни и като те видят да хващаш някоя риба и край.Не мога да се добера до него.
Аз, затова не пипам нищо по брега ... Не че ходя с перо често, но ...
Даже, ако намеря кастрени "подпиралки" за въдиците и други "следи" от "заседнал" риболов - разчиствам всичко ...
Така поне бреговете на водоемите не страдат, че понякога заварвам със спининга цели строежи по реката ...
То не са стълбички, заслони, орязани шубраци, боклук ... Не го разбирам това начи!
Даже, ако намеря кастрени "подпиралки" за въдиците и други "следи" от "заседнал" риболов - разчиствам всичко ...
Така поне бреговете на водоемите не страдат, че понякога заварвам със спининга цели строежи по реката ...
То не са стълбички, заслони, орязани шубраци, боклук ... Не го разбирам това начи!

"Щастие за всички, щастие даром!"
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Нещо не си схванал написаното,устройвам си место удобно за платформа и щека,изобщо ама не ми пука,че ти преча на спининга,което е и малко вероятно,и изчиствам трънаците около ролера,ама темата я пратихме в друга посока.Fat написа:Аз, затова не пипам нищо по брега ... Не че ходя с перо често, но ...
Не се карайте.Марица е голяма и място си има за всички,само не и за бракониерите!Дано се вземат по-скорошни мерки,че търмакчиите започнаха с пълна сила да скубят алая! 

TICA FAN
Нещо не си схванал написаното,устройвам си место удобно за платформа и щека,изобщо ама не ми пука,че ти преча на спининга,което е и малко вероятно,и изчиствам трънаците около ролера,ама темата я пратихме в друга посока.[/quote]butnik написа:
За тебе знам, че не рушиш. Не ме разбирай и ти погрешно ...
Айде - като се видим ще ти обясня.

Верно сичко се отплесна, че за алая се думаше. Не съм ловил от него сериозно,
но може да гледам ако ме вземе някой.
"Щастие за всички, щастие даром!"
-
- ще става разбирач
Точно, колега! И аз горе- долу така разбирам нещата,но прилагам и комбинация от двата начина.Когато намеря място,което държи риба,хвърлям от време на време по някое топче подхранка,за да се поддържа интереса на рибата.Не съм привърженик на обилното хранене на река,но това си е въпрос на лично схващане за всеки.аксел написа:Аз и затова слагам кавички.Сам знаеш,че за тебе не се отнася!Имам предвид нещо друго,става въпрос за два различни начина на ловене:
Предимството на първия е при групирана риба и постянно ниво на реката!![]()
Предимството на втория е при сравнително пръсната риба и променливо ниво на водата.![]()
А относно темата на колегата- алая по Марица си кълве най-редовно, друг е въпроса, че трябва да го потърсиш повечко.Изобщо не се чуди, ако го няма по местата,където си го късал миналата година- то и местата едва ли са същите. В събота например направих 4-5кг.риба/алай, карабалък и кефал/,на едно място- на същото място на другия ден в неделя имах 1 кефал и 3-4 чаушана.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ангеле,аз също сменям местата,но рибата е като прасето,свикне ли да намира на едно място храна се връща пак там.Има и периоди на валати,но това са субективни фактори,за които нямаме вина ние.Практикуващи речния риболов,придобиват инстинкт да надушват местата ,където може да се хване риба.Това се придобива с много излети .А относно захранването,ако мислиш,че 1кг захранка,объркана с два пъти повече пръст ще насити рибата или по някакъв начин ще ми повлияе отрицателно на риболова ,мога да поспоря за това.Темата се насочи в друга посока,захранка и стръв,а там съм пуснал тема,точно за речното подхранване,редно беше там да се дискутира това,което не стана.
-
- ще става разбирач
Споко бе Ице, не се познаваме от вчера.Мисля,че колегата имаше предвид, че колеги,само чули и прочели някъде, че трябва да се храни, хвърлят безразборно храна, без да имат ясна идея за какво го правят и какъв ефект искат да постигнат, като по този начин провалят своя и на съседите си риболов. Айде на срещата ще си говорим повече. 

butnik написа:... Практикуващи речния риболов,придобиват инстинкт да надушват местата ,където може да се хване риба.Това се придобива с много излети.

Ето това е голямата истина за риболова на река!!!
Малко игра на тото си е по Марица.Не се знае от къде какво може да изкочи.Най-големия си кефал през живота си,който съм хващал (1.5 кг) го извадих в един участък от реката,който беше 2 педий дълбок.Преди съм имал случаи,когато покрай дребните мряни са ми удряли шарани и са си заминавали направо с повода.Щуки на .. червен червей в .. бързей
Много неща в реката са против признатите правила. 

TICA FAN
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ангеле,на теб и твоя съратник Коко ви свалям шапка,вие сте Маришки риболовци,не си ми разбрал насоката на поста ми,абсолютно си прав за безразборното хвърляне.angel.tr написа:Споко бе Ице, не се познаваме от вчера.Мисля,че колегата имаше предвид, че колеги,само чули и прочели някъде, че трябва да се храни, хвърлят безразборно храна, без да имат ясна идея за какво го правят и какъв ефект искат да постигнат, като по този начин провалят своя и на съседите си риболов. Айде на срещата ще си говорим повече.