Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Захранване за щука ?
Модератор: sapuna
- kalinborisov
- новобранец
- Обратна връзка:
Захранване за щука ?
Преди време в магазинната мрежа попаднах на някакъв немски препарат който представлява прах, червен на цвят. поръсваш рибката след като я закачиш на тройката. препарата при реакция с вода се превръща в кървава слуз, която мирише отвратително (поне за нас рибарите). Ефекта от цялата работа е, че рибето става доста по жизнено и прави червеникакъв облак там където цопне във водата. Взех да пробвам дали ще има ефект. В началото останах разочарован. В последствие ми хрумна да накълцам таранките на парчета и да ги поръса с пудрата. Хвърлих тапите на две различни места. В едното започнах да хвърлям парчетата от таранки напудрени с препарата. Оказа се че имах удари на това място. Явно водата се е наситила с аромата от парчетата и е привлякла хищнищите или си е жив късмет, че са ми клъвнали на тези тапи!? Как мислите колеги може ли по някакъв начин да захраним определен периметър за щука?
Поинтересувах се и се оказа, че има и примамки с които да се ръсят воблерите като по този начин освен на играта им да се разчита и на аромата който отдават. Неприятното е, че през замятане трябва да се ароматизира воблера или блесната. С интерес чакам мнението ви и по този въпрос. Има ли според вас значение дали воблера или блесната 6те са натопени в ароматизатор или е все едно? Някои пробвал ли е това? Нека да сподели.
Поинтересувах се и се оказа, че има и примамки с които да се ръсят воблерите като по този начин освен на играта им да се разчита и на аромата който отдават. Неприятното е, че през замятане трябва да се ароматизира воблера или блесната. С интерес чакам мнението ви и по този въпрос. Има ли според вас значение дали воблера или блесната 6те са натопени в ароматизатор или е все едно? Някои пробвал ли е това? Нека да сподели.
За себе си нямам еднозначен отговор.До колкото знам,щуката май че няма обоняние,а странична линия и отлично зрение.Вижда жертвата и атакува.Ако беше обратното,нямаше да я ловим на жива рибка и блесна или воблер,а щяхме да хвърляме усмърдяна риба,както примерно за сом.Има обаче едно голямо НО:преди време по френския канал за риболов гледах как един юнак наряза яко някаква умряла риба,влезе с лодка и я хвърли.След това сложи една голяма опашка на ченгел,хвърли на дъно и изкара един баят парцал!!!
Чувал съм и за ароматизаторите,но мои приятели,които ги ползваха, са с много противоречиво мнение.
Лично аз,като хвърлям на тапа,понякога мятам топка захранка за дребна риба,колкото да се събере дребосъка.Или като ловя на леко,винаги около петното хвърлям тапа на местна рибка.В 9 от 10 съм хващал и щука.

Лично аз,като хвърлям на тапа,понякога мятам топка захранка за дребна риба,колкото да се събере дребосъка.Или като ловя на леко,винаги около петното хвърлям тапа на местна рибка.В 9 от 10 съм хващал и щука.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
От скромният си опит в риболова с изкуствени примамки съм се убедил че по наще водоеми да се ароматизира примамката нема ама никакъв смисъл
За щукоулова на тапа съм съгласен с joco - захранваш за дребна риба там където знаеш че има и щука и кат се събере дребосъка в повечето случай идва и крокодила 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- научил се да хвърля
Joco, не съм съгласен, че щуката няма обоняние.Сигурно не е така развито като зрението, но и аз се питам, защо западната школа, например английските и немските риболовци залагат на мъртва соленоводна риба или част от нея и имат успех!?И то използват силно миришещи, да не кажа смърдящи риби, като и захранват с парчета от тях!Става дума най-вече за скумрия и херинга, и за още една рибка, която се среща там и миреше на кисели краставички.Не се шегувам, нея я поставят на първо място, но трябва да проверя, как и е името на български.
Бях се заканил, тази зима и аз да опитам този метод, но досега не съм го направил и съжалявам.Все пак от опит глава не боли.
Защо да не го направи някой от нас и да сподели, въпреки че идва време за хвърляне на хайвера.Лошото е, че не може да се разчита на добри щуки почти никъде.
Бях се заканил, тази зима и аз да опитам този метод, но досега не съм го направил и съжалявам.Все пак от опит глава не боли.
Защо да не го направи някой от нас и да сподели, въпреки че идва време за хвърляне на хайвера.Лошото е, че не може да се разчита на добри щуки почти никъде.
-
- новобранец
- kalinborisov
- новобранец
- Обратна връзка:
Ultrabite Pike & Eel, ароматизатор за щука и змиорка 5 ml.
[UB P&E] 1.50лв.
Увеличи
Ultrabite е революционно нов ароматизатор, създаден през последните години от група учени. В резултат на вложените в изследването повече от 3 млн. лири-стерлинги, Ultrabite предлага много повече от обикновените ароматизатори. Ultrabite има две активни съставки. Първата привлича рибите с аромата си. Втората е "Х-фактор"- синтетичен феромон (какъвто отделят рибите), причиняващ чувство за глад в рибите. Тъй като в състава на Ultrabite има синтетичен рибен феромон (Х-фактор), въздействието му става на равнище инстинкт, рибите нито привикват, нито стават чувствителни към него - реакцията им е естествена и предсказуема. Х-факторът въздейства по-силно върху възрастните екземпляри, т.е. привлича едрите екземпляри. Ultrabite се предлага в няколко версии, обозначени с различни цветове: за шаран, каракуда, червеноперка, щука, сом, змиорка, морски риболов. Ultrabite е минала през задълбочени изследвания на различни видове риби (от шаран до морски риби), извършени в лабораториите на CEFAS, както и тестове от много рибари.
Ultrabite e напълно натурален продукт и не съдържа абсолютно никакви химикали. 100% разтворим е във водата и не я замърсява.
Разфасовка: 5 ml. в полимерна ампула за многократна употреба
Дозировка:
*
5 ml. ампула за 500 гр. подхранка
*
жива, естествена стръв или изкуствена примамка, потопена във воден разтвор на Ultrabite
Или :http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... cts_id=828
незнам дали всичко е търговски трик или наистина щуката има обоняние
[UB P&E] 1.50лв.
Увеличи
Ultrabite е революционно нов ароматизатор, създаден през последните години от група учени. В резултат на вложените в изследването повече от 3 млн. лири-стерлинги, Ultrabite предлага много повече от обикновените ароматизатори. Ultrabite има две активни съставки. Първата привлича рибите с аромата си. Втората е "Х-фактор"- синтетичен феромон (какъвто отделят рибите), причиняващ чувство за глад в рибите. Тъй като в състава на Ultrabite има синтетичен рибен феромон (Х-фактор), въздействието му става на равнище инстинкт, рибите нито привикват, нито стават чувствителни към него - реакцията им е естествена и предсказуема. Х-факторът въздейства по-силно върху възрастните екземпляри, т.е. привлича едрите екземпляри. Ultrabite се предлага в няколко версии, обозначени с различни цветове: за шаран, каракуда, червеноперка, щука, сом, змиорка, морски риболов. Ultrabite е минала през задълбочени изследвания на различни видове риби (от шаран до морски риби), извършени в лабораториите на CEFAS, както и тестове от много рибари.
Ultrabite e напълно натурален продукт и не съдържа абсолютно никакви химикали. 100% разтворим е във водата и не я замърсява.
Разфасовка: 5 ml. в полимерна ампула за многократна употреба
Дозировка:
*
5 ml. ампула за 500 гр. подхранка
*
жива, естествена стръв или изкуствена примамка, потопена във воден разтвор на Ultrabite
Или :http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... cts_id=828
незнам дали всичко е търговски трик или наистина щуката има обоняние
Истината винаги те стига! Вимавайте с размера на обявената от вас риба.
- Павел Иванов
- kalinborisov
- новобранец
- Обратна връзка:
Понякога и най-налудначивите идей дават резултат. Това установих от контактите си с местните РИБОЛОВЦИ по селата от р.Дунав. В следствие на техните УРОЦИ смея да се похваля, че имам прилични резултати.(И много излети капо, но при ВЕЛИКАТА река е така). Знам, че едва ли е тук мястото да задам подобен въпрос, но КОГА ЩЕ ЗАБРАНЯТ ПРОМИШЛЕНИЯ РИБОЛОВ ПО ДУНАВА? Естествено,че много хора ще останат без поминък, но техните познания биха се използвали за риболовен туризъм и по точно за риболов на кльонк. В западната част на реката е забранен уловът с мрежи. Кога ще доживеем това да стане и у нас? Нямам нищо напротив риболовът по язовирите, но емоцията е несравнима. Това си е водоем който си съществува от хиляди години, жалко че при нас е почти обезрибен.
- Павел Иванов
- lazarov_bg
- новобранец
Дунав
Не смятам че проблемът , за обезрибяването на Дунав е ловуването с мрежи !!
А и не бих казал че е обезрибен Дунав , просто си има специфика , която , няма как да се изучи за 2-3 излета .
Но попринцип сам съгласен със зараната на промишленият риболов
А и не бих казал че е обезрибен Дунав , просто си има специфика , която , няма как да се изучи за 2-3 излета .
Но попринцип сам съгласен със зараната на промишленият риболов
-
- новобранец
- kalinborisov
- новобранец
- Обратна връзка:
Както всеки водоем и р. Дунав си има свойте тайни,но ако при някои язовир след определен брой излети вече си се запознал с навиците на обитателите му, то при реката трябва да се следят страшно много фактори за да имаш успешен излет. Докато на язовира водата е почти в застой то при Дунав местата постоянно се менят и трябва да ходиш редовно за да можеш да си информиран. 90% от успешния излет е информация за състоянието на водоема и то ако е възможно от местен. Същото важи и за стръвта. Запасяваш се с всевъзможни захранки, но най-голям ефект си има качамака. Дори самото му приготвяне за река като Дунав си е "изкуство". Ето защо за мен речният риболов предлага повече емоций. Рибите са и доста по- борбени от техните еквиваленти по вътрешните водоеми. А колкото до мрежите и гиримите дори със закон да ги забранят съм сигурен, че пак ще се използват. Всичко е въпрос на рибарска етика. Докато уловът по реката за някой е препитание нещата няма да се оправят. Лошото е че именно хората с лодките са рибари по душа и ако се обърнеш към някой човешки винаги ще ти покаже нещо ново или ще ти даде информация къде какво върви или просто ще ти бъде полезен със съвет.
Колкото до Ултрабайта поставих въпроса защото ми е интересно дали някой е пробвал подобно нещо.Риболовът си е наука, която се различава от МАТЕМАТИКАТА и се развива постоянно. Ето защо трябва да се съчетае опита на по-старите поколения с новостите като "захранване за щука". поставих темата защото ми се стори интересна. Ето и един въпрос. Защо има подобни препарати? Значи в магазините ни послъгват за да си продадат стоката така ли? Или не ни се иска да си признаем, че може би сме с по старички разбирания за уловът на щука? Те май въпросите станаха повече
Колкото до Ултрабайта поставих въпроса защото ми е интересно дали някой е пробвал подобно нещо.Риболовът си е наука, която се различава от МАТЕМАТИКАТА и се развива постоянно. Ето защо трябва да се съчетае опита на по-старите поколения с новостите като "захранване за щука". поставих темата защото ми се стори интересна. Ето и един въпрос. Защо има подобни препарати? Значи в магазините ни послъгват за да си продадат стоката така ли? Или не ни се иска да си признаем, че може би сме с по старички разбирания за уловът на щука? Те май въпросите станаха повече

- lazarov_bg
- новобранец
ре
Абсолютно съм съгласен с теб относно речният риболов и по конкретно за Дунав !
Захранките за щука са нещто наистина интересно , не смятам че в магазините ни лажат , т.к. и аз съм работил в такъв магазин ! Бих казал че тази захранта се използва за събиране на малки риби , които всащност са истинската захранка , за щтука!
Захранките за щука са нещто наистина интересно , не смятам че в магазините ни лажат , т.к. и аз съм работил в такъв магазин ! Бих казал че тази захранта се използва за събиране на малки риби , които всащност са истинската захранка , за щтука!