Риболов на кефал???

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Аватар
doko
ще става разбирач
ще става разбирач

Риболов на кефал???

Мнение от doko »

Понеже съм начинаещ в риболова и особено пък за риболов на плувка искам да питам за риболов на кефал как требе си наглася въдицата смисъл ква кука, дебелина на влакното, грамаж на плувката, дължина на повода, разположение на тежестите, стръв, общо взето всичко. Говоря за риболов с макара щот имам един директен който е 4 метра и незнам дали ще свърши работа. БЛАГОДАРЯ!!!
tetko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от tetko »

За един ден на риба , Господ два дена дава !
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

нещо не съм съгласен със колегата от този сайт,пък и колегата ако търсеше информация от там щеше да се регистрира там, а не тук!Та дайте с общи усилия да помогнем, кой с каквото може!

За мене този риболов е един от най сложните и динамични в България.Освен че трябва да познаваш участъка в който ловиш,ще ти се наложи да познаваш и стръвта за момента,според сезона.Иначе като пръчка,моето мнение е ,че каквато имаш и тя ще свърши работа стига да си подбрал правилно мястото и стъвта.Друг е въпроса ако имаш възможност да си напазаруваш маркови пръчки ще ти е по лесен риболова ,но това не значи че ще скъсаш рибата!Виж за Влакната и куките спор няма взимай най доброто.Аз ползвам през цялата година 0.18 като основно и в зависимост от сезона по тънки поводи,е сега ако видиш че ти късат някакви зверове естественно ще се коригираш.Правилото е че колкото е по бистра водата толкова по тънък повод,но това е при плитки води,при дълбоки и мътни можеш и без повод!
За куките,аз избирам номера според стръвта която ползвам в момента,правилото тук е да се наниже най-лесно и да има естественно поведение стръвта,сега на 3 сантима скакалец не му отива 22 кука,или на 10 едно пинки,на второто по може да хванеш!гледай да са най тънките и еластични,бели или златни,не че на кована и тъмна няма да се закачи ,но съм забелязал че на първите по кълве,не се лъжи от максимата ,по-голяма кука по-голяма риба,ЛЪЖА е!
Повода го определяш според дълбочината,и гледай плувката да ти е на основното че при едно късане поне нея да спасиш!
Тежестите се монтират според течението и плувката която имаш,напоследък забелязвам че малките подвижни оливетки вършат чудесна работа а и закачките са по малко,правилото тук е по-тежкото най долу за да потъне по бързо за да няма оплитане при теченията,и първата да е поне на 50 сантиметра от куката за да се мандахерца свободно стръвта дет се вика да има поведение в соуса,не се притеснявай че може да се закачи в дъното при по малко разтояние вероятността това да се случи е по голяма защото течението не и позволява да се рее под водата а я удря в дъното!
При плувките е малко по свободен избора,с която си свикнал с тази лови,експериментирал съм със всевъзможни форми и грамажи всеки модел си има своето поведение на кълване и поведение при спокойни и течащи води,аз свъм свикнал с подвижни ваглери с тънка антенка и един модел неподвижен с метална дълга долна част крушовидно тяло и 5 сантиметрова тънка антенка, шарена че според слънцето индикирането на едноцветните е по трудно и задължително с 3 шлаухчета от долу!
Макарата гледай да е бързооборотна и с добър авансов механизам,второто е по важно а за големината и ще ти кажа едно!Имам една дайва като карбуратор на москвич за океянски риболов ,завъртам 3 пъти и рибата е вънка без да трепне ръката,зех си една като от киндер сюрприз и ела да видиш тръпка, 200 грамова риба как се вади като сом кеф голям!
за пръчката ти казах вече, дължината и да се връзва според пейзажа иначе рискуваш закачка преди да си заметнал даже много е изнервящо а си там за успокоение , често се преместваш по кози пъреки и нестава някакси по дългите ,иначе са по удобни,другия вариянт е да го събираш или да си с големи ботуши и по водата ,но рибата се плаши.Върхът е по важен от дължината,колкото е по тънък толкова по чуствителен и по малко се къса влакното а и ваденето е по вълнуващо,въпреки че аз ползвам доста дебел и компенсирам с аванса и игра с макарата,препоръчвам ти мач от 2 или 3 части!
Стръвта е около тебе копаеш, пресяваш,ловиш,береш,брулиш,месиш, или копуваш!
И за финал един съвет!Обикновенно местата които ти се струват че са по рибни се намират във бпизост до отсрещния бряг,но не всеки път успяваш да заметнеш на едно и също масто,има един пиниз, като заметнеш там кадето ти хареса прехвърляш влакното през ушето на шпулата и си риболовстваш,при следващото замятане ти гарантира размотаване на същата далечина само посоката трябва да я уцелиш!
НАСЛУКА!!!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
doko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от doko »

Е тва се вика изчерпателен отговор. Мерси много. В събота или неделя /който ден се освободя/ откривам сезона за тая година.
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”