Твърда лодка или RIB

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Yanko Nikolov
новобранец
новобранец

Re: Твърда лодка или RIB

Мнение от Yanko Nikolov »

първо колата, после е твърдата лодка + 15 коня мотор.
Риболова е сигурен.
успех с новата лодка!!!
Julian_t
новобранец
новобранец

Мнение от Julian_t »

Тедо написа: Да се говори, че РИБовете протичат, разпадат се и т.н. е повече от несериозно... Ще ви пратя една статия да прочетете - в Австралия бреговата охрана ползва РИБове от 1980г и част от тях още й служат!
Напълно съм съгласен! Рядко ще видиш твърда лодка и по Егейско море и Средиземномороието. А там има доста големи вълни и силни течения. Всичко вече е с риб, факт.
Ок, щом не трябва да е много тежък, вземи някой по-малък. Ей този 3.60м тежи 120 кг:

http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1697

Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Сампо,както казах,от доста години съм с твърда лодка и само няколко пъти съм имал проблем и то от моята си простотия.Я се вижте къде сте ги пуснали и после искате да ги извадите като директори.Колкото пъти съм ходил,винаги първото нещо което съм правил е да намеря подходящото място и тогава да я пусна.Нищо лично,но защо ми се струва,че както ги вадите,така и сте ги пуснали - с много бутане ИзображениеИзображениеИзображениеСавпо,извинявай приятелю,но да бяхте ги пуснали от подходящо място,нямаше да дърпате като алтавиИзображениеЩо се отнася до дъжда,когато завали,каква работа имаш с лодката вътре.Рискува човек и гръмотевица да го трясне.Вземе ли да се задава буря,първото нещо което се прави е да се изпариш/телепортираш/заедно с лодката веднага към бивака.Иначе наистина може да има човек доста проблеми но те идват от нашата глупост,признай го ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Изображение

4.30м 143кг с двигател 15кс си глисира...
сега съм взел един чисто нов Тохацу TLDi 50кс с дистанционно, хидравлика, оборотомер и т.н. и ще го монтирам, а също ще й сложа "мека мебел" та да видим дали ще върви :twisted:

Ако искаш бърза лодка, както беше писал - това е добър вариант :wink: 8)
Julian_t
новобранец
новобранец

Мнение от Julian_t »

еех, ще глисира ако си сам или най-много с детето :D
Такава лодка и трябва минимум 25 коня за да глисира с 3-ма човека + оборудване, tested :wink:
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

а дали е така...
кой ще ми каже...

Пич, не тази а една с 50см по-дълга /4.80м/си глисираше точно с този двигател и 3 човека вътре още миналия Февруари...
Ако не вярваш, питай колегата Essox Hunter
Изображение
Изображение

и аз не го вярвах, докато не пробвахме... естествено, важно е как са седнали пътниците - ако всички са отзад, не става...

след това на същата лодка монтирах 25кс с дистанционно и вече си глисираше и с 4 човека... По язовири, в Черно море /2 седмици/ и на Бяло море 5 дни...
Изображение

Изображение

и двата случая става въпрос за възрастни хора, а не за децата от снимките... с 4 мъже на Огняново измерихме 30кмч с Жи Пи Ес...
Също така с ел. мотор на същия гьол поддържаше спокойно 5кмч срещу вятъра... и тролихме около час докато залезе слънцето... хванахме дори един трофеен клен над 1кг...
Изображение
Julian_t
новобранец
новобранец

Мнение от Julian_t »

Ние бяхме 3-ма човека с оборудване лодка риб wav marine 3.60(120 кг) и чисто нов двигател Сузуки 15 коня. На моменти се опитваше да излезе на глисаж, но не става.
Или не сме имали попътен вятър карали сме срещу течението или това сузуки е пълен боклук.
outsider 59
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от outsider 59 »

Изображение

Ето за това става въпрос... :roll:ЯЛ-4 със 25к suzuki
Последно промяна от outsider 59 на Чет Дек 25, 2008 12:18 pm, променено общо 1 път.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

За същите пари,които ще дам за Риб,ще си взема такава твърда лодка,която ще си я ползвам 15+ години,само със две пребоядисвания и със много удобства вътре.Бихте ли ми казали,колко години ще изкарам с такъв Риб и колко тона вода ще се наложи да изгреба междувременно.Максимума,който може да изкара един РИБ без проблеми е две години,евентуално без да тече.Ако се държи в хубав гараж,може и пет и това е.Недай си боже да я порнеш,просто няма да обяснявам.Ако се цепне на лицево място,може да се ремонтира,но пробие ли се някъде по ръбовете,просто забравяш и си я навираш в задника и лодката и парите които си дал за нея.Твърдата е вечна,освен ако не се извъртиш челно с 50-60км в някакви скали,в опит за самоубийство ИзображениеМисля че няма място за съпоставки относно здравина и издържливост.Е,ако някой има пари за хвърляне моля - негова воля,нека ги хвърли където си иска.Аз,след като съм имал няколко надуваеми лодки и три от тях - Зодиак,повече пари в лайната няма да хвърля,ако ще и свинско да стане,ако трябва дори и армията да се наложи да ме тегли за да изляза от язовираИзображение ИзображениеИзображение

Julian_t
новобранец
новобранец

Мнение от Julian_t »

твърдата на вълните като се напълни, потъва за няколко секунди. Надуваемата и препълнена никога няма да потъне, затова всички спасителни лодки са вече надуваеми:

http://www.youtube.com/watch?v=xLNsQFha ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=rn1oUvMX ... re=related
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Не знам,каква работа има човек във водата,когато има вълни по един метър !!!Второ,риба не се лови при такова вълнение и ако греша,да вземеш да ме поправиш приятелю Джулиан !!!Абе,ти да не продаваш лодки,че така яростно се включи в защита на тези лодки ИзображениеКакво обаче ще кажеш,при положение че твърдата лодка е направена така,че когато се напълни с вода,да няма потъване,или не си чувал за материала Стиропор ?!?!?!

Julian_t
новобранец
новобранец

Мнение от Julian_t »

аз съм харпунист. Гмуркам само в морето, предимно около боруни, тоест където вълните са най-големи. Е, като ако тръгнеш по обед или сутрин няма вълни, но след 15:00-16:000 часа се почва. Понякога са 2-метрови. А точно тогава се прибираме.
Говоря от моя гледна точка, ти от твоя. И аз бих попитал ти да не продаваш твърди лодки че така ги защитаваш, но явно ти си само в реките и язовирите.
Говорим за сигурност, глисаж и подобни. Просто докажи че твърдата лодка е по-сигурна за моето семейство и млъквам. И ми обясни защо всичко живо по цял свят мина на риб.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Julian_t написа:Ние бяхме 3-ма човека с оборудване лодка риб wav marine 3.60(120 кг) и чисто нов двигател Сузуки 15 коня. На моменти се опитваше да излезе на глисаж, но не става.
Или не сме имали попътен вятър карали сме срещу течението или това сузуки е пълен боклук.
колкото и да е странно, и аз преди тоя РИБ 4.80м имах надуваема 3.60м с 15кс (Селва) и с 3 човека невинаги излизаше на глисаж... явно по-малкото лодка по-трудно излиза, защото със същия товар гази повече... Голямата с 3 човека все едно, че е празна...
Предимството на РИБа е, че е по-лек от твърда лодка с подобни размери и върви доста по-добре със същия двигател! В крайна сметка комбинацията лодка, двигател и колесар става по-изгодна.

Изискванията към лодката в малък язовир, в голям язовир и в морето са съвсем различни! Затова няма смисъл да изпадаме в лични нападки...

За сладка вода оптимален е този тип - равна палуба с много "шкафчета" за багаж, резервоари за жива стръв и т.н.
Изображение

А за море си трябва висок борд... и непотопяема конструкция
Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Момчета,само за морето се съгласявам с Вас !!!Нали разбирате че Ивака не търси спасителна лодка за новата си яхта ИзображениеУбедете ме че ще дам 10-15 000лв и ще ползвам Риба 10 години ИзображениеТова може да стане,но трябва да го кажете на Рапалката за да повярва !!!Тук,ако забелязахте,изобщо не става въпрос само за сигурноста на коритото а и за КПДто на същото,без значение дали е Риб или твърдо ИзображениеБез предметно е да ме убеждавате че Рибовете няма да протечат след максимум две години,кажете го на друг.Нямам намерение да влизам в спорове а просто говоря реални неща които съм ги преживял.И аз търсех начини да лепя спукан борд и какви ли не простотий не съм правил за да я поправя и дори,по едно време бях тръгнал да я пълня последната с пяна ли,със стиропор ли ги тъпчеха ИзображениеНямал съм случай,сутрин когато ставам и тръгвам да влизам във водата,да не се е налагало да помпя бордовете като хамал и да не изхвърлям водата с канче.Може и два и пет литра да са,но винаги са пропускали и понеже видимо от никъде няма дупка за да вишиш аджеба от къде се пълни но е факт че се пълнят от някъде ИзображениеИзображение

Julian_t
новобранец
новобранец

Мнение от Julian_t »

щом ще е само за реки и язовири, да е много лека и вечна, да вземе алуминиева

Изображение

виж как ги карат на офроуд по камъните, няма чупене
http://www.youtube.com/watch?v=FemfvZGRd4I
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”