Помощ за Китен

Модератори: emo vasilev, alekst

durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

Ivak написа:Тоя такъм не го разбрах много, но мен не ме свърта на едно място така че няма да го полвам с кеф...............
това е :
Изображение
само, че вместо сбиролиното имаше булдо(подвижно) - онова дето се пълни с вода и се хвърля.Преимуществото е, че отива по далеч от плувка.
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Това със сбирото го знам ловил съм костури на него,
мисълта ми беше за този с тапичките на куките, но няма да риболовствам по нито един от двата начина, ще си мятам плувката из храсталаците на реката пък дано някой рибок да се излъже.

Благодаря за отговора все пак.
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

Ivak написа:.........мисълта ми беше за този с тапичките на куките............
...тоз такъм май няма да става за реката ще закачиш на някой кол и ще скъсаш ...той е дънен за море. Ако все пак ползваш тапички за горен монтаж да плува на повърхността...за кво са ти тапи - аз ги махам, понеже ми се скъсява дистанцията на хвърляне - с по-къси бидеми - 5 см. същата работа.
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Мамка му и интернет, не можем да се разберем, такъма с тапичките е ясно че е за дъно, но не му разбирам на морето знам къде ги морят кефаловите на Китен на такъв такъм, но има дни който уж стават за риболов, а никой не лови, нали си има там някакви признаци, вятър, вълнение.

Ще видим какво ще направя, пак благодаря за отзивчивоста на всички.
Аватар
Mich
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Mich »

След всичко което се изписа за щяло и нещяло, начини много спициалисти още повече а риба??? иок :) :) :)
Знае ли някой изобщо дали се хваща в момента на Дяволска река или на Китенската кефал, защото не ми се разхожда от Бургас до Приморско за да си топя червея
Ако някои колега е ходил моля да драсне два реда да знаем дали да стягаме въдиците
който не лови, няма да яде :)
Аватар
Mich
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Mich »

batmilen написа:Колега това може да ти е от полза...картинката на тапата ще видиш тук...

http://www.slrb-bg.com/kefalite.htm

Подводната флотилия на кефалите
На риба по южното Черноморие
Николай Загорски

Настъпиха дните за отдих. Мнозина ще се отправят към морето, за да почиват на плажовете, покрити със смлян от вълните златист пясък. Много от тях - с примамливата мечта да риболовстват.

Южното черноморие е "Клондайк" на морския кефал! Но къде да го търсим? Много лета съм ловил риба по това слънчево тихо море. Натрупах опит, който искам да споделя с читателите на сп. "Лов и риболов". Да помогна на онези, които ще търсят силни емоции с въдица в ръка. Колкото и парадоксално да звучи, големият риболов не е в морето, а по реките, които се вливат в него: Дяволската - досами Мичурин, Кара-агач - на изток от Китен, на прочутата с околната природа Велека. Не включвам Резовската - тя е граничната линия между България и Турция.

Но откъде идва морският кефал в реките? През бурните дни на зимата вълните запушват устията на реките с пясък, но настъпи ли спокойствие, вълните отмиват натрупания пясък и отварят път за реките към морето. Кефалите на ята - малки и големи, нахлуват в реките, тръгват срещу течението, за да останат през цялото лято до късна есен в тях. Като нас, хората, тръгват на "летуване" в сладки води, подмамени от тихите, бистри и пълни с хранителни вещества реки.

Учудващо и неизвестно по какви причини кефалите в отделните реки имат различно поведение. Дяволската река е къса, спокойна, с обрасли с тръстика брегове. Кефалът се задържа предимно в началото на устието й, в "огледалата" сред гъстата тръстика. Присъщата особеност в поведението на кефала в тази река е, че е най-удачен уловът при използването на хоризонталната, забелязваща се отдалеч плувка от паче перо. И в сравнение с кълването в другите реки, на Дяволската то е най-близко до това на речния кефал.

Спектакълът може да се наблюдава сутрин рано или привечер, когато слънчевите бани са отминали. Проблемът, който е и проблем на всички въдичари в различните водоеми, е стръвта. Да се разчита на стръв, закупена от магазините, е пълен абсурд! Не зная дали някъде се продават морски червеи. А без тях, да се разчита на успех с торни, е все едно да пълниш съд без дъно. Сутрин, преди слънцето да се е вдигнало над морето, по пясъка в прибоя на устието на Дяволската река обли, къси, прилични на земните червеи са пробили пясъка и са се показали над него. Това са
вид морски червеи, чието наименование така и не можах да науча.

Едно малко доуточнение
Аз също ловя на Дяволската река от години и сигурно с колегите се знаем по физионимии но имената им не знам.

Значи в момента на устието кефал няма. Там кмета който явно не е запален рибар изля тонове бетон и камъни и вече растителност липсва следователно и рибата няма за какво да стой там. Тя се измести нагоре след въжения мост. Миналата година имаше най-много между двата бетонни моста.
Явно статията е старичка. По магазините продават както блатен така и морски червей, а в прибоя както е написал колегата червей няма :)) Морските ги има само на две места по северния и южния плаж на Приморско и не са излезли и не се виждат, а се копаят с лопата на около педя дълбочина.
Успех на всички който ще ходят натам и не забравяйте да споделите вашите впечатления, защото в тази река година с година не си приличат.
който не лови, няма да яде :)
Аватар
Kitenec
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Kitenec »

Малко се забавих с включването ,но преди 10 дена ме оперираха от апандесит и до оня ден не можех да стана въобще, пък камоли да седна да пиша постове ... :D Както и да е ... със възстановяването ми се поослушвах наоколо за слуки (най - вече от запалени курортисти) и всеки разправя че след тоя "потоп" в реката не останало грам риба (за кефала става въпрос) и нищо чудно .... то такова нещо не се помни от 40-та година насам. Не съм ходил до реката ,но предполагам че ако е отворено устието ,ще има движение на риба и трябва да се търси или непосредствено до самото устие или в така нареченото "Блато" ,което се намира от дясната страна на реката и се вижда от бетонния мост (магистралата). Ако някой реши все пак да пробва ,нека да заложи на голям бой (окло 60-70 см) ,а стръвта !!!само дебел торен червей!!! или от по - тънките ,но на грозд.
Цаца ама риба .... :)
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Забравих да напиша какво съм направил, информация от миналата по миналата седмица кефала си беше в реката 4 дено го гледах като единия път се изхвърли над водата един доста добър, устието беше отпушено.
За тези дни никой не беше хванал , но го чакаха да тръгне
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Помощ за Китен

Мнение от КИРО »

Bat Mindio написа:Zdr kolega navqrno koito e hodil na rekata v Kiten Karaagach me poznava .Tazi reka kakto i dqvolska reka v primorsko sa mestata kudeto moje da se kaje sum postoqnno prez letnite meseci , taka po sushtestvo - vlakno o.18-0.22 pluvka model TAPA ,Kuka -razlichno ,no nai dobre sus 6 nomer julta s po dulgo ramo dulbochina 18 sm-45sm i zadaljitelno MORSKI CHERVEI Prodava se v ribolovnite magazini ( NAI DOBRIQ E V MAGAZINA NA KAKA PEPA V PRIMORSKO). Govorim za ulov na morski kefal dviji se na pasaji nabarash li go mojesh da dostignesh rezultati 25-30 kilograma na den i pove4e .Nasluka i dano sam ti bil polezen
Добре дошъл като за начало.
Но наистина,тук се пише само на български.Виждам,че си запознат с района на Китен,и сигурно твоите мнения ще бъдат от полза на всички.
И още,темата е от преди 2 години.

Следващото мнение,ако не е на български,ще бъде изтрито
КИРО
Публикувай отговор

Обратно към “Информация за местата за риболов по морето”