Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Най-подходящата стръв за сом
Модератор: sapuna
Re: Най-подходящата стръв за сом
.
Последно промяна от Franko на Съб Авг 29, 2009 7:09 pm, променено общо 1 път.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Защо бе Дими ще дойдем на твойта!Какво казваш за късия повод!.И колко къс трябва да е!?Diman написа:Тъй, тъй, но не збравяйте номера с халвата. Като го заболи врата да я гони и слиза долу да си починеНиколай Стефанов написа:Димане, ако сома толко лесно губи посоката отдавна да е умрел от глад, бе човек. Един ден ше дойдете на мойта - за късия повод, ама нейсе.
Има ли общо със стръвта това.Има риби,които си натискат постоянно.Мисля,че те са добрите.
А на змиорката,защо не и устоява.?А шаро въпреки,че не го слагаме,защо!Мудни и бавни риби-нали?
...
Последно промяна от Diman на Вто Авг 25, 2009 4:44 am, променено общо 1 път.
Според мен сома не може да загуби посоката на стръвта.Но атакува по различен начин от естествената среда(ще умре от глад).Явно не му седят мн.естественно нещата.В противен случай ще взима рака,когато е заложен за стръв.А той все на рибата отива.Сигурно го дразни повече движението.Във същото време рака му е деликатес(лесно събиращ се от дъното).Diman написа:Поводите ги коментирахме в "металургичната" тема, Емо, и то точно с тебе. Пак ме караш да се повтарям.
Повода- макс. 50см + голяма тежест(не и знам калибъра), това ще опитвам догодина. Целта е стръвта да не се прави на комета, като подходи сома.
Емо, какво е твоето мнение относно теорията, че сома губи посоката на стръвта и затова се отказва от атака?
Според мен стръвта трябва да е максимално нервна и на къс повод,който не си измислил нито ти-камо ли аз.Оловото трябва да е 220гр. за да седи максимално под лодката при вятър.И да не е по-тежко за да не навежда върха на въдицата.
Това,че при атака на стръвта сома се закача по-главата с куките.Означава,че стръвта бяга,което е нормално.Но нали има някаква причина той да идва до нея без да я взима(повечето случаи).По-твоята логика трябва да слагаме умряла стръв за да не му бяга.Да ще клъвне и на нея,но доста рядко ще е този филм.
Защо когато се пускат изкуственни примамки стоят стационарно?.И щом се види сома на сонара започва клатенето.Нали за да го дразни нещо и предизвика той да атакува.
Местният майстор на кльонкове твърди , че добрата стръв била сребристата , но не и златистата каракуда. Аз му се изсмях малко невъзпитано , но сега си мисля: Възможно ли е да има разлика в поведението - например едната да е по- енергична от другата или нещо от този род. Защото сома едва ли е в състояние да усеща нюансите в разцветката. Човека го каза сериозно и май си вярваше. Когато си ловял стръв от едно място- там е само златиста, нямал удар. Когато бил със сребриста винаги излизал със сом. Знам ли....
Незнам за кльонк но съм хващал и двете каракуди и нямаше никаква разлика в силата на съпротивление (бяха един калибър), може би сома е недоверчив към златистата или пък сребристата е по-издържлива... 

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Franko написа:За всеки язовир е различна стръвта.Най често се слага каракуда,защото е има в магазините.На яз.Студен Кладенец смея да твърдя,че най добрата стръв е кефала.За Жребеца е костура,а това за Канибала,мисля че слуката опира до ръчичката.На Пясъка-слънчак и каракуда.На Кърджали -карабалък и каракуда.Антона-костур.Другите риби за стръв не ги споменавам,защото не е хуманно.Резултатите са почти еднакви.Когато си взема,взема си.Не залагайте шарко за стръв.
Franko,
Какво ти е мнението за червеноперката и бабушката като стръв? Питам те, защото не виждам да си ги включил по-горе.
Но това при условие, че ги има масово в язовира.
За Канибала и ръчичката може и да си прав, но доколкото разбирам имало е и други с ръчички там, но нека Teleto каже!
Опитите не се броят - важен е крайният резултат !
- Диканаров
- кандидат преподавател
Момци, как мислите не е ли това в зависимост от прозрачността на водата? Сами знаете при прозрачна и при замътена вода на едно и също място, в различни дни вървят различни по цвят блесни! Жълти или бели.Вчера си ловил успешно на това място с бяла блесна, а на другият ден не върви! Гледаш водата малко по-различна и сменяш блесната и резултатът на лице! Иначе рибата си усеща вибрациите със страничната линия и за това няма значение какъв цвят има причинителят!Като знам какви микроскопични количества кръв са достатъчни за да насочат правилно акулата към стръвта си мисля, дали миризмата от купешките примамки не се различава от миризмата на слузта на тези от съответния водоем и това да е причина често за капотиране. Наскоро четох за един невероятен случай в Канада. Там бил изграден рибарник на един планински ручей. Водата от него изтичала на нясколко стотин метра от рибарника направо в планинската река. Водата изтичала от покрит сифон във рибарника и течала по тръби до реката. Една сутрин собствениците открили една едра сьомга в рибарника и отместен капак на тръбата. После като проверили установили, че в тръбата имало голям брой сьомги плуващи срещу течението на водата от рибарника. Изводът бил, че това са риби излюпени във водите на планинският ручей и като са плували срещу течението към родното място са усетили разликата в хим съставът на водата идващ по тръбата преди устието на ручеят във реката и са се отклонили по тръбата. Това е изумително как е запрограмирано в мозъкът на рибата хим съставът на родния ручай и как те могат да уловят нано количеството и да не сбъркат. За това си мисля, че причината за атака или не се явява комплекс от условия! Като пъргавината или цветът на примамката са важни, но не са единствените и достатъчни условия за сполучлив удар!Аз не съм сомаджия. Имам по-малко от пръстите на ръцете си сомета, като най-голямото бе хванато на старата гребна база в Пловдив. Винаги стръвта ми е била от водоема! Мисля, че ще е полезно да се изкажат доказаните майстори на кльонка и сома! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ми опряхте до това,дали сомът вижда?
Не знам ихтиолозите,колко задълбочено са изследвали зрението на сома,но рано или късно ще разберат,че "тя е кръгла и се върти"!

.
Последно промяна от Franko на Съб Авг 29, 2009 7:09 pm, променено общо 1 път.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Diman написа:Щом казваш Емо, значи е така! Винаги приемам думите ти за чиста монета и ти вярвам. Моите опасения за Нервната стръв произлизат от това, че сома като изгуби посоката на стръвта се отказва от атака.

-
- научил се да хвърля
Нямам голям опит по язовирите, но за Дунав поповото прасе или както го наричат там - "конощип" е стръв без никаква конкуренция! Ловил със успешно на мида, рибка, дроб и пилешки черва, но само в случай, че не ми се ходи по торища и др. подобни!
На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
Не съм пробвал с нищо друго освен с рибка. Тука майсторите ще ми се смеят , ако почна да мятам дробове по гьоловете. Някой път ще пробвам на попово прасе. Стига да намеря.
-
- научил се да хвърля
Опитай и няма да съжаляваш!ab_sent написа:Някой път ще пробвам на попово прасе
Поповото прасе е стръв за Дунав. За другите водоеми съм почти убеден че най-добре е да се търси сома на риба.
На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
колеги чета че изсползвате за стръв някаква змийорка.това да нее тъй нареченият щипок?????черно и сплескано от страни като малко сомче.много жилаво пъргаво и лигаво защото на такова животинче съм имал известни успехи.благодаря предварително на всеки който ме осветли по-въпросът със змийорката.