Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

да си купя ли сонар?
Модератори: emo vasilev, Кърцата
Lefer, миналата есен си взех Гармин 120 и го ползвах около месец. Ти някаде написа че ти показвал точно рибите. На мене ми направи впечатление обаче че чернокопа не го показва . Впрочем и с паламуда беше така. И двете риби ги имаше в изобилие защото чепаретата се пълнеха но на екрана ми показваше че няма риба. Когато на екрана покажеше риба пък не сам хващал. Та си мисля да не би да не сам го настоил както трябва или ми е дефектен.
- lefera
- вече хвърля и на тежко
Колега да ти кажа не съм имал проблем с моя. Писне ли има риба. Мисля 4е трябва да си провериш монтажа на самия датчик и ъгълът му спрямо дъното - Би трябвало да имаш ръководство на ЕN и на БГ . Сонарът сканира обем с формата на конус върхът на който започва от датчика като диаметъра на основата му е приблизително 1/3 от височината му . Е сам се сешташ че на малки дълбочини и когато рибите са по високо сканираната площ е доста малка освен това паламудените чепарета се влачат доста зад лодката е там обхват няма. При дълбочина от окло 30 - 40 м работеше добре при мен. Аз по скоро сканирам един терен на бавен ход и ако покаже риби пробвам а друг въпрос е дали ще хванеш- там сигурно няма.
ПРОВИНЦИЯТА Е ТАМ КЪДЕТО НЯМА МОРЕ
Сега погледнах пак в книжката и видях че този конус е с връх 20 градуса . Може и това да е причината , но при условие че отдолу гъмжи от чернокоп , един да не ми покаже е съмнително. Иначе съм го монтирал по инструкциите .
Друг въпрос - забелязъл ли си да ти показва дълбочина 10м , а рибата да е на 13м. Какво означава това - че е на дъното но в страни ли или е грешка. И ако е в страни отляво или от дясно. Веднаж се бях вързал за катер с фишфайндер и имаше сафрид. Този от катера казваше къде е рибата . Отляво , отдясно, отпред ... и познаваше. Може ли това да се определи с Гармина.
И като съм започнал още един въпрос - когато има вълни релефа на дъното и той ли се показва вълнист. А как правиш разлика между каменно и пясъчно дъно. Само релефа ли е показател.
Друг въпрос - забелязъл ли си да ти показва дълбочина 10м , а рибата да е на 13м. Какво означава това - че е на дъното но в страни ли или е грешка. И ако е в страни отляво или от дясно. Веднаж се бях вързал за катер с фишфайндер и имаше сафрид. Този от катера казваше къде е рибата . Отляво , отдясно, отпред ... и познаваше. Може ли това да се определи с Гармина.
И като съм започнал още един въпрос - когато има вълни релефа на дъното и той ли се показва вълнист. А как правиш разлика между каменно и пясъчно дъно. Само релефа ли е показател.
- lefera
- вече хвърля и на тежко
ДЕЛИ, БРАДАРЕ НЕ СЪМ ЧАК ТОЛКОВА ВЕЩ НО МОГА ДА ТИ ОТГОВОРЯ СЛЕДНОТО
РЕЛЕФА НА ДЪНОТО СИ Е ТОЧНО ТОЗИ КОЙТО ТИ ВИЖДАШ НА МОНИТОРА. ВЪЛНИТЕ НЕ ОКАЗВАТ ВЛИЯНИЕ .
ПРИ ПО СИЛНО ВЪЛНЕНИЕ ИГРАЕ ПОКАЗАНИЕТО ЗА ДЪЛБОЧИНАТА ЗАЩОТО КЛАТЕНЕТО ПРОМЕНЯ ВИСОЧИНАТА И ЪГЪЛА НА ДАТЧИКА СПРЯМО ДЪНОТО.
ЗА ТИПА ДЪНО СЕ СЪДИ ПЪРВО ПО РЕЛЕФА И СЛЕД ТОВА ПО ПЛЪТНОСТА (НАСИТЕНОСТА) НА ЛИНИЯТА ОЧЕРТАВАЩА ДЪНОТО СЕГА НЕ СЕ СЕЩАМ КАКВА БЕШЕ ЗАВИСИМОСТА НО ГО ПИШЕ В ИНСТРУКЦИИТЕ .
ТЕЗИ МАШИНКИ ИМАТ НЯКАКВИ ХИТРИНИ КОИТО НЕУТРАЛИЗИРАТ ДО ИЗВЕСТНА СТЕПЕН СМУЩЕНИЯТА. НО ТРЯБВА ДА СЕ ВНИМАВА КАКВИ НАСТРОЙКИ СЕ ЗАДАВАТ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНОСТА НА УРЕДА
КАКВА ЛОДКА ИМАШ? РАЗМЕРИ? КАДЕ МОНТИРА ДАТЧИКА?
ТОЗИ НА КАТЕРА ВЕРОЯТНО ИМА ТРИЛЪЧЕВ СОНАР ТАМ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ СКАНИРА ТРИИЗМЕРНО ТВОЯТ КАКТО И МОЯ МОДЕЛ ИМАТ ЕДИН ЛЪЧ ОБРАЗЪТ НА МОНИТОРА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО РАВНИНЕН МОДЕЛ ЕЕЕ ТАКА Е КОЛКОТО ПАРИТЕ ТОЛКОВА И МУЗИКАТА
ВСЕ ПАК ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА GARMIN СА В СОФИЯ МОЖЕ ДА СЕ КОНСУЛТИРАШ НА МЯСТО ЗА ЕВЕНТУАЛЕН ДЕФЕКТ
РЕЛЕФА НА ДЪНОТО СИ Е ТОЧНО ТОЗИ КОЙТО ТИ ВИЖДАШ НА МОНИТОРА. ВЪЛНИТЕ НЕ ОКАЗВАТ ВЛИЯНИЕ .
ПРИ ПО СИЛНО ВЪЛНЕНИЕ ИГРАЕ ПОКАЗАНИЕТО ЗА ДЪЛБОЧИНАТА ЗАЩОТО КЛАТЕНЕТО ПРОМЕНЯ ВИСОЧИНАТА И ЪГЪЛА НА ДАТЧИКА СПРЯМО ДЪНОТО.
ЗА ТИПА ДЪНО СЕ СЪДИ ПЪРВО ПО РЕЛЕФА И СЛЕД ТОВА ПО ПЛЪТНОСТА (НАСИТЕНОСТА) НА ЛИНИЯТА ОЧЕРТАВАЩА ДЪНОТО СЕГА НЕ СЕ СЕЩАМ КАКВА БЕШЕ ЗАВИСИМОСТА НО ГО ПИШЕ В ИНСТРУКЦИИТЕ .
ТЕЗИ МАШИНКИ ИМАТ НЯКАКВИ ХИТРИНИ КОИТО НЕУТРАЛИЗИРАТ ДО ИЗВЕСТНА СТЕПЕН СМУЩЕНИЯТА. НО ТРЯБВА ДА СЕ ВНИМАВА КАКВИ НАСТРОЙКИ СЕ ЗАДАВАТ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНОСТА НА УРЕДА
КАКВА ЛОДКА ИМАШ? РАЗМЕРИ? КАДЕ МОНТИРА ДАТЧИКА?
ТОЗИ НА КАТЕРА ВЕРОЯТНО ИМА ТРИЛЪЧЕВ СОНАР ТАМ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ СКАНИРА ТРИИЗМЕРНО ТВОЯТ КАКТО И МОЯ МОДЕЛ ИМАТ ЕДИН ЛЪЧ ОБРАЗЪТ НА МОНИТОРА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО РАВНИНЕН МОДЕЛ ЕЕЕ ТАКА Е КОЛКОТО ПАРИТЕ ТОЛКОВА И МУЗИКАТА
ВСЕ ПАК ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА GARMIN СА В СОФИЯ МОЖЕ ДА СЕ КОНСУЛТИРАШ НА МЯСТО ЗА ЕВЕНТУАЛЕН ДЕФЕКТ
ПРОВИНЦИЯТА Е ТАМ КЪДЕТО НЯМА МОРЕ