Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг пръчка и макара
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Спининг пръчка и макара
Щом пръчката е вече в ръцете ти - никой не може да знае по-добре от тебе.cecobsl написа:Здравейте и ЧНГ .На Коледа ми направиха подарък една пръчка Balzer Seatrout 10` edition IM6
length 3 m. action 5-25 двуколенна .Някъкви мнения за нея?Вижда ми се читава пръчка.

-
- вече хвърля и на тежко
В ръцете ми е и много и се радвам , но мисълта ми беше дали е добра за спинингов риболов или е предназначена за друг риболов.Името го превеждам като морска пъстърва.
-
- вече хвърля и на тежко
Мерси за мнението,но не е ли малко длъжка за спинингова пръчка,тези 3 метра!?Мисля да я ползвам и за риболов на подвижна плувка и ваглери,нещо като мач.Днес прибавих към пръчката и тази макара:http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1284
За спининг не е дълга, но за мач е къса. Макарата не ми харесва. За тия пари бих взел Тубертини Сирио или Ацтека.
-
- вече хвърля и на тежко
Не ти харесва ,като макара за спининг ли или въобще ,като макара?
Това е много миниатюрна макара за тази тежка триметрова спининг сопа. Подходяща е за лайт пръчки да 2 м.cecobsl написа:Не ти харесва ,като макара за спининг ли или въобще ,като макара?
-
- вече хвърля и на тежко
Благодаря за изказаното мнение!Засега ще опитам с тази,пък после ще видим.
Здравейте на всички рибари.
Отскоро се запалих по спининговия риболов и в частност в риболова на щука.
Първоначално не исках да купувам висок клас въдица (тъй като съм начинаещ в този тип риболов) но като прецених, че купуващия евтино купува два пъти реших да похарча малко повече, но да си купя въдица, която да ми доставя допълнително удоволствие от риболова. Всеки знае какво е да борави инстумент, който му приляга на сърцето, затова смятам че ще ме разберете...
Та на въпроса - искам да чуя вашето мнение дали пръта на който съм се спрял е подходящ, и съответно ако е така - каква макара би била подходяща за него. Като информация мога да подам, че в близост до града, в който живея щуката се намира в затворени, сравнително малки водоеми, но в които има нелоши екземпляри - 5 килограмова кака (да не казвам баба, че да я обидя - пък и има на къде да расте) бе хваната наскоро.
Бих желал с нея да може да се лови щука както на блесна , така и на до-среден воблер, та си мислех че този спининг на Мичел -PRIVILEGE Finess е нелош (според аматьорските ми разбирания).
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=970
Акцията му е в широк диапазон (5-70) - поне по данни на продавача - та тя би издържала дори и големи воблери.
С макарата срещнах трудности, и макар че попрочетох това-онова не можах да се спра на нещо подходящо, та ви моля за съвета ви...
До момента от прочетеното разбрах, че трябва да е с повечко лагери и с по-голяма шпула, заради големия размер на сечението на необхдимото за голям хищник влакно.
Мисля си и да инвестирам и в добро качествено плетено влакно , та въпросът ми е дали макарата трябва да е с голяма шпула, щом като качественото плетено влакното дори под 0.30 по спецификации е дадено да може да издържи дори трофейни екземпляри?
Разбирате ме, че 300 и повече метра качествено плетено влакно навито на лонг каст шпула ще ми костват едва ли не цената на самата въдица.
Дали при лова на щука въобще е необходимо влакно по-дълго от 100-110 метра?
Ако не готови решения то ви моля за съвет какви качества би трябвало да притежава макарата, която издирвам.
Евентуално набора ще се използва и за друг вид хищник, но на 90 % от случаите ще се мята за щука ( е, ако се хване друг лакомник ще си направя снимка и с него
)
Благодаря, че изчетохте всичко това и ще бъда благодарен на всяко мнение, особено ако е почерпено от личен опит.
Отскоро се запалих по спининговия риболов и в частност в риболова на щука.
Първоначално не исках да купувам висок клас въдица (тъй като съм начинаещ в този тип риболов) но като прецених, че купуващия евтино купува два пъти реших да похарча малко повече, но да си купя въдица, която да ми доставя допълнително удоволствие от риболова. Всеки знае какво е да борави инстумент, който му приляга на сърцето, затова смятам че ще ме разберете...
Та на въпроса - искам да чуя вашето мнение дали пръта на който съм се спрял е подходящ, и съответно ако е така - каква макара би била подходяща за него. Като информация мога да подам, че в близост до града, в който живея щуката се намира в затворени, сравнително малки водоеми, но в които има нелоши екземпляри - 5 килограмова кака (да не казвам баба, че да я обидя - пък и има на къде да расте) бе хваната наскоро.
Бих желал с нея да може да се лови щука както на блесна , така и на до-среден воблер, та си мислех че този спининг на Мичел -PRIVILEGE Finess е нелош (според аматьорските ми разбирания).
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=970
Акцията му е в широк диапазон (5-70) - поне по данни на продавача - та тя би издържала дори и големи воблери.
С макарата срещнах трудности, и макар че попрочетох това-онова не можах да се спра на нещо подходящо, та ви моля за съвета ви...
До момента от прочетеното разбрах, че трябва да е с повечко лагери и с по-голяма шпула, заради големия размер на сечението на необхдимото за голям хищник влакно.
Мисля си и да инвестирам и в добро качествено плетено влакно , та въпросът ми е дали макарата трябва да е с голяма шпула, щом като качественото плетено влакното дори под 0.30 по спецификации е дадено да може да издържи дори трофейни екземпляри?
Разбирате ме, че 300 и повече метра качествено плетено влакно навито на лонг каст шпула ще ми костват едва ли не цената на самата въдица.
Дали при лова на щука въобще е необходимо влакно по-дълго от 100-110 метра?
Ако не готови решения то ви моля за съвет какви качества би трябвало да притежава макарата, която издирвам.
Евентуално набора ще се използва и за друг вид хищник, но на 90 % от случаите ще се мята за щука ( е, ако се хване друг лакомник ще си направя снимка и с него

Благодаря, че изчетохте всичко това и ще бъда благодарен на всяко мнение, особено ако е почерпено от личен опит.
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Колега,регни се тук и дръпни 3-4 филмчета,касаещи спининга.Плетени влакна,въдици,макари,лов на щука всичко има,само малко руски ти трябва и си готов.При регистрацията ако не си ловец числото е 12.Успех и наслука.
http://huntbg.com/forums/viewtopic.php?t=522
П.П.Като омекне малко времето може да ни поканиш с модератора,да ти видим виното и ти да ни видиш бисерната покрай тия щуки....
http://huntbg.com/forums/viewtopic.php?t=522
П.П.Като омекне малко времето може да ни поканиш с модератора,да ти видим виното и ти да ни видиш бисерната покрай тия щуки....

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
За жалост не мога да повярвам че съществува такава пръчка с тест 5-70гр. колкото и да ми се ще ! Верно че това може да се погледне и от тая страна че с гега изхвърляща 70гр. може да се изхвърли и 5гр. примамка ама ........ Ако си решил да пазаруваш от този магазин бих ти препоръчал туй - http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=956 . Имам старият модел на Скелетора ( 2.74м. с тест 7-28гр. ) и е любимата ми щукарка ! Балансира се перфектно с Риоби Заубер 2000 , Дайва СОЛ 2500 , Шимано Туин Пауър 2500 . Лонг каст макарите ги ползвай само и единственно за това което са предназначени а именно за лонг каст
За спининг ( освен за морски плажен такъв ) такова чудо не ти трябва !

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
За въдицата Павел вече изтъкна, че тест 5 - 70 гр. е фикция, да не говорим колко смехотворно звучи - отличен пример за комерсиалната концепция за "универсалният" риболовен прът, която не става за нищо. Честно казано, чудя се с какви очи търговците ги продават, при това с претенцията, че са нещо изключително... Вярвай ми, че не е това въдицата "която да ти донесе допълнитено удоволствие от риболова"... Освен това, пръчката която си избрал (както и останлите в този ценови диапазон) не е нищо особено, та не бива да имаш кой-знае колко големи очаквания към нея.
Що се отнася до плетеното влакно, не мисля, че ти трябват 300 м, още повече с диаметър 0.30, което дори при качествените марки означава 30-тина либри... прекалено е, дори за щука. Да не говорим, колко лесно подобни здрави влакна чупят пръчките. Не самите те, разбира се, а тези, които ги държат, без да си дават сметка колко голяма е всъщност издържливостта им.
За "лонг каст" шпулите какво да ти кажа... май по-добре да не казвам нищо...
Общо взето, май трябва да се насочиш към изцяло други такъми, дори и от същия ценови клас, защото това, което си избрал е потенциално нефелно.
Що се отнася до плетеното влакно, не мисля, че ти трябват 300 м, още повече с диаметър 0.30, което дори при качествените марки означава 30-тина либри... прекалено е, дори за щука. Да не говорим, колко лесно подобни здрави влакна чупят пръчките. Не самите те, разбира се, а тези, които ги държат, без да си дават сметка колко голяма е всъщност издържливостта им.
За "лонг каст" шпулите какво да ти кажа... май по-добре да не казвам нищо...
Общо взето, май трябва да се насочиш към изцяло други такъми, дори и от същия ценови клас, защото това, което си избрал е потенциално нефелно.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Благодаря на всички взели участие до момента, както и на тези, които ще вземат и за в бъдеще и ви моля - не пестете критика относно избора ми на прима виста, особено за (както е в случая) градивна критика - в смисъл да се дават някакви параметри типични за този вид риболов при тези условия които вече споменах преди няколко поста...
Все пак по пътя "каква не би трябвало да е" по бавно ще стигна до истината отколкото по пътечката "какво е удачно за случая".
Поне до топенето на ледовете има доста време за да ми се изясни на мен (пък и на другите начинаещи в последствие) теоретичната част

Все пак по пътя "каква не би трябвало да е" по бавно ще стигна до истината отколкото по пътечката "какво е удачно за случая".
Поне до топенето на ледовете има доста време за да ми се изясни на мен (пък и на другите начинаещи в последствие) теоретичната част