Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Въпрос за извън бордов.......
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Въпрос за извън бордов.......
Решил сам да копувам лодка и двигател за нея и се бях спрял на бензинов.
Дочух някъкъв слух че не в сички водоеми е разрешено с тъкъв тип двигател а трябвало електрически, било забранено.
Имали такова нещо колеги и ако е така да ми кажете в кои водоеми е забранено за бензинови..
Мерси много.
Дочух някъкъв слух че не в сички водоеми е разрешено с тъкъв тип двигател а трябвало електрически, било забранено.
Имали такова нещо колеги и ако е така да ми кажете в кои водоеми е забранено за бензинови..
Мерси много.
"Да работим" - Мръсна дума !!!!
-
- ще става разбирач
Re: Въпрос за извън бордов.......
само на платени водоеми колега като Стефаново и Морун
ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ТРУДНО СЕ ХВАЩА ГОЛ ШАРАН
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Не съм чувал подобно нещо,но ако има някаква забрана,ще е за двутактови мотори.
Четиритактовите не могат да ги забранят.
Четиритактовите не могат да ги забранят.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Мерси много за инфото....
Значи е било рекламен трик на един колега дето се опитва да ме обеди че не си заслужава бензинов , било по добре ел..
Значи е било рекламен трик на един колега дето се опитва да ме обеди че не си заслужава бензинов , било по добре ел..
"Да работим" - Мръсна дума !!!!
- undergrounder
- вече хвърля и на тежко
Колеги,моля Ви за съвет за избор на извънбордов двигател.Лодката ми е 2,95м.пластмасова.Разполагам с около 2000-2500 лв. за двигател.Ще го ползвам само за влачене в язовир,но и да мога да излизам бързо на сушата при нужда.Някой да има мнение за китайските Парсън?По форумите четох,че са 90% Ямаха заменяеми части,и че повечето двигатели така или иначе се сглобявят в Китай.Цените са наполовина от другите марки,но не знам частите да не са от "пластелин".Ще се радвам ако някой от Вас ми помогне със съвет.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
-
- ще става разбирач
Колегата Тедо най добре, ще ти обясни за Парсъните...свържи се с него. Може да отидеш при него да ти ги покаже и запали за да добиеш представа.undergrounder написа:Колеги,моля Ви за съвет за избор на извънбордов двигател.Лодката ми е 2,95м.пластмасова.Разполагам с около 2000-2500 лв. за двигател.Ще го ползвам само за влачене в язовир,но и да мога да излизам бързо на сушата при нужда.Някой да има мнение за китайските Парсън?По форумите четох,че са 90% Ямаха заменяеми части,и че повечето двигатели така или иначе се сглобявят в Китай.Цените са наполовина от другите марки,но не знам частите да не са от "пластелин".Ще се радвам ако някой от Вас ми помогне със съвет.
През миналата година на риболови тествахме такива 2,6 к.с.; 15к.с. и 25к.с. (25-та и на морета тук и в Гърция) с никой не е имало проблеми. Двигателите са с 2 години гаранция, но все още не сме надскочили с някой Парсън гаранционния срок за да кажа как са при по дълга експлоатация.
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
/Стоичков/
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Моя е бордови двигател / КАМА 390 /,и се държи много добре.Китайски,сглобяван в Гърция,без забележки за сега.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
привет колега!
от стъклопластова лодка с тези размери не може да се очаква "бързо" движение - най-много до 9-10кмч... за по-бързо трябва да излезе на глисаж като моторниците и т.н.
бюджет от 2000лв е напълно достатъчен, дори ще стигне и за бензинов плюс ел. мотор - понеже лодката е за най-много 5кс и дори с 2.6кс ще се движи пак толкова. Предимството на 4-5кс пред 2.6 е наличието на задна предавка и възможността от включване на външен резервоар вместо вградения - например за дълги преходи на пълна скорост 1-2 часа и повече... Недостатъкът - тежи 24кг вместо 17...
аз съм чувал само за яз. Йовковци, че не дават с ДВГ
Принципно има евро-норма забраняваща 2Т мотори във вътрешните водоеми, но никой не я прилага в БГ
от стъклопластова лодка с тези размери не може да се очаква "бързо" движение - най-много до 9-10кмч... за по-бързо трябва да излезе на глисаж като моторниците и т.н.
бюджет от 2000лв е напълно достатъчен, дори ще стигне и за бензинов плюс ел. мотор - понеже лодката е за най-много 5кс и дори с 2.6кс ще се движи пак толкова. Предимството на 4-5кс пред 2.6 е наличието на задна предавка и възможността от включване на външен резервоар вместо вградения - например за дълги преходи на пълна скорост 1-2 часа и повече... Недостатъкът - тежи 24кг вместо 17...
аз съм чувал само за яз. Йовковци, че не дават с ДВГ
Принципно има евро-норма забраняваща 2Т мотори във вътрешните водоеми, но никой не я прилага в БГ
- undergrounder
- вече хвърля и на тежко
Моята лодка е същата и преди имах Джонсън двутактов и двуцилиндров.Много добро моторче,ама на няколко пъти когато се налага да изляза по спешност-било,че излиза буря или че завали,като го карах повече от 15 мин. и то на 2/3 от газта,загряваше.Миналата година имах подобен случай на Ивайловград.Излезна насрещен вятър и като зачаткаха едни мълнии,а пък аз съм на 3-4 км. от лагера.Повече от половин час стоях на място и се борих с насрещния вятър и вълните.Накрая мотора загря и загасна, и се наложи да греба.Добре,че ме видя един колега със свястна лодка,та ме изтегли до брега че не знам как щях да излезна.За това ми се ще нещо по-мощно,но не знам как ще е с килограмите.Иначе 4 коня за влачене беше перфектен.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
няма вариант двигателя да прегрява от недостиг на мощност или от много газ - здрав двигател можеш да го караш с часове на пълна газ, независимо дали е 2 или 200кс... все пак охлаждането е от азовира... при теб най-вероятно импелера е бил за смяна...
ако лодката беше 3м надуваема, можеше да сложиш 6-8 или 10кс и да глисираш... но 2.95 стъклопластова е много вероятно да се обърне...
Не мисля, че трябва да рискуваш с повече от 4-5кс
ако лодката беше 3м надуваема, можеше да сложиш 6-8 или 10кс и да глисираш... но 2.95 стъклопластова е много вероятно да се обърне...
Не мисля, че трябва да рискуваш с повече от 4-5кс
- undergrounder
- вече хвърля и на тежко
Благодаря Ви момчета за съвета,явно наистина двигателя ми е имал проблем с охлаждането.