Кастери-Принос за по-успешен риболов?

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: Кастери-Принос за по успешен риболов?

Мнение от butnik »

butnik написа:И не на последно самия монтаж,
Нали писах по-горе,за това са ви фалшиви почукванията,кажете ми какви са ви монтажите и ще се разбере .
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
BZI
разбира нещата
разбира нещата

Re: Кастери-Принос за по-успешен риболов?

Мнение от BZI »

Ице за Жребчево ползвам един монтаж с двойно утежнение, да не са права на професор щото не съм го измислил аз , а го научих от една статия в "На плувка и дъно". Там Дарън Кокс обясняваще за фалшивите почуквания на платиките и морунажите (скимери или хибриди). Утежненето се прави на две места основно и дропер като идеята е основното да е достатъчно високо за да не го закачат ровещите в храната платики (40-50смот дропера) и дропер достатъчно тежък за да избегне фалчивите повдигания и почуквания. Системата май се казваше "утежнение с две съчми " дано съм точен, Две съчми на дропера една до друга елиминират до голяма степен гелетата.
Изображение Пазете природата чиста !!!!
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Аз ползвам ето тези куки за кастер и съм много доволен!

http://images.google.bg/imgres?imgurl=h ... 1%26sa%3DN
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Kakто е посочил Краси,кукатасъщо е много важен фактор и при риболов с кастер и бял.При кастера може да е тип кристал и с по-дълго стебло ,понеже кастера не е подвижен и няма опастност да се набоде на острието.А този монтаж на Кокс съм го виждал и аз ,но не съм ловил по неговия начин,рядко ми се отдава последно време да ловя платики.По точно миналата година не съм бил,дано тази имам възможност.Около Пловдив не са много местата-Ръжево Конаре и яз.Кричим са най-близките.А колко платика имаше в канала :cry: Ловя с къс повод,основното утежнение ми е на 40-50-см от долния дропер,който и ми преутежнява плувката и лежи на дъното.Повечето взимания на платиката са с повдигане на плувката и това трябва да се има напредвид при избора на плувка.И не забравяйте-на кастер кълвят едрите риби,така,че се подсигурете със здрави и надеждни линии.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
BZI
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от BZI »

....... за Жребчево ползвам един монтаж с двойно утежнение, да не са права на професор щото не съм го измислил аз , а го научих от една статия в "На плувка и дъно". Там Дарън Кокс обясняваще за фалшивите почуквания на платиките и морунажите (скимери или хибриди).
Довечерще постна статията в темата но първо ще питам Божо да не ма пляска после :D :D :D
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

за кастерите мисля че, много допринасят за успешния риболов на платики.. но мисля че нетрябва да се слагат голямо количество в захранката .. да се работи по умерено .. пък за монтажа .. той е ясен .. според водоема се лови и според видовете течения и дълбочини :lol: Между другото случайно съм чел статията на Дарън Кокс .. много е хубава .. ама нищо ново :lol:
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
BZI
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от BZI »

Между другото случайно съм чел статията на Дарън Кокс .. много е хубава .. ама нищо ново
Така е нищо ново, но за тези,на които платиката не им влиза в традиционния риболов е нещо ново.......... Колкото е лесна толкова е и трудна платиката не случайно върху улова и работят гигантски компании разработващи захранки и най големите светила в спорта рекламират продуктите им чрез риболов на платика и хибриди
BZI
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от BZI »

Ето я и обещаната статия от списание "На плувка и дъно" от август 2008г.

Имали ли сте ден, в който да усещате, че трябва да ловите друга риба, само не и шаран , във вашия участък, но не знаете как да я привлечете? Това често може да се види на арендаторски водоеми, където скимерите и особено платиките, седят на захраненото място и правят лайнер след лайнер (фалшиви почуквания) обаче не се хранят както трябва. Ние често ги подминаваме като досадни риби, които няма да клъвнат на толкова тежък монтаж", но наистина ли ситуацията е точно такава?
Прекарах доста години 6 опити да разбера какво става под водата и да открия начин, по който мога да макси-мизирам тези допълнителни килограми към улова, докато чакам шаранът да се покаже. Уловът на тези допълнителни 15 или 20 либри скимери , наистина може да бъде точно онази разлика, която отличава посредствения риболовец от майстора. Така и не можах да реша този проблем, но все пак намерих начин да хващам повече от тези риби и бих искал да споделя моите мисли с вас, за да видим дали няма да зазвънят някакви сигнални звънчета, свързани с вашия собствен стил на риболов. Двата основни проблема, които имах 6 миналото, бяха как точно да захранвам и как да улавям тези риби при всяко кълване. Аз мога да свържа тези проблеми с голям брой рибарници, но те обикновено се случват винаги когато има много скимери и платики. Едно такова място е язовирът Порг. Спомням си как седях 6 часа в гаража на Клинт Елиът когато той все още живееше в Мююпйз и как той надълго и нашироко обясняваше каква плувка трябва да се използва за тези скимери. Той беше един от първите, който посети Асгез, тъкмо се беше върнал и познаваше мястото доста добре. Големият брой скимери в Порт му беше създал проблем - поради многото лошо закачени риби. Рибите се държаха в захранения участък като пирани, като така беше много трудно за тях да захапят правилно стръвта с уста ,за да могат да клъвнат както трябва или поне по начина, по който изглежда нормалното кълване!
Опитвал съм с най-различни плувки и монтажи да се преборя с тези ситуации и вече се връщам на едно просто решение, което в комбинация с правилен начин на захранване, изглежда дава най-голям процент уловена риба. Това е метод, който използвах с голям ефект по време на фестивала през последните три години и сега редовно при нужда го използвам по цялата страна. Вярвам, че ако използвам монтаж (утежнение от две групи) и ако виртуално игнорирам всяко кълване, различно от „на повдигане" това драматично увеличава броя на правилно закачените риби и съответно броя на уловените от мен.Така ще се предпазя от това да реагирам на лайнери (фалшиви почуквания) и от неправилно закачени риби и за сметка на това рибите ще са по-спокойни и по-доверчиви към храната. Монтажът с двойно утежнение дава точно това. Той се състои от основно утежнение, което може да бъде оливетка или група от сачми, намиращи се приблизително на 40-50 см от куката. Под това утежнение има друга малка група, която обикновено е от сачми N09 или N010, точно над повода, на 15 см от куката. Основното утежнение трябва да е достатъчно високо по линията, за да не пречи на рибата, която се е настанила над храната. Описаното разстояние обикновено е правилно, обаче аз обичам да слагам основното утежнение по-близо до по-малкото (но не по-близо от на 15 сантиметра) така че монтажът да „работи" по-бързо. Плувката В 911 е правилният модел, който помага на повдигането. Обърнатото надолу тяло със заостре но рамо означава, че когато рибата вдигне долната малка сачма, плувката ще изскочи високо нагоре от водата.Ако остане така за 2 или три секунди, само леко повдигане на щеката гарантира, че съм закачил риба точно и направо в устата! Преглеждал съм и съм преправял много плувки, като съм се опитвал да разбера кои са най-правилната форма и връх, но този модел наистина е най-подходящ при дълбочина на водата от 5 до 14 фута, а и освен това се повдига точно колкото трябва при кълване. Имам няколко допълнителни плувки, които съм модифицирал с карбонова/куха антени, които помагат при лошо осветление или течение , но в повечето случай стандартната 056 е перфектна за работата. Това наистина е един от най-вълнуващите начини за хващане на скимери и платики , и най ефективният! Имайте предвид обаче, че трябва да сте много дисциплинирани и да не подсичате, нито пък да се разочаровате, когато плувката потъне и след малко се покаже обратно. Ясно е, че ако плувката потъне и остане под одата за около 3 секунди аз бих повдигнал, надявайки се, че това е истинско кълване. Аз лично обичам да използвам меки ластици и през пролетно/зимния сезон падам чак на N05 (0.9тт) или N06 (1тт за да съм сигурен, че няма да закача някоя риба с по-мека уста. Освен това този по-мек ластик не кара рибата да бяга и не плаши остатъка от пасажа и рибата може да се мори и да се извади без никакви други проблеми. Моите предпочитания за избор на кука в по-студените месеци е размер 16 или 18, но когато се стопли, единственият господар е Камасан В911 с размери 16 и 18. Обикновено рибите не са закачени леко, но при скимерите диаметърът на влакното явно има значение и затова смятам, че повод с влакно 0.08тт или 0.09тт е по-ефективно през студените месеци, а през топлите месеци, когато рибите не са чак толкова предпазливи, преминавам на 0.12тт или 0.14тт, за да увелича шансовете си да извадя някой шаран бонус. Въпреки това смятам, че скимерите са видове, за които трябва да се подготвите; ако използвате компромисен монтаж, който е прекалено тежък за скимерите, а прекалено лек за шараните - ще изгубите и двете! Но въпросът не е само в монтажа. Захранването също е много важно и трябва да бъде направено спрямо това колко риби се очаква да се хранят. Моят двойно утежнен монтаж работи чудесно с кастери и червеи, а когато има възможност, ми харесва да захранвам с дънна захранка. Когато опитах за първи път, използвах смес на базата на рибно брашно, но вече смених сместа с друга по-успешна. Използвам дънна захранка от експандирани пелети; те поглъщат голямо количество храна и когато се смесят правилно, дават много инертна смес. Тази неактивна смес е много важна, за да се задържи възможно повече захранка на дъното, фините частични на дънната захранка могат да се вдигнат и да се носят над дъното и така да накарат рибата да се храни навсякъде. Когато е много мокър, дънният експандер става много плътен и не може да бъде отнесен кой знае колко далече. Всичко това помага рибата да се задържи там, където искам, без да се налага аз да я гоня. Пелетите също помагат при този метод, но с начина, по който захранваме с пелети, ние се опитваме да ограничим количеството храна във водоема, за да предотвратим тези проблеми. От друга страна, ако смятате че сте захранили с прекалено много пелети, тогава ще се сблъскаме с горните принципи. Ако не може да се използва дънна захранка, опитайте този дребен трик; използвайте накиснати пелети с кастери и червеи, за да оформите кашеста топка. Тя ще пада през водата като твърда топка и е доста вероятно да задържи рибата на дъното. Що се отнася до стръвта на куката, открих, че по-ефикасна е дребната стръв, защото така се намалява броят на фалшивите почуквания и неправилно закачените риби. Парче червей или два мъртви бели червея работят много добре, но моята най-убийствена стръв за кука е малък гърчещ се червен (земен) червей, който е лек, но много активен и помага на рибата да го намери лесно. Размерът на стръвта зависи и от това колко малки рибки са се показали. Ако трябва да сте селективен и да ловите по-големи скимери, тогава стръвта на куката трябва да е по-голяма. Ако мога, при този метод, аз винаги захранвам най-малко две точки. Скимерите са много плашливи и най-доброто е да се вземе каквото може от една точка докато не пресъхне напълно ! Смятам, че най-доброто е да се захранят два риболовни участъка на еднаква дълбочина, например 6 ляво и дясно и един по-далечен, на който да мога удобно да ловя на същата дълбочина на водата. Тази дълга линия обикновено е на 14.5 или 16 метра на търговските водоеми и аз обикновено я наричам „безопасен водоем" където рибата може да се спаси и да се прегрупира. За тази цел аз подхранвам тази линия и я оставям възможно най-дълго, без да ловя на нея. Няма нищо лошо да се хване някоя и друга риба и от тази линия, но аз обикновено я оставям да почине поне за първите три часа. В началото захранвам единия участък с четири до шест топки експандирана дънна захранка с кастери и червеи, а другите два - само с една-две топки. По този начин мога да преценя как ще реагира рибата на различните количества храна. Една ключово важна точка за скимерите е, че има тенденция да се захранват редовно по време на цялата сесия. В повечето случаи ние захранваме даден участък и после го оставяме да почива , а това е грешка. На няколко водоема вече забелязвам, че само минути след подхранването на същия участък можете да хванете голям скимер или платика. Изглежда, че най-добрата риба се впуска веднага да се храни и едва след това се оттегля. Те дори биха пресрещали стръвта на куката още преди да е докоснала дъното, тъй както поемат „безопасните" частици от захранката. Които се отделят от топката или се носят над дъното.. Ако се опитате да ловите тези опитни видове на различни дълбочини, няма да успеете, ако обаче много бавно накланяте монтажа, плувката никога няма да се успокои - ето как съм хващал най-големите риби! Аз смятам, че това им помага да намерят по-лесно стръвта на куката, защото тя пада по-бавно от обикновено през тези последни 40 см воден стълб, където стои рибата.
След като захраня и хвана първата бърза риба, аз изчаквам за малко рибата да се настани там. При добри дни просто продължавам този процес В трудни дни, когато рибата не се състезава за стръвта, тя просто си пасе над захранката и тогава се изисква наистина голямо търпение. В такива дни, особено когато е ветровито и има течение, аз слагам 25 см повод, който да лежи на дъното. Тогава най-добър е монтажът с основно утежнение и броеница от сачми.. Днес Молендс Лейк в (Пакингтън Сомърс) беше перфектното място да демонстрирам моите идеи. Аз улових около 40 либри риба за само 4 часа, повечето скимери, един бонус лин и един единствен шаран, който би трябвало да е поне 4 либри! Трябваше да прегледам картата, за да ви кажа през какви промени на презентацията и модела на захранване преминах, за да задържа рибата на място по време на цялата сесия. Като мислите за презентацията и начина на захранване и работите през цялото време над това, това ще ви донесе допълнително още дузини риби улов и ще добави значително тегло при финалното измерване.
На плувка и дъно, август 2008
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Secret Carp »

:smt041
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”