Актуална информация за р. Стряма /с. Калековец Пловдив/

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

milkokirov
новобранец
новобранец

Актуална информация за р. Стряма /с. Калековец Пловдив/

Мнение от milkokirov »

Днешният ми излет беше много хубав и спокоен. За това помогна основно хубавото слънчево време. Мястото което избрах беше района на (полу) затворения мост до с. Калековец - до Пловдив. Основно търсех кефалчета, ако излезе нещо друго супер :) Позициите който заемах бяха от моста в посока нагоре по течението на 100 до 1000 метра местенцата са страхотни има дълбочинки, в който течението се забавя, но поне и риба ли да имаше. Нито едно кълване. Основното влакно бе 0.12 както и повода.Куката ми бе 10-ти номер, плувки - буренца 2 , 2.4 г.(смяната нямаше резултат). Утежнението бе синджир от съчми 0.8 г над вирбела; 0.6 след 3см; 0.5 след 2см; и няколко от 0.3 нагоре към плувката. Захранвах с бял на 3-4 метра нагоре по течението, от мястото на което бе плувката. За стръв ползвах също бял червей. Течението е доста бързо, има и закачки които пречат. Подводните съчки бяха основната причина да не можеш да си намериш място. Нямам намерение да ходя повече на това място ! Имаше и други, препичащи се като мен на слънце, не видях никой да изважда риба. За следващ излет смятам да пробвам някъде по нагоре по течението на р. Струма а именно край град Баня
Последно промяна от milkokirov на Пон Фев 09, 2009 10:44 pm, променено общо 1 път.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: Актуална информация за р. Струма /с. Калековец Пловдив/

Мнение от butnik »

СТРЯМА,не Струма,колега.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

На Стряма, като сложиш плувка повече от 0.75-1.0 гр. и си "до там" точно....с кефалите в студения сезон :idea: Такова понятие "бял червей" на Стряма не съществува и никога не е съществувало - или "жълъдов" или "кускус" или "тесто", на много слабо течение или на границата между течение и обратно течение и с повод не повече от 0.10 и основно 0.12 и кука 16/18 :idea: Нямам в предвид местата където си бил, а въобще за р.Стряма; само не знам при вливането на реката как е, може и да има някаква разлика 8)
Изображение
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: шшш кога и струма я приместиха близо до Пловдив :shock: :shock: ей тва е магията на "Новото време" :lol: :lol: поне си се разкарал по р.Стряма може да не си хванал важното е да си на обекта :lol:
Изображение
Без риболов няма любов !
Аватар
bat_boiko_nikolov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от bat_boiko_nikolov »

А,аз искам на........Амазонка !За арапайма !!!
За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

bat_boiko_nikolov написа:А,аз искам на........Амазонка !За арапайма !!!
Ми кво се моташ, ей го къде е Пловдив :lol:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

ааа IDA в тоя район на Стряма където е бил колегата белия червей си е добра стръв,говоря специално за мряната...
milkokirov
новобранец
новобранец

Мнение от milkokirov »

Да, грешката е моя..... простете за недоглеждането ... До колкото виждам всички са разбрали, че говоря за Стряма ....
Относно препоръката за жълъдов червей - пробвах и на него но без резултат, но не го мъчих за много.....
Продължавам да съм отворен за мнения, критики и коментари ... благодаря ви за което ....
ПС Не уточних че съм начинаещ в риболовенето на река ....... От толкова предавания за мухарски риболов реших да пробвам как на реката... но не е работа за всеки ... много тънкости ...
valentin_l_ivanov

Мнение от valentin_l_ivanov »

milkokirov написа:Днешният ми излет беше много хубав и спокоен. За това помогна основно хубавото слънчево време. Мястото което избрах беше района на (полу) затворения мост до с. Калековец - до Пловдив. Основно търсех кефалчета, ако излезе нещо друго супер :) Позициите който заемах бяха от моста в посока нагоре по течението на 100 до 1000 метра местенцата са страхотни има дълбочинки, в който течението се забавя, но поне и риба ли да имаше. Нито едно кълване. Основното влакно бе 0.12 както и повода.Куката ми бе 10-ти номер, плувки - буренца 2 , 2.4 г.(смяната нямаше резултат). Утежнението бе синджир от съчми 0.8 г над вирбела; 0.6 след 3см; 0.5 след 2см; и няколко от 0.3 нагоре към плувката. Захранвах с бял на 3-4 метра нагоре по течението, от мястото на което бе плувката. За стръв ползвах също бял червей. Течението е доста бързо, има и закачки които пречат. Подводните съчки бяха основната причина да не можеш да си намериш място. Нямам намерение да ходя повече на това място ! Имаше и други, препичащи се като мен на слънце, не видях никой да изважда риба. За следващ излет смятам да пробвам някъде по нагоре по течението на р. Струма а именно край град Баня
Колега, аз съм в Карловския вилает от 2000-та година, а по Стряма ходя от 2001 г. Какво да ти кажа?.. Има си риболовци, местни, дето освен тази река нищо друго не признават! Не знам какво твоето мнение за Стряма, но аз ходя на нея само лятото, и то само ако няма "накъде" другаде. Това си е лично мое мнение, но риба в широкия смисъл на думата, до с.Песнопой почти няма! Причини-ама колкото искаш: 1)бракониерите са "под път и над път"-особено лятото, ама с "парашути", с "вилици" и петромакси , с харпуни (повечето са самоделни и като видиш някой, въоръжен с такива приспособления, все едно да гледаш поредния епизод от "Конан варварина"; 2) реката я "изправиха " с багерите навсякъде ония от министерството на, пак оная "Е..ете Мен", т.е. Емел Етем, дето когато има нужда от нея, тя винаги е "навън"- и така ...няма вирове, няма подмоли където рибата да се скрие; 3) най-голямото препятствие срещу разпространението на рибата, пак ще спомена с. Песнопой, е т. нар. "дюкер"-един вид изкуствен шлюз на реката, който като се спусне още в средата на април, за да отклоняват водата на Стряма за напояване когато рибата започва да се размножава, та чак ноември се вдига-когато обикновено черната мряна се е "зазимила" в камъните. А ние чакаме рибата да дойде на реката до гр.Баня, с.Войнягово, с.Дъбене и още по-нагоре-до Столетово...Има да си чакаме! Рибата, която я има по реката е, направо да си кажем, само маломерна, но лакомиите и на нея не прощават! Ти самият споменаваш за "някакви кефалчета". Защото ако според мярката и са 25-см, няма да са "някакви", а добри. С каквото могат всички, когато могат, където могат и колкото могат повече да отнесат! Всякакви съм ги виждал, ей! Ако има някакви контролни органи въобще, то те са или със бракониерите, или никога не са там, където трябва да бъдат-сред природата, сред нас, ловците и риболовците, и то не само през съботните и неделните дни, а непрекъснато-винаги и навсякъде, да се появяват "по сигнал" и внезапно. Защото Там им е "работното място"- сред природата, а не в канцелариите! Така,че за рибата ти правилно си се ориентирал-преди, и около вливането на Стряма в Марица или там, където е пълноводна и що-годе с постоянно ниво на водата през годината. Зимата ходя на Стряма до с. Иван Вазово заради уклейките, които се появяват и кълват на "пинки"като се замъти водата. Стане ли бистра-изчезват! И друго да ти кажа. Не съм привърженик ВЕЧЕ да споделям, специално за река, къде точно съм имал успехи, точно поради по-горе споменатите причини за нямането на рибата. Ще спомена само един такъв случай! През м.октомври миналата година ходих на яз. "Домлян"-там до 20.12. излизаха прилични костури на "рибки лещанки", които пък си набавях от Стряма, до гр.Баня. Та, на връщане около 15 часа, реших да проверя каква е Бяла река от с.Бегунци надолу, по течението и. Спрях колата на "триъгълника", преди моста над реката. Поех пеша и след около 200 м надолу открих едно чудесно място- като микроязовирче, получило се след като някой багер ровил по коритото на реката; широко около 15м и дълго около 70 м. "Приказка"! Разбира се, че не беше дълбоко-може би около 60 см, но в долния си край досами брега имаше групичка дървета, чиито корени като брада влизаха във водата. Виждах, че има и нещо като подмол отдолу. Представи си моето изумление, когато стигнах до това място, където бяха дърветата, и погледнах във водата..Не мажах да повярвам на очите си-долу плуваха стотици риби, които аз разпознавах много добре: мрени, кефали, но най-много бяха, както и после се оказа, уклейките! Стотици.. Дълбочината пред този подмол беше около 1м и ятата бързо се "покриха" там.Под самият вир с камъни направих изкуствена стена и повдигнах нивото на водата с още 30-на см. Тогава не пробвах да уловя нещо, но си обещах скоро да съм тук. В близките 2-3 седмици от това място съм "вадил" по стотина уклейки на излет, на "пинки". Мренките също се "отчетоха" подобаващо, на жълъдов червей. Обаждаха се и малки червеноперки, които пусках обратно във водата. Докато веднъж не ми хрумна да пробвам на "жабче"-знаете ли какви кефали улових в тая нищо и никаква вода? Ако искаш ми вярвай, от тях си избрах само няколко, но по над 600-700 грама. И всичко това продължи до деня, в който, на връщане от там не се отбих да изпия едно кафе при Гошо "Черния", който има заведение в с. Горни Домлян. От дума на дума, обясних му къде съм риболувал, местата са му ясни. В заведението имаше и други хора, повечето младежи, и е възможно да са "дали ухо" на разговора ни... След седмица, когато отново посетих мястото, всичко беше различно-личеше си, че по брега се беше разхождала "бригада", дърветата бяха изчистени, а стената от камъни беше разбита...Погледнах отгоре във водата-почти никаква риба не се виждаше, с изключение на няколко малки кефалчета, които се скриха в празния подмол. На връщане посърнал минах през Гошо "Черния", който сам ми каза:"Ти нали ми разправяше за онова и онова място? От ония дни бях с едни момчета там, 5 КОФИ С РИБА извадихме, и аз хапнах.." Не изках да го слушам повече, станах и си излязох без да пия кафето...Та, направете си всички вие, колеги, добре извода- пред кого какво споменавате, и какво рискувате от това!
http://www.foto.bg/data/6259/04_11_2008-Begunzi_3_.AVI
http://www.foto.bg/data/6259/medium/05_ ... nzi_4_.JPG
http://www.foto.bg/data/6259/medium/22_ ... nzi_1_.JPG
http://www.foto.bg/data/6259/medium/05_ ... nzi_3_.JPG
http://www.foto.bg/data/6259/medium/04_ ... egunzi.JPG
milkokirov
новобранец
новобранец

Re: Актуална информация за р. Стряма /с. Калековец Пловдив/

Мнение от milkokirov »

Xaxa.... знам ги аз бригадите от Домлян...... Как един да няма който да не е тарикат :).... Не ми се сърдете но колкото и познати да имам от там ... все не са свестни :)
Относно Бяла река ... на мен ми се стори малко далечко и затова реших да видя как е в по долното течение.
Проспуснах да спомена, че на около километър - два в посока нагоре по течението от моста се виждаха 2 камаза на брега на реката ... зачудих се дали има и багер вътре в коритото но не можах да отида да погледна, предполагам, че и тук копаят .....
Когато ходих тази година до ИАРА-Пловдив за билет как не видях една снимка на служителите да са на река ... всички бяха по големи язовири и показваха как са събрали множество огромни мрежи ... е добре питам аз като се събират толкова пари за билети къде отиват !? в Иара Пловдив има 5 човека персонал и другото са само и единственно "касиерки" Прави ли се нещо за зарибяване на големите водоеми или са оставени безпризорни за намаляването на цената им до момента на отдаване на концесия .... Има ли и едно кило мряна пусната в някойя река от Пловдивския край (та дори и в национален мащаб ) ?!
Жалко много е жалко положението .....
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”