Туй-онуй за сонара

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

Публикувай отговор
snegk
и господ не е толокова добър

Re: Humminbird matrix 47x3d

Мнение от snegk »

Какво има да спорите,горе го има снимано обяснено.Кое не е ясно :?: :lol:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Никой ни спори бе пич, говорим си!
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Педро,не съм тъп,но не ми е ясна разликата между 2000 и 4000 вата пик до пик? :oops: Какво е предимството на повечето ватове,явно това е ключът,а и оскъпява сонара? :oops: Тоше,премини на дъгички,защото сонара има запаметени 3-4 големини на символ-рибка!Така и 100 кила сом ти го отчита,като дребосък! :wink:
snegk

Мнение от snegk »

Troli Rapala написа:Педро,не съм тъп,но не ми е ясна разликата между 2000 и 4000 вата пик до пик? :oops: Какво е предимството на повечето ватове,явно това е ключът,а и оскъпява сонара? :oops: Тоше,премини на дъгички,защото сонара има запаметени 3-4 големини на символ-рибка!Така и 100 кила сом ти го отчита,като дребосък! :wink:
Не брат,сонарите си имат на символа риба 3 размера.Обаче е истина,че на символите ги дава по точно. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Troli Rapala написа:Тоше,премини на дъгички,защото сонара има запаметени 3-4 големини на символ-рибка!Така и 100 кила сом ти го отчита,като дребосък! :wink:
:smt023
Така наистина греши много по-малко и от миналата година го ползвам на дъгички.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Troli Rapala,
Разликата във ватовете е много съществена.При по-голяма мощност ще имаш и по-силен отразен сигнал от рибоците,особенно от по-големи дълбочини.И сонара много точно ще интерпретира какво се вижда. Сигнала отслабва с квадрата на разстоянието.Например от 5 метра дълбочина и от 10 метра дълбочина - този от 10 метра няма да е 2 пъти по слаб, а 4 пъти.При много слаб сигнал има някакъв минимум..праг и сонара започва да греши или да не реагира.
Но 4000 вата си изисква сериозно захранване.Това са 4 киловата на пиковете.
=========================================================================
А иначе за движението.Само на радарите (които са си сонари, само че не работят с ултра звук) за измерване на скорост им трябва обекта да се движи.Те не са за откриване на обект ( както е фишфайндера), а за измерване на неговата скорост.Пак имаме отразен сигнал, който се съпоставя с излъчения, но се търси разлика в честотите (така нареченият доплеров ефект).При отразяване на сигнал от движещ се обект (естественно с някаква минимална скорост, не съвсем бавна) отразения сигнал е с друга честота, зависеща от скоростта на движение на обекта.И като се съпоставят двете честоти се определя скоростта на движение на обекта.
Но рибоците не се засичат така.
========================================================================
Извинявам се за предният си пост - нещо не си подбрах думите както трябва...
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Туй-онуй за сонара

Мнение от Troli Rapala »

Педро,благодарско за обясненията! :wink: Аз като си избирах втория сонар,четох за "Доплеровия ефект" при сонара и радара,за това упорствам за подвижният обект!Осъзнах,че най-важното е големият дисплей и многото ватове!Мислех,че ватовете означават степента на осветяване на обекта!Близо съм бил,като за електро-лаик! :D Тази есен засекох НЕЩО и блокирах за минута-две! :shock: Изображение
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Троли,за 2000W пик,ще ти трябват 4-5 гумени лодки с акумулатори.
Педро радара си лови и бреговата ивица /тя е неподвижна /.
Всяка една такава система,е направена за съответните изисквания на потребителя.Затова се правят и по поръчка.И схемите им са различни,и почти винаги секретни,така че да не можем се доберем до схемите.Раличията са основно в честотите на работа,както и мощността,но и в софтуера.
Например.На един от постовете по морето,локационната станция показва само корабите и крайбрежната ивица,а другата това което е във въздуха.Антените им са почти еднакви,и се въртят с еднаква скорост. :wink:
Е повече не мога да кажа.
Сега,Илийка,не съм сигурен дали нашите сонари засичат мехура на рибата,след като,колегата който е най близо до сондата,като си вади чепарето,засича оловото,и ми го отчита като средна риба.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

KIRO
Няма как да не ти засече оловото като риба.
Всяко нещо във водата над дъното, ако отрази сигнал, той се разпознава от софтуера като рибка.
Така му е казано.Така е написан.
За нещо легнало на дъното въпроса е спорен..и зависи от много неща..
Съгласен съм че има доста видове сонари и радари за най различни цели.
Този радар дето лови бреговата ивица е друг.Той е като този дето открива самолети- с малки изменения грубо казано.....А аз говорех за още по друг, дето трябва движение на обекта за да му се измери скоростта.
Радари и Сонари...мноооогоо.Няма смисъл да ги обсъждаме.Писнало ми е от тях..от преди много години..
Тука е интересен Fish Finder-a.
Различните модели и техните възможности.И аз съм мераклия за един по-простичък...
За акумулаторите си прав - 2000 вата на 12 волта ще дръпне на пика 166 ампера.На 24 волта 83 ампера...
Е верно - това е за милисекудни..ама се повтаря и повтаря, а за 4000 вата да не говорим...
Троли Рапала
Не мога да ти разгадая изображението - нямам тренинг.Ако става дума за гърбавата крива - трябва да е от нещо дето е минало с голяма скорост.Ако обекта се движи, трябва да се вижда "удължен"...защото го засича на 2 различни места и изображенията леко се наслагват...при бавно движение...
Вие сте спецовете щото гледате екраните- вие кажете...
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Сонара е на 4000-Вата и издържа 10-тина часа с 7.2мА/ч.!Горните две линии са оловото и стръвта,долните две-също!Обърнете внимание,какво стои на 17-19 метра! :shock: Тази дебела линия беше на дъното и постепенно се отдели,като рибката отгоре реагира дигайки се към оловото!Вижда се този момент!Шокът е,че "НЕЩОТО" е риба с огромни размери.Посред бял ден!След,като чертата отмина осъзнах,че е риба и добре,че не удари!Ня бях готов! :oops: :oops:
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Troli Rapala,
Наистина, ама кой да ти предположи че това дето прилича на ..на...дървен ствол, над дъното те е уплашило.
По-добре че ти се е разминало.
Е те тука ша оставя КИРО да се оправя с тебе:
..Сонара е на 4000-Вата и издържа 10-тина часа с 7.2мА/ч.!...
Последно промяна от Pedro на Вто Фев 10, 2009 11:04 pm, променено общо 1 път.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Това 4000 вата не е консумирана мощност,или нещо не си разбрал ръководството.
Троли,навремето радиостанцията ми беше 1000 вата,имаше агрегат с мотор от 12 к.с,което общо тежеше 57 кг.
С нея правех спокойно свръзка с Северния океан.
Това ти го давам за пример,какво означава 1000 вата мощност.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Така го дават:Sonar Output Power Max 4000 W ! :roll: Има и някакво съкращение R.M.S.Не разбирам,но има и друго-всички сонари и gps,са Щатски и не случайно!Люси,олабването е лесно,па организацията е проблем! :D Книжката не е при мене да ги разгадаеме тези пусти Ватове,кво индикират! :oops:
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

TROLI,
Това с мощностите дадени по този начин е голяма игра, с големи цифри, които не са това което са !!
Това не ти е истинската мощност.
Истинската ..еквивалентна мощност P= V.I -за прав ток.Тука няма тън-мън.Няма върхова мощност.
За променлив ток (какъвто е при сонара) - това което се подава на трансдусера (излъчвателя) като
последно звено във веригата нещата са рaзлични.
При променлив ток (какъвто тече през трансдусера), мощността отишла във водата, зависи и от това дали товара е чисто активен или реактивен,дали е напасван към усилвателя, или присъстват и двете компоненти активна и реактивна - тогава се казва комплексен.... и става злеее.
Най-лесно мощността (и върховата) може да се измери като се измери с осцилоскоп напражението на
трансдусера (товара) и се знае неговото съпротивление Z.И дали то отговаря на изходното съпротивление на стъпалото дето захранва трансдусера.Ако не са напасвани се губи мощност в топлина , а не за излъчване във водата.
Но не !! Предпочитат се определения, които боравят с по-големи цифри и са по привлекателни за купувача.
Всъщност лъжа няма, но не е това, което си мисли обикновенния купувач.

Да вземем така наречената RMS стойност.Тя може да е напрежeние, ток или мощност.
RMS E:
Square Root of the Mean of the Square of the function
-Което ще рече : Първо дигаме стойността на квадрат,
после взимаме средната стойност на полученото след това го коренуваме (корен от две) и ето ти RMS.
Средната стойност зависи от вида (формата) на променливото напрежение и коефициента на запълване.
При променливо напрежение с правоъгълна форма и коефициент на запълване 50% (или 0.5) просто делим на 2.
Пример:
10волта (върхово) на квадрат=100волта. Средната стойност е 50 волта.Корен квадратен от 50 волта е 7.071 волта.
RMS = 7.071 волта.
За да не задълбаваме във формули и обяснения...
Трябва да се знае следното:

RMS мощност - (тука вече е интересно ).
RMS стойността на мощността не е еквивалентната мощност и фактически не представя използваема физическа величина.
Трябва да се отбележи че термина RMS мощност се използва в потребителската индустрия (Аудио усилватели и т.н)
В крайна сметка:
RMS е нещо различно от средната мощност.
RMS ток и напрежение обаче са използваеми за изчисляване на средна мощност.Но не и за RMS мощност - тя
винаги се получава по-голяма отколкото е.... но това не е..това.

===================================================================
Ако искаш подробности защо е така - чертежчета и формули веднага ! Но няма смисъл - това е истината.
За да добиеш някаква представа за мощност, премери напрежението на акумулатора и тока който се консумира, когато сонара работи.Умножи ги - получаваш консумираната мощност.Това което отива за излъчване в най-добрия случай е 50-70%.Това са физични закони и няма мърдане.
===================================================================
Иначе 500 вата RMS не значи при 12 волта акумулатор да черпиш 40 ампера.То няма и да е 40 а много повече, щото КаПеДето на на усилвателя не е 100% ..и ако е 70 % , слагаш още 12 -15 ампера отгоре.
А кажи ми кой сонар черпи толкова ??
================================================================
Джаповете (японците) са измислили нещо още по гадно ! ..да ловят маймуни..
Peak Music Power Output (PMPO) - пикова музикална изходна мощност.И при PMPO 500 вата се оказва че реалната е само 43 вата !!
Няма как да е 500, като е сложил 5 ампера предпазител на 14.4 волта в колата -5 A × 14.4 V × 60%КПД на усилвателя =43 вата.
==================================================================
Абе купувайте там последните модели или според джоба и това е.Няма какво да се умува.То е като с пръчките и макарите.
Последно промяна от Pedro на Сря Фев 11, 2009 2:38 pm, променено общо 1 път.
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

При 4 000 W мощност на сонара, само трябва да топнеш сондата малко по-дълбоко и дръж кепчето в ръце, :lol: въдица няма да ти трябва. :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”