Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


туршия от кладница и зеле
Модератор: sapuna
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2610
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
туршия от кладница и зеле
Колегата Гоголисец се похвали с опитът си да произведе кладница от заразени с мицел пънчета в раздел "разни" Та ако някой иска, да дам една рецепта за много хубаво мезе за ракийка. Нарязва се кладницата и зелето на тънки филийки. Зелето може да се омеси с малко нарязана на ситно целина и настърган морков. В бурканът се редят пласт зеле, пласт кладница. Не се бланшира гъбата, не се стиска зелето, не се прави друга марината освен саламура от 3.5-4% разтвор на морска сол!Бурканът се обръща всеки ден два-три пъти за да се претака саламурата! И това е всичко!? След десетина дни се консумира с студена ракийка и приятели за да ахкат при дегустацията! Гого, ако не я знаеш и я пробваш , пиши за отзивите! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: туршия от кладница и зеле
Ще си я запиша и ще пробвам, но чак наесен - сега нямам реколта още. Аз лично ги бланширам и после в буркани добавям магданоз и заливам със соса от бланширането. Тази гъба е универсална откъм рецепти - за всичко става, дори и за сушене и после като добавка към всякакви манджи! 

"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2610
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: туршия от кладница и зеле
Гого, а опитвал ли си да правиш брашно от нея! Аз съм правил брашно от манатарки и от кладница. Но понеже влажността на въздуха при брането на кладница е висока, ги досушавам на 50 градуса в тавичка във фурната. После след избърсване със спирт на кафемелачката, ги меля на пудра. Пазя го, както това от манатарки! Насипвам го в сух буркан с винтова капачка, веднага след като е изстинало. Запазва си аромата и е с качества, като на манатарката! Добави една супена лъжица на кой да е сос, дори на фасул и ще видиш какъв , хубав е резултатът. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: туршия от кладница и зеле
Е затова аз си обичам нашата, родната кухня. Който иска да яде в Китайски, Италянски и не знам какъв си още ресторант. Няма по-добра кухня от Българската! Всеки си знае някакъв, на пръв поглед тънък елемент,който е изпробван с годините и се е доказал, като "дебел" вече; някаква си малка частичка от дадена подправка - веднага обръща вкуса на яденето на 180 градуса! Благодаря, колега Диканаров
- чак брашно не бях се сещал да си правя, но ще опитам като му дойде времето. Иначе, нарязани и изсушени съм пробвал много пъти!


"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

-
- ще става разбирач
- Мнения: 504
- Регистриран на: Вто Яну 01, 2008 6:01 pm
- Местоположение: Исперих
- Обратна връзка:
Re: туршия от кладница и зеле
И аз да кажа: В нашия край \нали сме в Лудогорието\ диворастяща кладница има от края на октомври до краяна февруари, а понякога и по-докъсно
Съхранявам гъбите във фризера попарени и леко подсолени и ги консумираме сварени само за 5мин.\като юфката, много е важно\ защото по-вече стават жилави
после нарязани на мръвки, със счукан чесън и за по-добър аромат малко босилек и задължително с блага ракийца и добри приятели
Колеги, благодарен съм ви за рецептите и непременно ще се възползвам от тях


Съхранявам гъбите във фризера попарени и леко подсолени и ги консумираме сварени само за 5мин.\като юфката, много е важно\ защото по-вече стават жилави


Колеги, благодарен съм ви за рецептите и непременно ще се възползвам от тях



БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ!
Re: туршия от кладница и зеле
Малко да поясня - при мен бланширането става в тенджера, като сосът е олио,оцет и сол. Пропорциите идват с течение на времето и са индивидуални за всеки консуматор! Който обича, може да добави и други ароматни подправки, но не препоръчвам: тази гъба си има собствен специфичен вкус и не трябва да се претоварва! 

"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

Re: туршия от кладница и зеле
всичките сте табиетлии,евала,но е голям майсторлък с рибата да се комбинира с гъбения вкус,напред!