туршия от кладница и зеле

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

туршия от кладница и зеле

Мнение от Диканаров »

Колегата Гоголисец се похвали с опитът си да произведе кладница от заразени с мицел пънчета в раздел "разни" Та ако някой иска, да дам една рецепта за много хубаво мезе за ракийка. Нарязва се кладницата и зелето на тънки филийки. Зелето може да се омеси с малко нарязана на ситно целина и настърган морков. В бурканът се редят пласт зеле, пласт кладница. Не се бланшира гъбата, не се стиска зелето, не се прави друга марината освен саламура от 3.5-4% разтвор на морска сол!Бурканът се обръща всеки ден два-три пъти за да се претака саламурата! И това е всичко!? След десетина дни се консумира с студена ракийка и приятели за да ахкат при дегустацията! Гого, ако не я знаеш и я пробваш , пиши за отзивите! :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Re: туршия от кладница и зеле

Мнение от gogolisec »

Ще си я запиша и ще пробвам, но чак наесен - сега нямам реколта още. Аз лично ги бланширам и после в буркани добавям магданоз и заливам със соса от бланширането. Тази гъба е универсална откъм рецепти - за всичко става, дори и за сушене и после като добавка към всякакви манджи! :tonqe:
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Гого, а опитвал ли си да правиш брашно от нея! Аз съм правил брашно от манатарки и от кладница. Но понеже влажността на въздуха при брането на кладница е висока, ги досушавам на 50 градуса в тавичка във фурната. После след избърсване със спирт на кафемелачката, ги меля на пудра. Пазя го, както това от манатарки! Насипвам го в сух буркан с винтова капачка, веднага след като е изстинало. Запазва си аромата и е с качества, като на манатарката! Добави една супена лъжица на кой да е сос, дори на фасул и ще видиш какъв , хубав е резултатът. :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Е затова аз си обичам нашата, родната кухня. Който иска да яде в Китайски, Италянски и не знам какъв си още ресторант. Няма по-добра кухня от Българската! Всеки си знае някакъв, на пръв поглед тънък елемент,който е изпробван с годините и се е доказал, като "дебел" вече; някаква си малка частичка от дадена подправка - веднага обръща вкуса на яденето на 180 градуса! Благодаря, колега Диканаров :smt023 :smt038 - чак брашно не бях се сещал да си правя, но ще опитам като му дойде времето. Иначе, нарязани и изсушени съм пробвал много пъти!
Бат Ицо
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Бат Ицо »

И аз да кажа: В нашия край \нали сме в Лудогорието\ диворастяща кладница има от края на октомври до краяна февруари, а понякога и по-докъсно :wink:
Съхранявам гъбите във фризера попарени и леко подсолени и ги консумираме сварени само за 5мин.\като юфката, много е важно\ защото по-вече стават жилави :wink: после нарязани на мръвки, със счукан чесън и за по-добър аромат малко босилек и задължително с блага ракийца и добри приятели :partyman:
Колеги, благодарен съм ви за рецептите и непременно ще се възползвам от тях :prayer: :prayer: :prayer:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ!
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Малко да поясня - при мен бланширането става в тенджера, като сосът е олио,оцет и сол. Пропорциите идват с течение на времето и са индивидуални за всеки консуматор! Който обича, може да добави и други ароматни подправки, но не препоръчвам: тази гъба си има собствен специфичен вкус и не трябва да се претоварва! :wink:
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

всичките сте табиетлии,евала,но е голям майсторлък с рибата да се комбинира с гъбения вкус,напред!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”