Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Шарани на плувка !
Модератор: sapuna
-
- учете се от него
Re: Шарани на плувка !
Бе , все се надявах, някой да откоментира за меренето на на дълбочина , релеф и грунт "на плувка" и да сподели някакъв опит и практика... баси тишинатаВенелин Радушев написа:Възможно, без довод обаче не го приемам.....чакам с интерес....

Аз категорично мразя да ловя с ваглери, имам ваглери за дистанции над 50 метра, от по 10-12 лева и нагоре, със сменяеми шайби на тежестите отдолу, със сменяеми антени отгоре... с две думи, ебах ти зянлъка от към паунови пера и балса

п.п. за меренето на дълбочините... в 9 от 10-те , от "по добрите магазини", дето може да се намерят от тези поплавъци и се продават, реално, ...... посмъртно не знаят за какво се ползват и как се ползват, пък те се ползват само и единствено за това

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Добре де ,колко пъти да го пиша,разровете се в мач -риболова.Едно и също ми се налага да повтарям всяка седмица.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
Карпче, лично аз съм с подчертани предпочитания към плувки с издължено тяло, тип "морковче" и дебелена на антените 3.0 или по-често 4.5мм. Това са стабилни на вятър плувки и по лесно "задържат" стръвта неподвижнаcarpsliven2 написа:Всъщност според теб бачо Илия коя плувка е най добре да се ползва при улов на шарани ... понеже карам засега с ваглер ама напоследък неме кефи...

Тези с тънките антени, първо са голяма кривонтия по нашите ветровити водоеми, и при лежаща на дъното стръв и част от утежнението се "удавят" при вятър, второ- не ги виждам хубаво щото съм дърт и трето- няма никаква нужда от плувка дето да зафиксирва разни плахи потапяния или повдигания по 2-3мм. на "цаци"

От подвижните плувки ползвам модели при които влакното минава през две уши.

- carpsliven2
- сериозен играч
Значи сме на едно и също мнение .. аз бурета ползвам само за шамандури.. знам че, пак ще отречеш косъма .. ама пробвай някой път да си направиш косъмче от монофил и със същите плувки и после пиши кое е по добре... смятам че, със косъма ще отсееш дребните.. А и искам да ми намериш плувка за далечни разтояния ама много чувствителна, щото тези са добре но, за близки разтояния. 

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
-
- учете се от него
Виж на по-горната картинка, най-близката плувка. Тя е от типа "дибер" с втулка в тялото, в по -големите си грамажи лети яко и се вижда перфектно, но не е много чувствителна. Малките диберчета, на долната картинка са горе в дясно , се ползват за много плитки места и не им се слага никакво утежнение освен 2-3 царавици на кукатаcarpsliven2 написа: А и искам да ми намериш плувка за далечни разтояния ама много чувствителна, щото тези са добре но, за близки разтояния.

От подвижните плувки, тези с по-големите грамажи (първата) летят като стрели заедно с основното утежнение, но там има една много важна особеност- за да не се отлепя плувката по време на полета от групираното утежнение от едри съчми или "обездвижена" оливета, най-отгоре върху съчмите се щипва и една много малка съчма, с диаметър почти колкото отвора на стъблото на плувката доло

- Венелин Радушев
- разбира нещата
"няма никаква нужда от плувка дето да зафиксирва разни плахи потапяния или повдигания по 2-3мм. на "цаци"
"
Именно в това е смисъла.... да отчетем опипването на стръвта и засечем преди изплюването. Допреди време и аз използвах предимно издължени плувки, сега рядко. Винаги бих предпочел да използвам максимално лека плувка, според позволеното от условията и дистанцията. Особенно в студ и жега, когато шаранът е апатичен. С тези "моркови" ловиш шарана, който ти е глътнал стръвта и пропускаш няколкото, които са ти пробвали стръвта преди това.....

Именно в това е смисъла.... да отчетем опипването на стръвта и засечем преди изплюването. Допреди време и аз използвах предимно издължени плувки, сега рядко. Винаги бих предпочел да използвам максимално лека плувка, според позволеното от условията и дистанцията. Особенно в студ и жега, когато шаранът е апатичен. С тези "моркови" ловиш шарана, който ти е глътнал стръвта и пропускаш няколкото, които са ти пробвали стръвта преди това.....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
За риболов на шарани използвам винаги мача,а с ваглерите постигам всичко което е необходимо-подходяща дистанция,"закотвяне" на стръвта на едно място независимо от атмосферни условия,а и по-новите модели ваглери с две антени ни дават възможност при капризно кълване да ги подменяме.Аз съм си направил такива антени и на някои от моите ветерани,видяли много битки със силните риби
това е част от антените които използвам,
и монтирана такава на ваглер.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
Виж сега колега, днеска бяхме точно на студ и при силно апатични шарани:Венелин Радушев написа:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 81&start=0
Дълбочина 2.20-2.25, на около 11 метра дистанция и с вятър, на пориви. И аз, и колегите ловихме с двуграмови "моркови", те със болонезета 5 и 6 метра и антени 3мм., аз със директна седмица , 40см. лийдкор, 0.16 цяла линия и "морков" на Томакс с антена 4.5 мм (на картинката с многото плувки, тези които са с изцяло синьо тяло и дебела антена). Пропуснах да отбележа по-горе в постовете, че този тип антени са плътни и са с "нулева" плаваемост. Дъното, затлачено от изгнили водорасли- ловеше се на торни червеи или на 2-3см над дъното, или с 30см легнал повод и дропер- ако бяхме с тънки антени и леки плувки, щяхме да станем на маймуни...., пък как да се прежаля да ловя с мач, като са ми в обсега на директния и то даже на седмицата, отделно дето лийдкора еднозначно сваля линията до плувката на 15-20см под повърхноста

Аз, просто споделям моите виждания по въпроса, отчасти и виждания на мои колеги, пък всеки да си ги хваща както прецени и както може

п.п. повечето от рибите днес, бяха хванати при "много плахи попипвания" и закачени, едвам, едвам, за края на устните

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Е така вече съм съгласен, всеки си има навици и убеждения, а как е право е друг въпрос..... и доста относително. А щом си си потапял линията под вода..... това което предложих аз е щяло да работи перфектно, дори и с плувка половин-един грам!!IDA написа: Аз, просто споделям моите виждания по въпроса, отчасти и виждания на мои колеги, пък всеки да си ги хваща както прецени и както може![]()

"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз най-често практикувам риболов на шарани в арендторски водоеми на щека.Сондите който използвам са на Мавър (подобни на тези
http://www.mavermatch.co.uk/index.php?o ... =48&id=436 ,но с разлика че са от олово и корк)измервам дълбочината перфектно в дадения участък(куката да драска по дъното) и след това оставям повода на куката(около 10-15см) да лежи на дъното.В зависимост от интензитета на къване ,променям и това с колко ще лежа.Най често лежа с дропера.Използвам плувки капки с грамаж между 0.75 и 2 грама с тънки антени,влакна 0.10-0.12-0.14,ластиците ми са от 0.9 до 1.2 на веспе, а куките ми са между 14-ти и 20-ст номер на Дренан - Пол Мастър,просто никога не съм си купувал по голми.Щеката ми е Мавър 101-13 метра
с която си е малко екстремно да се ловят едри риби без да се свали върха на мачов топ сет.Относно храненето, захранвам с около 9-12 топки първоначално и подавам нова в момента на ваденето на всяка следваща риба.Стрелям и по 5-6 зърна царевица.Когато шаровците се съберат според мойте наблюдения въобще не се пръскат,ако храня докато вадя риба.Последния път успях да направя 5 часов интензивен риболов на шарани(на арендован водоем) и завърших с пълен кеп риби за снимка в пордъка от килограм до два и 3 риби по 3 кг.
http://www.mavermatch.co.uk/index.php?o ... =48&id=436 ,но с разлика че са от олово и корк)измервам дълбочината перфектно в дадения участък(куката да драска по дъното) и след това оставям повода на куката(около 10-15см) да лежи на дъното.В зависимост от интензитета на къване ,променям и това с колко ще лежа.Най често лежа с дропера.Използвам плувки капки с грамаж между 0.75 и 2 грама с тънки антени,влакна 0.10-0.12-0.14,ластиците ми са от 0.9 до 1.2 на веспе, а куките ми са между 14-ти и 20-ст номер на Дренан - Пол Мастър,просто никога не съм си купувал по голми.Щеката ми е Мавър 101-13 метра
с която си е малко екстремно да се ловят едри риби без да се свали върха на мачов топ сет.Относно храненето, захранвам с около 9-12 топки първоначално и подавам нова в момента на ваденето на всяка следваща риба.Стрелям и по 5-6 зърна царевица.Когато шаровците се съберат според мойте наблюдения въобще не се пръскат,ако храня докато вадя риба.Последния път успях да направя 5 часов интензивен риболов на шарани(на арендован водоем) и завърших с пълен кеп риби за снимка в пордъка от килограм до два и 3 риби по 3 кг.
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
-
- учете се от него
По-долу ще постна част от една статия на Алън Скоторн. Става дума за риболов със "слайдер" при големи дълбочини, вятър и силно течение. В края на статията е описано, той как мери дълбочината при риболова с подвижна плувка:

Аз също много рядко ползвам "поплавък", в повечето случаи само сондата на куката и плувката се достатъчни, ОСОБЕННО НА ПО-БЛИЗКИ ДИСТАНЦИИ. С поплавъка става малко по-бързо понеже веднага се зафиксирва приблизителното място на плувката или стоперния възелМонтажът за подвижна плувка
Започнете с основното влакно 0.20 мм. Все пак ще замятате тежка плувка и има възможност за заплитане, така че по-дебелото влакно е по-добрият вариант. Освен това по-дебелото влакно се контролира по-лесно. Подберете плувка, която подхожда на условията. Аз използвам 3SSG (4.8 г) за дълбочина до 4.5 м и тихо време, 4 SSG (6.4 г) за дълбочина над 5.40 м и за лошо време, а за екстремни дълбочини и бурен вятър - 5 или 6 SSG (8 или 10 г).
След като прекарате плувката върху основното влакно, идва ред на утежнението. Използвам винаги един и същи начин, в който съм убеден, че рядко се оплита.
Първо слагам група от олово на 1.20 м от куката. Групата се състои от SSG (1.6 г) олово и една съчма ААА (0.8 г) най-отгоре. Малката съчма спомага плувката да не се отделя от групата олово по време на полета. 60 см по-надолу слагам една съчма №2 (0.3 г) и на още 45 см още една съчма № 2. След това идва ред на вирбела и повода, който е 0.14 мм Shimano silk shock и кука Mustad bream feeder № 14.
Подвижен възел
Над плувката слагам подвижен възел, който ограничава перото на желаната от мен дълбочина. Оставям дълги мустаци – около 1.5–2 см, като по този начин не пречи на замятането. Ако ги отрежете прекалено къси, те стават твърди и влакното се закачва по водачите. За връзването на възела виж схемата.
Измерване на дълбочината
След слагането на стоперния възел ще измерим дълбочината. Махам една съчма SSG от групата олово, като по този начин линията става по-лека, а антената на плувката изскача повече от водата. Това улеснява измерването на точната дълбочина. Слагам тежък дълбокомер и замятам. Ако съм нагласил линията много плитко, плувката потъва. Налага се да преместя стопера нагоре. Ако обаче съм надвишил дълбочината, плувката ще стърчи повече от необходимото и ще се наложи да сваля стопера надолу към куката.

- carpsliven2
- сериозен играч
Аз работя с болонез голяма акция и влакно 0.30 мм .. все пак ми е нужно да се справя и с по-малки закачки .. понеже рибата често посещава такива места .. Проблемното при шарана е че, търси веднага закачка за да се освободи от влакното. За по-дълбоки места .. исползвам и тежък ваглер за бързо потъване на линията. Постоянно хранене с ластиката и то по едри частици .. за да доведа по-едрия пасаж .. иначе малките са по-лакоми и омитат всичко ... преди да дойдат по-големите. При тинести места ползвам миризмата на мед, а при каменисти места залагам на ванилия. С тази тактика често постигам успех на плувката. 

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
-
- учете се от него
Карпче, като ползваш 0.30 и тежки ваглери- за какво ти е да си презорваш болонезето, същата че и по-добра работа върши нормален шаранджийски прът 3.90 / 2.25-2.75 либриcarpsliven2 написа:Аз работя с болонез голяма акция и влакно 0.30 мм .. все пак ми е нужно да се справя и с по-малки закачки .. понеже рибата често посещава такива места .. Проблемното при шарана е че, търси веднага закачка за да се освободи от влакното.

-
- учете се от него

Последно промяна от Бачо Илия на Пон Мар 09, 2009 12:05 am, променено общо 1 път.
-
- и господ не е толокова добър
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_kZ-O6Sg0IM&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_kZ-O6Sg0IM&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/4_YHQ0vTpZ4&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/4_YHQ0vTpZ4&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Y7IgNK1_Nig&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Y7IgNK1_Nig&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/4_YHQ0vTpZ4&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/4_YHQ0vTpZ4&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Y7IgNK1_Nig&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Y7IgNK1_Nig&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.