Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

За шаран след дъжд
Модератор: sapuna
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
И аз съм така имам само 2 запомнящи се излета за шаран след дъжд, по принцип водата се изглажда почти винаги след дъжд и ако шарана се храни се вижда къде рови по дъното(ако са повече бройки де), и тогава просто трябва да заметнем точно там, поне аз така съм имал успехи ако е рови по близо до брега ползвам плувка и обратно дъно.
Оникновено в по малките язовири дори и големите шарани се движат на стадо.
Наблюденията са ми само за малки язовири.
Оникновено в по малките язовири дори и големите шарани се движат на стадо.
Наблюденията са ми само за малки язовири.
- dimitar baharov
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
.
........................................
Писането на кирилица е задължително! sapuna
Писането на кирилица е задължително! sapuna
Re: За шаран след дъжд
Хващал сам сом след дьжд а не шаран.
Зависи от : Температурата на дъжда . От атмосферното налягане и от температурата на въздуха ! 

I am needed on the nature, as well she of me ! Just keep her...
- dunedanetz
- научил се да хвърля
Според мен от по-голямо значение е температурата на падналия дъжд. Винаги фактора атмосферно налягане ми се е струвал някакси маловажен
Кво и разбира главата на рибата от атмосферното налягане, каква фаза е луната и тн. Най-важните фактори за мен за активност при рибите са ниво на водата, температура на водата. Всичко останало дето се пише, че влияе на рибите, според мен са глупости на търкалета, колкото да има рибарите за какво да спорят
Ако дъжда е топъл и не-много силен, както каза един колега по-горе, това е предпоставка за активизиране на рибата, на всичката риба, не само шарана.

Е тука па аз не съм съгласен! По лични наблюдения при рязка промяна на атмосферното налягане, активността на рибата спада! При продължително засушаване - юли и август има 5-6 и повече поредни дни, през които атм. налягане е по-високо, но постоянно - без промени и тогава рибата си е значително по-активна! В по-късните есенни дни пък има поредица от дни с облачно време и много редки превалявания, а атм. налягане е по-ниско, но също така постоянно. През това време рибата си кълве доста активно, особено хищника! Баш шаранджиите му викат "шаранско време". Отделно от това, влияние оказва и Луната - доказано е в редица изследвания и публикации, че има значение дали е новолуние, пълнолуние, първа, последна четвърт и т. н. !Не забравяй, че приливите и отливите в морета и океани са предизвикани от движението на Луната по своята орбита. Това си е чиста физика - привличане на телата. Като се има впредвид какво количество вода се движи напред-назад, няма начин да не оказва влияние и на рибите във водата!
Мнението ми не е точно по темата за шаран след дъжд, но не се сдържах да го напиша това горното!
Мнението ми не е точно по темата за шаран след дъжд, но не се сдържах да го напиша това горното!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

- pe6ev
- новобранец
- Обратна връзка:
малко се изместваме от темата ,но като стана въпрос за луната зимата решихме да ходим на теца на Гълъбово.ставаме много рано че да може да си хванем места,обаче какво да видя лунно затъмнение
и си викам абе то няма да има някакво влияние в/у рибите,но уви не беше така.на целия тец никой не хвана риба дори повечето колеги казаха,че не са имали кълване.обадихме се да питаме как е работата и на другия тец- същата трагедия,затова вече си знам - на затъмнение каквото и да е за риба - не.явно луната си има влияние в/у рибите