покупка - моля за съвет

Модератори: Павел Иванов, sestrata

fly_fisher
новобранец
новобранец

Re: покупка - моля за съвет

Мнение от fly_fisher »

Колега Маркони
Говорите глупости
не му препоръчвам 5 клас заради големината не реката, а заради по тежките кленови мухи и заради това че е още новобранец а и защото, няма ниски класове дълги въдици на шекспир, а е безмислено на росица да лови с 8 футова мухарка 2.44 метра.
4 клас е много добре но за целта трябва да си вземе класна мухарка в този клас а не Шекспир.
И да колега на дунава трябва да ловите с високи класове и дълги геги. Е вземи пример от Росен предполагам се познавате.
Поздрави
Markony
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Markony »

Колега Флайфишер,досещам се че си объркал тона на поста ми.Не съм и имал мисъл да се заяждам.Още нямам лични такъми и 2 месеца ловя на Росица с каквото ми дадат колегите.Това включва и въпросната шекспир на 2,40.Смея да твърдя ,че с подходящия 3М няма никви грижи с тая мухарка.Естествено говорим за свястна екипировка гащеризон и обувки.Цапам си навсекъде и развивам допустимите за слабия ми кастинг 12-13 метра.С 5 клас се уморявам доста бързо,с 6 клас опитите при силен вятър бяха 50/50.Сигурен съм ,че ако ти е добър кастинга и шнура с 3 клас ще изпиташ максимално удоволствие от Росица,но аз още бая ляп имам да изям докато стигна до там :)Поздрави и ще се радвам да се срещнем негде из района.То сега идва времето на Лефеджа и Янтра,че на Росица литровите кефли много захитряха :)
fly_fisher
новобранец
новобранец

Мнение от fly_fisher »

Здрасти Маркони ще ми е приятно да половиме риби някой ден :)
Сега по същество.
Шекспира са слаби въдици имат свойство да се чупят с по едри риби. (както и всички в тоз ценови клас) не че шекспир са лоши даже са от добрите въдици.
Аз малко съм се отплеснал и най високия клас въдица който имам за момента е 4 ка 2,58 метра. Който е добра за пъстървов риболов с не много тежки нимфи и сухи мухи.
Имам и една по късичка която ползвам са по малки рекици.
Избора на въдица си е индивидуален но има няко неща които трябва да предвидиш
На какви реки ловиш, какви риби, колко голями, и с какви мухи.

За 4 ти клас съм сигурен че ще се справя и с по тежките кленови мухи но според мен трябва да е от висок ценови клас.

Колкото е по нисък класа на шнура толкова по трудно се борави с него при вятър и по едри мухи защото съответно шнура е лек и вместо той да носи мухата, както трябва да е - мухата започва да носи него, или вятъра го духа много лесно и ти го изсипва на топка в краката.
Също колкото ти е по къса въдицата толкова по трудно със нея се гонят дистанции, също късата въдица е неудобна за някои техники.

за това за Росица според мен 8,6 фута (2,58) е най късата смислена въдица, 4 клас ДА но не шекспир а нещо от тези с доживотната гаранция и то не в най ниските им класове.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Тъй , тъй , по тоя път с 3ти и по-нисък клас шнур особенно при бавна гега е безмисленно да се лови в дебелички бързеи по простата причина че обръщането там на риба 400+ грама с таквази гега е мисион инпосибиле и тъй :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

vladiok написа:Една от най предпочитани пръчки е 2.70 .Всички мухарки са два вида рапидни и параболични .Рапидните са с по-голяма твърдост, те са мощни и изхвърлят шнура само с върха,с тях се постига максимална дистанция. Предпочитани са за замятане срещу вятъра.Недостатаците са по шумно полагане на шнура във водата , по- малка точност .Специалистите смятат параболичните за по добри поради тяхната прецизност на замятане.Лично аз смятам , че начинаещия трябва да вземе рапидна.Важно нещо е пръчка макара и шнура да са от един клас
Аз не съм напълно съгласен с твърденията, изказани по-горе! Има въдици и въдици. Нерядко се оказва, че покупката всъщност е "пръчка"...

п.с. Вий що ги напъвате рибоците по бързеите? Аз с клечките за зъби ги оставям да си дойдат сами, само с деликатност. :D
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Markony
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Markony »

Демек другия път като ми тикат Шекспира да се дърпам ,че ако лепна нещо марково и ще се наложи да си го купя:).Да не се оптплесваме от темата.Колегата искаше съвет за Росица.Съгласете се ,че е най-добре да пробва 1,2,-3то и да прецени.Аз разбрах ,че всяка пръчка и шнур си имат характер и се надявам на събора да пробвам още десетина модела и да си преценя сам за себе си.Предпочитам да посъбера парички и да купя тая комбинация ,която ще ми легне на сърцето.По всяка вероятност универсалния модел за мен е 3 или 4 коленка 5 клас с подходящия шнур.
fly_fisher
новобранец
новобранец

Мнение от fly_fisher »

Маркони просто ефтините въдици се правят от ефтин карбон,
проблема при него е че не му достига силица и е леко слабичък за толкова ниски класове,
за това не препоръчвам нисък клас под 5ти от шекспир, мекспир и тем подобни.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Хъ , хъ , горното ми словоблудство за бързеите беше на база 3ти клас Уинстън ВТ и 5ти клас Орвис Суперфайн къде и двете немат нищо общо с бюджетните геги 8) :lol: :lol: :lol:

Павел Иванов
fly_fisher
новобранец
новобранец

Мнение от fly_fisher »

Хъ , хъ , горното ми словоблудство за бързеите беше на база 3ти клас Уинстън ВТ и 5ти клас Орвис Суперфайн къде и двете немат нищо общо с бюджетните геги 8) :lol: :lol: :lol:
100% съм съгласен че е така.
но все си мисля, че посочените от тебе геги ще се справят много по добре и в кастинга и в борбата с риби отколкото шекспир. :roll:
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Тъй , тъй , Гари Лумис ДжиЕл3 и Харди Ангел и двете на 4 клас при различни дължини си се справят с риби по бързеи всекакви ! Потвърждавам :D

Павел Иванов
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”