Каракуда-стръв и захранка

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
vadica
новобранец
новобранец

Каракуда-стръв и захранка

Мнение от vadica »

Каракудата е типично придънна риба. Основното є занимание е да рови по тинята и да я предъвква за органични отпадъци. В същото време тя не прощава и на ларви, на червеи, на дребни пиявички и дори на малки рибки. Това е една откровено всеядна риба. През топлите сезони на годината каракудите с видимо удоволствие пасат водорасли или осмукват коренищата на папура и тръстиките. Това става предимно вечер, като при засмукването се чува доста силно мляскане. Преди риболова на каракуда си избираме тих дълбок залив. Захранката от пет-шест едри като портокал топки мачкан хляб се хвърля с малко глина за мътилка. Обикновено след около половин час ятото каракуди пристига. По-нататък ни трябва само редовно подхранване с топчета качамак или малки парчета негодно за капан кюспе и риболовът ни може да продължи с успех. Обикновено каракудата дава добре на грозд торни червеи, но това не е задължително най-доброто решение за всеки водоем и по всяко време на годината. По-често през лятото каракудата с охота поема и бели червеи. Що се отнася до тестените примамки и качамаци, при тях кълването си е традиционно добро, но тези примамки трябва допълнително да бъдат ароматизирани с етерични масла като анатол, ментол, ванилия и т.н. Едрите каракуди дават добре и на плочка кюспе, варено жито и кускус.
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Каракуда-стръв и захранка

Мнение от ExTaZzY »

Искам да добавя още 1 метод опитайте с каквато и да е подхранка Ягода + Коноп добавете хлебец както каза колегата подхранвайте с големи топки но само няколко после направете топчета от дадената смес с големината на дйаминка и подхвърляйте на мястото където ловите по 2-3 на 15 мин резултатите могат да ви смаят понякога на ягодата налитат и тъй наречените мустакатковци затова бъдете готови за всякакви удари ;) изпозлвайте куки не по-малки от 10 номер
грамажа на плувката може да варира от 2-4 грама в зависимост от сезона на риболов за мен универсална е 2.5 на лагуна
обикновенно на пролет я търся на торен червей но доиде ли лято сменям на бял шарен абе бял червей към края на лятото тъй като съм опознал навиците на таранката съм разбрал че житото грухано или не е добра стръв може и френски хляб в зависимост от това каква е водата на водоема зимно време рядко се случва но на бял или торен удря по някоя на по-плитките и по мътни места по езерата използвайте нежен такъм от 0.5 до 1 гр по4ти потопен исцяло само антенката да стърчи поради простата причина че рибоците са мудни и барат леко

Успех наслука и похвали :drinkers: :drinkers:
Изображение
Без риболов няма любов !
Аватар
Tabaliov
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Tabaliov »

Като начинаещ рибар искам да питам дали този "монтаж" ще ми свърши работа за каракуда :roll: не ми се смейте много ама това ми е първия опит за монтаж :?

Изображение
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Tabaliov написа:Като начинаещ рибар искам да питам дали този "монтаж" ще ми свърши работа за каракуда :roll: не ми се смейте много ама това ми е първия опит за монтаж :?
За каракуда си е екстра,то няма какво спецялно да й се предлага чак пък толкова.Може да пуснеш повода на долната кука по дълъг.И примерно горната кука да я боднеш в храната,която ще слагаш на хранилката :)
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
Tabaliov
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Tabaliov »

А захранката по пружинката по рехава или по стегната трябва да бъде за каракуда ?
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
georgi nikolov
новобранец
новобранец

Мнение от georgi nikolov »

Колеги като се лови на жито и царевица за едра каракуда каква захранка да използвам кюспе с ваниля или , хляб топчета смесени с кюспе .
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”