За и против риболова на щека

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Заключено
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: За и против риболова на щека

Мнение от butnik »

patrona86 написа:Значи ,според половината от колегите да си взема всичките Maver-и ,и да ги засиля в гьола, да не се излагам!!!
То и аз не съм привърженик на шаранския риболов на дъно ,както и на фидера,но след като има толкова много последователи и резултати,явно първо трябва да опитам и тогава да го коментирам !!!
Замислете се !!!!!
Аз тази платформа съм си я взел точно защото отивам за риба за да си почина,и ако стоя на ръзгаваемо столче ,на 100 килограмовото ми дупе няма да му е удобно и ще го боли на другия работен ден!!!
А с тази необяснимо странна,дълга и непрактична въдица,покривам повече риболовни ситуаций с такъм -основно 12,повод 10,отколкото всеки професор във форума с въдица с макара и 0.225!
Момчета ,разберете че ,силата е в четенето,не в писането!
:smt023 :smt023 :smt023
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

При мен единственият минус е хамалогията около мъкненето,но вече нося само и единствено необходимите неща.Сандъка ми е почти празен,не нося излишни неща,които са ми необходими при фидера и мача. А щеката е силно оръжие и в река,Венци цяла година го доказва с репортажите си.Има еднаприказка за лисицата и гроздето,натам ме навяват някои от постовете :D
golden
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от golden »

И аз ловя седнал на приличен стол-вие му викате платформа,на директния правя линия с основно 0.12,повод 0.08-пък какво разбирам аз,да не съм пофесор? :lol: А и да добавя-аз кисело грозде не ям!!!
P.S. Директния ми на 8 метра е Мавър Laser 800 SL,но нямам намерение да го хвърлям във водата че тия от Реглас ще ме убият .Нека всеки лови с това с което му е удобно! :lol: ,все пак това е темата-за и против .......
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

golden написа:И аз ловя седнал на приличен стол-вие му викате платформа,на директния правя линия с основно 0.12,повод 0.08-пък какво разбирам аз,да не съм пофесор? :lol: А и да добавя-аз кисело грозде не ям!!!
P.S. Директния ми на 8 метра е Мавър Laser 800 SL,но нямам намерение да го хвърлям във водата че тия от Реглас ще ме убият .Нека всеки лови с това с което му е удобно! :lol: ,все пак това е темата-за и против .......
Но темата е за и...щеките.А ти скоро ще минеш в по-горния клас.Платформите не сме ги кръстили ние,а иначе им викат SEAT BOX :D
Nikkolay
новобранец
новобранец

Мнение от Nikkolay »

Естественно че щеката е най силното оръжие в риболова!Лошите коментари отностно нея по форуми, язовири и реки идват най вече от българщината ни/завист,злоба и простотия/!!!
Аватар
kosatkata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kosatkata »

Айде и аз да си кажа.Редно е да споделя , че нямам такова оръжие , но ми е липсвало понякога.Иначе си практикувам риболов на плувка и то честичко но с мач.
ПРЕДИМСТВА:
1 - много добър контрол на линията
2 - много точно подхранване и ловене с голяма точност на петното , което е голямо преимущество при трудни и редки риби
3 - позволява ползването на финни линии и монтажи, които не могат да се поднесат на това разстояние и по този начин освен с щеката
4 - голямо предимство при риболов на река особенно когато се налага да се задържа

НЕДОСТАТЪЦИ:
1 - голямо тегло на въдицата , което малко трудно се превъзмогва особенно ако е от по ниския ценови клас и от там невъзможност за много продължителен риболов
2 - Маллко повече багаж отколкото при риболова на мач , макар и аз да ловя с мача седнал на платформа и си го има багажа
3 - трябва си и малко съобразяване с ветровито време , че стават грешки при по силен страничен вятър.Виждал съм как се чупят щеки , докато това го няма при риболов на мач
4 - Ставал съм свидетел как рибата не иска да си идва на по късичко разстояние , особенно ако няма достатъчно дълбочина и има навалица по брега или при промяна на времето се дръпва малко по навътре и риболова приключва , като всичко това се преодолява с мача.
След като написах тези редове е редно и да кажа , че практикувам риболова на плувка само на затворени водоеми.На река за риба съм ходил само веднъж за последните две години.Такава е географията на окръга и затова е такова мнението ми.Просто нямаме голяма река в близост иначе съм почти сигурен , че положението щеше да е точно наобратно.Има и нещо друго.Ходя на плувка не целогодишно а само рано на пролет и малко след откриването , а по това време рибката си е капризна и си иска малко или много гимнастика.Иначе когато лятото се стопли смятам , че с подходящия подход към риболова няма да е никакъв проблем да си докараш рибата на дължината на щеката и да си я дърпаш на воля.Имал съм и директен телескоп и не се съмнявайте , че ми е чужда тръпката на ваденето на риба около кило с такъв тип въдица и си е предизвикателство и изживяване.
Дано не сте ме разбрали погрешно.Не отричам щеката като въдица за риболов щото тя не отстъпва по нищо на мача.Просто няма къде да ловя с нея , за да мога да използвам предимствата на тази въдица.
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

kosatkata написа:Айде и аз да си кажа.Редно е да споделя , че нямам такова оръжие , но ми е липсвало понякога.Иначе си практикувам риболов на плувка и то честичко но с мач.
ПРЕДИМСТВА:
1 - много добър контрол на линията
2 - много точно подхранване и ловене с голяма точност на петното , което е голямо преимущество при трудни и редки риби
3 - позволява ползването на финни линии и монтажи, които не могат да се поднесат на това разстояние и по този начин освен с щеката
4 - голямо предимство при риболов на река особенно когато се налага да се задържа

НЕДОСТАТЪЦИ:
1 - голямо тегло на въдицата , което малко трудно се превъзмогва особенно ако е от по ниския ценови клас и от там невъзможност за много продължителен риболов
2 - Маллко повече багаж отколкото при риболова на мач , макар и аз да ловя с мача седнал на платформа и си го има багажа
3 - трябва си и малко съобразяване с ветровито време , че стават грешки при по силен страничен вятър.Виждал съм как се чупят щеки , докато това го няма при риболов на мач
4 - Ставал съм свидетел как рибата не иска да си идва на по късичко разстояние , особенно ако няма достатъчно дълбочина и има навалица по брега или при промяна на времето се дръпва малко по навътре и риболова приключва , като всичко това се преодолява с мача.
След като написах тези редове е редно и да кажа , че практикувам риболова на плувка само на затворени водоеми.На река за риба съм ходил само веднъж за последните две години.Такава е географията на окръга и затова е такова мнението ми.Просто нямаме голяма река в близост иначе съм почти сигурен , че положението щеше да е точно наобратно.Има и нещо друго.Ходя на плувка не целогодишно а само рано на пролет и малко след откриването , а по това време рибката си е капризна и си иска малко или много гимнастика.Иначе когато лятото се стопли смятам , че с подходящия подход към риболова няма да е никакъв проблем да си докараш рибата на дължината на щеката и да си я дърпаш на воля.Имал съм и директен телескоп и не се съмнявайте , че ми е чужда тръпката на ваденето на риба около кило с такъв тип въдица и си е предизвикателство и изживяване.
Дано не сте ме разбрали погрешно.Не отричам щеката като въдица за риболов щото тя не отстъпва по нищо на мача.Просто няма къде да ловя с нея , за да мога да използвам предимствата на тази въдица.
Според мен повечето хора са преминали от Мачовия риболов към Щеката,като един вид изкачване по стлбичката нагоре.Много по лесно и евтино е да започнеш с 1 пръчка с макара,отколкото щеки,платформи и ......
С това искам да кажа че ,почти всеки щекар разбира от мач риболова, и когато рибата се дръпне и тем подобни случай,винаги си вади мача и продължава.Коства му точно 5-7 минути,а и всичко необходимо си му е в багажа от преди това.
Аз си нося винаги 1 мач 4.20,и ако нещо се закучи си го вадя и продължавам.При положение че съм донесъл 30 кг багаж,невиждам какво ме бъркат + 300 грама за 1 въдица.
За мен мача и щеката са си дупе и гащи,в един калъф са ми щеката ,топсетите и мача.
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Аватар
kosatkata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kosatkata »

Може и така да се каже.Но аз се задоволявам засега с мача и както казах преди , през активния сезон ходя на тежко и се опъвам по на сянка.Иначе нищо против щеката.Оценявам предимствата на риболова и не съм от хората дето ще кажат че това е гъзарски риболов или показване на нещо друго.
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Аз го правя с щека и фидер а понякога и с мача както ми доиде а по някога и някоя дънна си нося :P :P :P
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
valentin_l_ivanov

Мнение от valentin_l_ivanov »

CrossFire написа:...
..другият тип ..., когато стане дума за щека винаги казват "Те тия не са за нас, те са за майсторите!", а те самите се имат за големи майстори, въпреки, че никога не променят линията си, немогат да обяснят защо така са я построили, ...има хора които може спокойно да си позволят този риболов, на тях не им допада, но това е друга приказка...
Вижте, мое мнение е, че всеки един риболовец си е майстор за себе си-зависи кой, кога, с какво го е "запалил" по риболова и кое "течение" от този спорт си е харесал. И никой не може да го упреква за това! И тъй като темата е за, и против щеката, лично за себе си мога да посоча, че не ми е нужна, затова защото аз отивам на риболов не за да да бъда "в крак" с тази тенденция, която тук изтъкват други мои колеги(които са си прави за тях си, това си е тяхно мнение), а за да си хвана 1 кг риба , която вечерта да изпържа с приятели и то по по-лесни способи: с директен, с фидер, и т.н. Пък и да не хвана-майната му, ще си спретна скарата, столчето, масата и ще отпочивам . А не да висна като изтукан на скамейката, впил очаквателен поглед в плувката, след известно време-схванат отвсякъде, като че ли това е най-важното! Ама хич, даже! За мен това си е чисто снобски манталитет, без да искам да обиждам когото и да било, практикуващ този метод на риболов, че, видите ли, ехе, те и аз имам щека, която е еди каква си, струва толкова, от незнам къде си и т.н. И мине се, не мине се - обява:"Продавам щека..., Продавам платформа...". Май в повечето случаи работата е :Видяла жабата, че подковават коня, че и тя вдигнала крак", ма-нейсе! :wink: "Майсторите" и с тръстиков прът от реката си постигат нормата, и са доволни. "Който го може, си го може и без ...." Пак подчертавам, това си е мое мнение, и никого не ангажирам с него!
patrona86 написа:Замислете се !!!!!
..ако стоя на ръзгаваемо столче ,на 100 килограмовото ми дупе няма да му е удобно и ще го боли..
За мъжете антропологичните мекри за съотношението "ръст/тегло" са, колкото е височината, в см, "без 100", т.е. ако мъжът е висок 180 см, трябва да тежи 80 кг. За жените е "без 115".Аз съм висок 188 см, с тегло 87 кг. СПАМ. :oops:
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Тук не става дума за мода и папагалстване. Става за дума за специфичен такъм, който ти дава предимства пред другите, като в неблагоприятни условия тези предимства изпъкват още повече. Опитай с друг такъм при течение или вятър да задържиш половин грам плувка на 10 метра от брега. Опитай първо да я заметнеш на тази дистанция. А понякога чувствителноста на плувката играе голяма роля.... примерно зимно време. :roll: А продажбата на такива такъми е ясна. За да знае човек обича ли сирене трябва първо да е пробвал..... Доста пари похарчени и човек осъзнава, че не това е неговият метод на риболов. Вероятно и аз ако си купя спинингистки и мухарски такъми ще ги продам/ подаря след два дена.... Та ..... никой не те насилва да ядеш сирене, но пробвай го първо преди да го отричаш.....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Tеди
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Tеди »

Против са не тези които разбират,а тези които си мислят че разбират.За съжаление типична нам Българите черта!Лично аз мисля че риболовът е доста обширно хоби,във което всеки сам избира подхода и оборудването си/спрямо и джоба си естествено/!Така че колеги опъваите си штеките и се радвайте на магията наречена РИБОЛОВ!Наслука на всички колеги :smt023
Със Приятели за Риба-БЕЗЦЕННО!
valentin_l_ivanov

Мнение от valentin_l_ivanov »

Венелин Радушев написа:... пробвай го първо преди да го отричаш.....
Не отричам нищо, просто посочих, че не ми допада и затова нямя и да го пробвам. А и при такива специфични условия за риболов просто няма да съм за риба, а ще се занимавам с друго нещо. Та само риболова ли е хоби? Други неща, по които се увличам, са нумизматиката, лова, филателията, правя си изкуствени мухи, и др. Това е!
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

Първо съм 100 килограма ,щото съм 2 метра.Второ,аз давам пари за щеки за да постигна резултати,а рибата я връщам да расте! И трето ,става ми гот като гледам някое клипче от YOUTUBE за някое световно на плувка, и тренирам щото след 10 години ше ходя и аз,дай боже, и не искам да съм по-назад от всички останали в световен мащаб....................................... :D
Болни амбиций ,ама знаиш ли...........
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Tеди
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Tеди »

:smt023
Със Приятели за Риба-БЕЗЦЕННО!
Заключено

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”