костури на попер

Модератори: Павел Иванов, sestrata

cerber
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Re: костури на попер

Мнение от cerber »

certate написа:
Поставянето на повод от струна при риболова с различните воблери, има своя смисъл. Добре направения повод не влияе по никакъв начин на поведението на примамката, предпазва ни от изненади от страна на щуката, и нещо наистина важно, спасява ни от неприятните уплитания между куките на воблера и влакното при замятане.

Най - често уплитане се получава при използване на станалото много популярното нопоследък, плетено влакно. Уплитанията са значително по редки, когато се лови с монофил. Уплитания на практика почти няма при замятане с флуоркарбон - но не псевдо, а истински такъв, или при поставяне на повод от струна.

На практика през последните две години, при риболов с плетено влакно и воблери , винаги съм поставял повод от струна. Абсолютно съм убеден в ефекта и ползата му,...
certate има абсолютно право. Повода наистина предпазва от оплитания, особено при начинаещи с повърхностните примамки или поне докато се свикне с конкретната примамка. По често се получава с уокърите, но понякога и с поперите, особено тези които позволяват и walking
Колкото до това дали повода е задължителен, при риболова на щука, рано или късно всеки се убеждава сам, като хване голяма щука, която обикновено гълта цялата примамка
certate
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от certate »

Ще си позволя да добавя още, че освен от посочените проблеми със заплитането при замятане, поводът от струна ни предпазва и от закачване на предната тройка на воблера за влакното и при воденето му, особено често явление при по-агресивно подръпване на примамката при twiching риболов .
.........!
Аватар
fisher™
новобранец
новобранец

Мнение от fisher™ »

Аз, въпреки, че не съм от големите любители на поводи, предпочитам да ползвам такива от струни. Но предвид спецификата на примамките ми, все пак когато се налага, използвам предимно правени от 1-ва струна, при това от струна за електрическа китара. Не обичам твърде късите, просто защото в 50% от случаите са бесполезни против зъбатата. Ако е пасивно настроена, и без струна можем да минем. Ако ли пък е агресивна, и 10 см. често не са достатъчни.

Изображение
Тези са от 1-ва и от 2-ра струна.

За да избегна проблема с нибиването на влакното под навивките, просто правя два различни вида навивики - единият се отваря и затваря свободно (него ползвам за закачване/откачане на примамката), а вторият - не се. Този вторият естествено е от страната на влакното, така или иначе, ако влакното ни се набива под навивиките, то това в 99% от случаите е в навивката от страната на влакното. За по-сигурно, добавям и капка лак. "Набиването" изчезва като проблем.

Изображение

Вярно е, че 1-ва струна лесно се деформира, понякога дори само от удар, но с клещички се връща в изправено състояние за няколко секунди.

Поздрави!
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Първа струна :roll:
От осмици или дванайски :?: :)
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Аватар
fisher™
новобранец
новобранец

Мнение от fisher™ »

Ало, музикантите, по-сериозно моля :D
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Съвсем сериозно питам.
Щото между първа струна на осмици, девятки,...дванайски има огромна разлика в дебелината :wink:
Изображение

Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Коле , как си тръгнал утре ш запиташ Калоянчо дали Пако или Висоцки предпочита :lol: В случаят май е направил избора след кат живее в Москвата :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
fisher™
новобранец
новобранец

Мнение от fisher™ »

Коле, нещо не вдянах за осмиците, девятките и т.н. :roll: Последно си купих един сет за електрическа китара с две първи струни, и по една от останалите до 6-та. В употреба ми влязоха общо три. :wink: Начи първата я водят 010, втората 013. Ама какво - не знам. :D
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Благодаря :)
Значи става дума за десятки :wink:

Под секрет да кажа ли, че има и още по-тънки :D и Мунчо има от тях :lol:
Изображение

Аватар
fisher™
новобранец
новобранец

Мнение от fisher™ »

Ще го запазя в тайна горното :D

Напълно допускам, че има и по-тънки, дори предполагам ,че мога да ползвам не само струни за тая цел, но специално тези последните си ги взех просто защото беше най-евтиният сет в магазина, при това чувствително по-евтин. Уж американски, само не ме питай кви са точно. Разни от сорта на Д'Аддарио не си ги купих :D
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”