Къде се намирам:
Внимание
Бракониери !
naRiba.com

Форум

Дело на бракониери
Модератор: bobopeli
- maycal
- ще става разбирач
Дело на бракониери
Отиваме с брат ми на 20.04. само да проучим ( без да прави опити за риболов) един малък водоем, за който бяхме чували, на километър и половина от едно село. Питаме за него един човек на улицата, и той ни упътва, но добавя, че негови познати риболовци от селото ходили тези дни, и се оплакали, че не хванали нищо, и че на брега имало риба, според тях, останала неприбрана от бракониери, които вероятно са използвали взрив!
Водоема се оказа много хубав:

Но го имаше и това-огромен мъртъв кефал:

а също и поне още три подобни на тази картинки:

Възникват някои въпроси-вижда се, че големия кефал е много по-запазен от другите три риби, които намерихме!...Освен това нямаше умряла дребна риба, т.е. ако бракониерите са избили доста риба и не са съумели да приберат големи кефали, би трябвало да са пропуснали да съберат и дребна риба-червеноперки и др., каквито също имало в този водоем!?...Също така имаше коментар от един човек, че във водоем при използване на взрив рибата не изплувала веднага-да не би четирите кефала да са умрели по-късно или да са изплували умрели по-късно!?...Просто такива въпроси си зададохме...Всъщност, интересно ми е, при положение, че водоемът е с доста водна растителност, дали тя е поемала ударната вълна, т.е. доколко пораженията са масови..., дали е останала риба се чудя!?
Предполагам, че е почти невъзможно да се даде отговор на този въпрос, но все пак се питам доколко е чувствителна рибата на взривове- доколко масово ли се поразява!?
Водоемът е с няколко заливчета, има и средно голям остров по средата му....Какви долни хора-избили рибата точно в началото на размножителния период! 

Водоема се оказа много хубав:

Но го имаше и това-огромен мъртъв кефал:

а също и поне още три подобни на тази картинки:

Възникват някои въпроси-вижда се, че големия кефал е много по-запазен от другите три риби, които намерихме!...Освен това нямаше умряла дребна риба, т.е. ако бракониерите са избили доста риба и не са съумели да приберат големи кефали, би трябвало да са пропуснали да съберат и дребна риба-червеноперки и др., каквито също имало в този водоем!?...Също така имаше коментар от един човек, че във водоем при използване на взрив рибата не изплувала веднага-да не би четирите кефала да са умрели по-късно или да са изплували умрели по-късно!?...Просто такива въпроси си зададохме...Всъщност, интересно ми е, при положение, че водоемът е с доста водна растителност, дали тя е поемала ударната вълна, т.е. доколко пораженията са масови..., дали е останала риба се чудя!?

Re: Дело на бракониери
e тиа гдове спирка ниамат

-
- сериозен играч
- YordanDanev
- сериозен играч
И на мене ми е чудно при взрив дали рибата потъва или изплува на момента. И аз съм имал случай да отида на язовир на който през ноща са пускали бомби и съм намирал толстолобчета по кило и едри таранки мъртви по брега. 

-
- научил се да хвърля
миналата година на еленово(новозагорско) беше същото .изродите бяха изтрепали рибата.може би преди ден.защото докато ловяхме риба,продължаваха да исплуват толстолоби.по 3-4 кг.и ми беше мн.чудно че имаше само толстолоб,
уникат-без дубликат!!!
- maycal
- ще става разбирач
Да не би при взривове да се увреждат повече или само големи риби!?..Чувал съм, че нещо им се повреждал плавателния мехур!?...Може би когато този мехур е голям, се уврежда по-лесно!?trifondeli написа:................и ми беше мн.чудно че имаше само толстолоб,

- Harmanlieca
- новобранец
Преди доста години станах неволен свидетел на пускане на гръм на Марица(Стария железен мост до Харманли).Дойдоха изродите и ни казаха бягайте от тука че ще гърмим.Какво видях тогава:дребната риба до около 500 гр. обърна корема веднага и течението я изнесе(Беше на повърхноста изплувала
).
Едрата риба(основно видях тогава шарани 2-3 кг. плуваха по повърхноста и направо не знаеха къде се намират но не бяха умрели, бяха като зашеметени).Та тогава избиха само дребна риба а от едрите хвнаха тези които успяха да загребат с кеповете в суматохата, имаше и шарани набити по плиткажите.
Като гледам тези снимки ми се струва че ако са го гърмяли този язовир щеше да има много измряла дребна риба, а то няма.
Според мен по-големия плавателен мехур би удържал повече на дадено налягане отколкото по-малък такъв.

Едрата риба(основно видях тогава шарани 2-3 кг. плуваха по повърхноста и направо не знаеха къде се намират но не бяха умрели, бяха като зашеметени).Та тогава избиха само дребна риба а от едрите хвнаха тези които успяха да загребат с кеповете в суматохата, имаше и шарани набити по плиткажите.
Като гледам тези снимки ми се струва че ако са го гърмяли този язовир щеше да има много измряла дребна риба, а то няма.
Според мен по-големия плавателен мехур би удържал повече на дадено налягане отколкото по-малък такъв.
Риба с въдица свършване НЯМА!!!
- maycal
- ще става разбирач
Това, което пишеш е интересно, и всъщност е в полза на тезата, че може би не е имало взривове, но тогава каква ли може да е причината за смъртта на рибите, които открихме-3 кефала доста променени и големия (монетата до него е еднолевова), който беше в една плитчина, и само перките му бяха почнали да стават мътно бели! 

- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Според мен са си му такива на цвят перките .. И ако се беше сетил да го порнеш да му видиш корема сега нямаше толкова да се чудим ... Иначе тези варвари трябва да се наказват с над 10 години затвор ! Колеги, като ги видите се обаждайте, записвайте им номерата на колите и тн ... Унищожават и флората и фауната и вече се чудя какво ни остана в тази държава ?
-
- научил се да хвърля
От взрива на рибата й се пука мехура и едрите не умират веднага, а по-късно. Тези може да да плували и да не са събрани то бракониерите, ама трябваше да има и дребни. Според мен е нещо друго 

Каквото и да е , е супер гадно и неприятно... Аз също съм виждал как гамени гърмят и се смеят и веселят неосъзнавайки какво причиняват на рибите и природата.... Мисля си че все пак рано или късно всичко се връща на тези хора причинявайки това.
Желанията съм ги измислил, кога ли ще хвана златната рибка.....
Тъжна гледка!Хубав и красив водоем с измряла риба по-брега.Още по-лошото е ,че е станало точно,когато рибата си хвърля хайвера.За жалост в по-малките водоеми липсва,какъвто и да е контрол.Подобно на теб и аз имах едно малко водоемче на което една сутрин заварих сумати измрял шаран по-брега.Явно от ток или някакво друго военно средство.Какво да говорим - без коментар 

TICA FAN
- crazybot
- фен клуб-скобар
Това ми напомня за един водоем в непосредствена близост до София .Преди 6-7 години ме заведоха там .Значи първия път за 3 часа -15 шарана между кило и две .И това без никаква подготовка само с една консерва царевица бяхме отишли .Втория път отивам и как хвърлих така едно шаранче около 1 кг. ,завале дъж и си тръгнах .Третия път вече отивам с захранки ,дънни, разни чудесии да бия големите шарани .Пристигам и ебати ужасната гледка ,брега беше осеян с дребни шаранчета и каракудки .Говорих с един чичка от селото вика ,че предишната вечер са дошли некви с бус и лодка ,влезна ли са и са метнали 2 бомби и са обрали всичко ,имало е измрели шарани по 10 кила