Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




Намачкан хляб
Модератор: Paublo_Eskobar
- dunavski
- сериозен играч
- Мнения: 1457
- Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 3:03 pm
- Местоположение: Rugby - UK
- Обратна връзка:
Намачкан хляб
Намачкан хляб
Намачкания хляб е фантастична захранка. Евтин е, рибата я обита и не само е лесен за приготвяне, но и е брилятна стръв. Той е особенно ефективен в реки за кефал и бабушка, но платика, лин, шаран, червеноперка и много други риби ще бъдат привлечени от облака трохи. Проблема с намачкания хляб е, че си има техника на приготвяне. Ако се направи погрешно хляба се превръща в нещо като тесто, което може да се замята добре, но няма да работи правилно – ще нахрани рибата твърде бързо. От друга страна може да стане твърде ронлив и да неможе да се замята на дистанция и няма да стои във фидера при замятане. Номера е хляба да се приготви правилно за намачкване.
Стъпка едно – подгответе хляба за мачкане

Готовия хляб за мачкане трябва да е сух. Добар начин да направите това е да замразите хляба във фризер след това да го начупете на парчета и го оставете в някакъв отворен съд да се размрази и изсъхне. Замразяването и размразяването помага хляба да изсъхне по – бързо – причинявайки навлизането на въздух в хляба по време на размразяването. Най – добрия съд за целта е широка и плитка пластмасова кутия която позволява хляба да се разтели и да има по – голям контакт с въздуха. Хляба трябва да се размесва добре всеки ден, зада сте сигурни, че всичкия хляб е сух; също така тази процедура прави много трохи което е бонус! След няколко дена хляба ще е сух, но НЕ твърд и трудно ронлив. Трябва да е достатъчно меко зада може да се стиска и да си връща формата след това.
Стъпка две – навлажняване на хляба

Когато хляба е достатъчно сух ( но не твърд като слкала )е готов за намачкване. Добавете вода малко по малко докато целия хляб се накисне, но да не е прекалено наситен или залят с вода. Ако хляба е бил оставен да съхне малко по – дълго и се е втвардил много просто го оставете да попие водата за 10-20 минути и той ще омекне.
Стъпка три –раздробете големите парчета от хляба

Раздробете всички големи парчета с ръце, след това хубаво намачкайте хлява изтисквайки го между пръстите си. Ако ще ловите по – голяма риба като кефал или лин оставете малко по – едри частици. Ако ще ловите по – дребни видове като бабушка е добра идея много хубаво да намачкате хляба което няма да прехрани малката риба
Стъпка четири – добавете екстри към хляба

След като сте намачкали хляба в желаната консистенция може да добавите странични добавки. Ако хляба е станал преовлажнен не позволяващ да се направи на топки добавете малко сухо вещество което ще абсорбира излишната влага която неможе да се изцеди. Аз обичам да използван Витамеало, което е заместител на кравето мляко със кремаво – сладникав аромат има леко свързващ ефект и прави много хував облак във водата. Бъдете внимателни не слагаите много защото ще се получи топка тесто вместо намачкан хляб
Стъпка пет - тествайте хляба

Тествайте хляба като пуснете малка топчица в бака с вода. Хляба трябва да стои известно време, достатъчно зада потъне на дъното на водоема, след което трябва да се разпадне в облак от малки трохи.
Намачкания хляб е фантастична захранка. Евтин е, рибата я обита и не само е лесен за приготвяне, но и е брилятна стръв. Той е особенно ефективен в реки за кефал и бабушка, но платика, лин, шаран, червеноперка и много други риби ще бъдат привлечени от облака трохи. Проблема с намачкания хляб е, че си има техника на приготвяне. Ако се направи погрешно хляба се превръща в нещо като тесто, което може да се замята добре, но няма да работи правилно – ще нахрани рибата твърде бързо. От друга страна може да стане твърде ронлив и да неможе да се замята на дистанция и няма да стои във фидера при замятане. Номера е хляба да се приготви правилно за намачкване.
Стъпка едно – подгответе хляба за мачкане

Готовия хляб за мачкане трябва да е сух. Добар начин да направите това е да замразите хляба във фризер след това да го начупете на парчета и го оставете в някакъв отворен съд да се размрази и изсъхне. Замразяването и размразяването помага хляба да изсъхне по – бързо – причинявайки навлизането на въздух в хляба по време на размразяването. Най – добрия съд за целта е широка и плитка пластмасова кутия която позволява хляба да се разтели и да има по – голям контакт с въздуха. Хляба трябва да се размесва добре всеки ден, зада сте сигурни, че всичкия хляб е сух; също така тази процедура прави много трохи което е бонус! След няколко дена хляба ще е сух, но НЕ твърд и трудно ронлив. Трябва да е достатъчно меко зада може да се стиска и да си връща формата след това.
Стъпка две – навлажняване на хляба

Когато хляба е достатъчно сух ( но не твърд като слкала )е готов за намачкване. Добавете вода малко по малко докато целия хляб се накисне, но да не е прекалено наситен или залят с вода. Ако хляба е бил оставен да съхне малко по – дълго и се е втвардил много просто го оставете да попие водата за 10-20 минути и той ще омекне.
Стъпка три –раздробете големите парчета от хляба

Раздробете всички големи парчета с ръце, след това хубаво намачкайте хлява изтисквайки го между пръстите си. Ако ще ловите по – голяма риба като кефал или лин оставете малко по – едри частици. Ако ще ловите по – дребни видове като бабушка е добра идея много хубаво да намачкате хляба което няма да прехрани малката риба
Стъпка четири – добавете екстри към хляба

След като сте намачкали хляба в желаната консистенция може да добавите странични добавки. Ако хляба е станал преовлажнен не позволяващ да се направи на топки добавете малко сухо вещество което ще абсорбира излишната влага която неможе да се изцеди. Аз обичам да използван Витамеало, което е заместител на кравето мляко със кремаво – сладникав аромат има леко свързващ ефект и прави много хував облак във водата. Бъдете внимателни не слагаите много защото ще се получи топка тесто вместо намачкан хляб
Стъпка пет - тествайте хляба

Тествайте хляба като пуснете малка топчица в бака с вода. Хляба трябва да стои известно време, достатъчно зада потъне на дъното на водоема, след което трябва да се разпадне в облак от малки трохи.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation


-
- фен клуб-скобар
- Мнения: 1481
- Регистриран на: Съб Ное 24, 2007 8:43 pm
- Местоположение: гр.Ябланица / София
Re: Намачкан хляб
Полезна информация-благодаря. А това "Витамеало" в рибарските магазини ли го продават?
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D

- MITKO70
- кандидат преподавател
- Мнения: 2830
- Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
- Местоположение: София
Re: Намачкан хляб
Много полезна статия и е самата истина.Преди години се ползваше точно това и се ловяха доста риби.Аз и сега го ползвам понякога,а от 2г.си правиме собствени смеси захранка,ползвам единствено боя,ароматизатор като допълнение.
Всичко може,но не всеки го можe.


- dunavski
- сериозен играч
- Мнения: 1457
- Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 3:03 pm
- Местоположение: Rugby - UK
- Обратна връзка:
Re: Намачкан хляб
Това е някаква английска марка спомената в статията от автора.vlado-fidera написа:А това "Витамеало" в рибарските магазини ли го продават?

Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation


-
- разбира нещата
- Мнения: 1111
- Регистриран на: Нед Фев 01, 2009 9:56 am
- Местоположение: Житница (Пловдив)
- dobromir_dimov
- научил се да хвърля
- Мнения: 126
- Регистриран на: Вто Юни 03, 2008 12:40 pm
- Местоположение: ПОПОВО
Re: Намачкан хляб
Значи вместо това Витамеало може да се използва сухо мляко, щом е млечен заместител...
“Woe to you oh earth and sea
… for the devil sends the beast with wrath
because he knows the time is short
Let him who hath understanding
reckon the number of he beast
for it is a human number
its number is six hundred and sixty six”
… for the devil sends the beast with wrath
because he knows the time is short
Let him who hath understanding
reckon the number of he beast
for it is a human number
its number is six hundred and sixty six”
- dunavski
- сериозен играч
- Мнения: 1457
- Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 3:03 pm
- Местоположение: Rugby - UK
- Обратна връзка:
Re: Намачкан хляб
най-вероятно да ....... не само това може да се слагат и други работиdobromir_dimov написа:Значи вместо това Витамеало може да се използва сухо мляко, щом е млечен заместител...
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation


- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: Намачкан хляб
Източника,забрави го,да не ти напомням каква олелия дигна точно ТИ.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- dunavski
- сериозен играч
- Мнения: 1457
- Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 3:03 pm
- Местоположение: Rugby - UK
- Обратна връзка:
Re: Намачкан хляб
http://www.fishezine.co.uk/article/make ... shed_bread ето я оригиналната статия превод от Дунавски.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation


Re: Намачкан хляб
много добре колега,Благодаря за инфото !





