"Не" на гуменярките!

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

Публикувай отговор
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: "Не" на гуменярките!

Мнение от undergrounder »

Здравейте колеги,понеже съм от скоро във форума и понаучих доста неща за риболова от лодка,но ме интересува нещо конкретно.Имам лодка 2,95 тип Мичурин.Смятам да пробвам на яз.Ивайловград риболов на кльонк.Имам всичко необходимо за съотвевтния вид риболов,но като чета из форума малко се позамислих дали не е опасно малка моята лодка за този риболов?Ще съм благодарен на всеки който ми даде съвет и най вече ще се вслушам.Иначе до сега я използвах за тролинг и ми върши чудесна работа,возя си я на ремарке или в/у колата.По-голяма на този етап не искам заради липса на място за съхранение.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

То е ясно,че при вълни по-големи от 20 см. няма да влизам,единственно ако вече съм влезнал и трябва да изляза.Самият риболов ще е екстремален при такива вълни.Аз имах предвид за размера на лодката.Толкова ли е опасна стъклопластовата лодка като е едва 2.95 при кльонк и какво по-точно?Има ли опасност сома да я обърне или нещо от тоя род.Понеже не бих желал да рискувам ще се вслушам в съветите на съфорумците.На този етап не ми се сменя лодката,понеже мисля да си взема и каравана.Така ще влача караваната с теглича,а лодката ще превозвам отгоре на колата.До сега съм вадил на тролинг сомчета по 6/7 килограма,но никога по-голям.Навих се много на кльонк,изгледах всички руски филмчета за този риболов и много съм нахъсан.Докарвам го вече и на звук,та ще видим какво ще излезе.Най-лошото е,че в близките няколко месеца няма да мога да пробвам,защото съм много зает и нямам време да ида за риба.Мога само да се наслаждавам на успехите на колегите и репортажите във форума.Но /живот и здраве/ само да се поосвободя и ....
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

Имам една книга от 1952г.руска,"Справочник егеря",тук хората са дали как да си сковеш лодка от дъски и подръчен материал от гората :lol: :lol: :wink:
Изображение
Сори за спама ама петък вечер е :partyman: :lol: :lol:
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
bacheto
новобранец
новобранец

Мнение от bacheto »

Зависи с какви пари разполагаш ! ако са до 2000 лв. по добре надуваема за тези пари твърдите са афиф също така смятай колесара :wink: .За твърдата ти трябва гараж или да си цакаш на платен паркинг.Oбщо казано според брадата и гребена.
Нека спазваме риболовните закони,за да има и утре риба!!!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Marco Polo написа:Същите проблеми имам и аз. С моята не сме я да влизам в Искъра при вълна над 20 см.
Туй за вълна ли го имаш ? :shock:
Та с такива лодки ако знаеш колко народ обикаля морето,
Ако си седнал на правилното място,няма проблеми и при метър вълна.
А за сом,не съм ловил,само киризя,ама май
не става наистина.Бързо влиза вода през борда. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

За кльонк не е подходяща, защото като седнеш отстрани и замахнеш с "инструмента" се навежда много... да кажем, че свикнеш с това, обаче представи си че закачиш сом 15-20кг и в прилив на адреналин се наведеш да го хванеш... обръщането е 99% гарантирано :shock:

Не, че ще се удавиш, но поне половината багаж ще ти потъне... понякога и двигателя "изчезва"...

Един познат "стар морски вълк" се беше обърнал точно с такава при риболов на попчета в опит да пусне една вода... Добре, че е водолаз та успял да си извади моторчето от дъното...
messer10
новобранец
новобранец

Мнение от messer10 »

Абе ако питаш мен, не е толкова страшно да пробваш да ловиш с тази лодка, но трябва да подходиш доста внимателно. Ако си й свикнал, можеш да пробваш и да кльонкаш, но си вземи съответните предпазни мерки. Аз също предпочетох твърдата лодка - моята е 3,20м. пред гумената, тъй като обслужването на последната е много трудно и при липсат на време, която постоянно ме притиска за мен е за предпочинате. Та с моята преди три седмици, на Цветница влязох в Искъра - доста навътре. Вълната беше по мое мнение над 20см., но лодката се справяше. Пробвай смело кльонкането, пък то ще си покаже. Само не поемай излишни рискове
messer10
новобранец
новобранец

Мнение от messer10 »

Undergrauder - за теб се отнасяше съобщението, което изпратих. Като направиш опит - пиши как е минал!
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Изображение
Това е снимка на Shipi,надявам се,да не ми се сърди,
Марко май е като твоята ?
При правилна стойка,държат на вълна.Само да не се наведеш да вадиш калкана,че...
Тедо го каза.
Изображение

Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

Tова е лодката на авера 3.95 :arrow:
Изображение
трябва двама по 100кила да скачат на борда че да я обърнат.
Другият път може да снимам за показ. :smt023
Изображение
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

chipi_ написа:Tова е лодката на авера 3.95 -трябва двама по 100кила да скачат на борда че да я обърнат.
разликата между лодка 2.80м и 3.95 е доста съществена... това е лагуна 4 - имах такава - за язовирите е екстра, за морето малко по-малко от идеалното, но става... Беше ми омръзнало да се занимавам с колесари и я бартеросах за надуваема 3.60м
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

На мен тази 2.95 ми е удобна,защото я държа настрани в гаража и я возя на тавана на колата.Всъщнокт още не ми е останало време да я натопя тази,но преди имах подобна 2.85 която продадох.Тази има подсилен кил по цялата дължина с около 20-тина см. направен допълнително от стъклопласт.Не е много удобен при транспорт,но мисля,че ще има голямо значение от него за устойчивостта.Тази е с двойно дъно с въздух м/у пластовете,надявам се да е непотопяема както са писали в паспорта и/дано не ми се налага да пробвам/.Ще я използвам само при вътрешни водоеми предимно за влачене,тъй че за това става,само за кльонк малко ме е шубе,ама ще претръпна.Най-големият проблем е,че в близките няколко месеца нямам време да я пробвам.Взел съм си едно чисто ново двигателче Ямаха 4к. и понеже не мога и него да го натопя си ми седи в кашон в спалнята да му се радвам.И на него ще му дойде времето.Като ги сифтосам,ще пиша как се държат и двете.Дай Боже по-скоро.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Добре де,на снимката как да я меря. :D
1м си е добра разлика,верно.
Мисълта ми беше,че и такива влизат в морето,но
трябва концентрация и от двамата докато ловят,че да не стават грешки. :D
Преди няколко години с един авер влизаме с дианката на гребла.
Решихме се връщаме,аз се обръщам да почистя "седялката",подготовка за гребане,
ама оня мечтай нещо,тръгнал багажа да оправя,и сяда със ряз на единия борд.И двама по 100кила и нагоре,
наклони се лодката,загреба вода през борда.За секунда невнимание беше.
Ама се напълни с 20-30см вода цялата лодка.После режи шишето на водата,
аз докато съм на греблата,он вади водата от лодката.
24 декември беше,голям кеф докато излезем. :D
Изображение

esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

КИРО написа:...После режи шишето на водата,
аз докато съм на греблата,он вади водата от лодката.
24 декември беше,голям кеф докато излезем. :D
Трябва cи помпа за вода...ръчна, крачна или електрическа :wink: :D Като чета за малките черупки и достигам до извода, че такъв "аксесоар' е задължителен в ЗИП-а :D После си пеете "Помпай, помпай...а уааа" (Technotronic) :lol: :lol:
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

помпата е лесна /50ина лв/, ама за нея трябва и акумулатор... а и при обръщане не помага помпата...

може да се направят нещо като стабилизатори - фиксирани надуваеми от 2-те страни... при накланяне да влизат във водата и да подпират...
Това на снимката се слага, ако лодката се обърне, да я изправи...
Изображение
представете си 2 такива, но по-малки закрепени от 2-те страни на малката твърда лодка... :idea:
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”