За някои практически съвети.
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
За някои практически съвети.
Позволих си да пусна тази тема,защото смятам,че другата трябва да си остане чисто теоритична,а проблемите,практически с които се сблъскваме,да са в отделна.Ако обаче мода реши че не става,да трие.
Почвам със следното:
Взех си уип на 9,50 с ластик на второ коляно.Отивам за риба на Нови хан да го тествам
и се настанявам на малкото,че там има риба.Връзвам линия на дължина на 4-то коляно и хвърлям.Да,ама дълбочината е около 80-100см??Скъсих линията до 40-50 см.между върха и плувката(така казват че трябва да бъде
)и хвърлям.Удари ми шаран 2.500,пръта се държа перфектно,изкарах го над водата и почнах да скъсявам
Ластика къс,скъсих до 4-то коляно,ама повече не посмях,че нещо пръчката стана"мека".С бая зор,въпреки дългия кеп,го кепчосах.Та въпроса ми е:не сбърках ли при очаквана голяма риба да скъсявам толкова линията.И изобщо,колко може да е най-късата линия за уип или щека???
Почвам със следното:
Взех си уип на 9,50 с ластик на второ коляно.Отивам за риба на Нови хан да го тествам

- kaminero65
- научил се да хвърля
Re: За някои практически съвети.
Най-късата линия на щеката по принцип е топ3,като на самото място по своя преценка може да скъсиш още линията или да я оставиш както си е - въпрос на виждане и атмосферни условия.А монтажа на ластика ти е погрешен,защото на второ коляно се слага ластик до 1.2 мм максимум който си е слабичък за 2.5 кг шаран.Така че мини на ластик 1.4 или 1.6 на 3 коляно и ще си решиш проблема.Друго - не знам колко ти е дълъг кепа,но за щека е добре да е поне с дължина 4 м за да можеш да взимаш рибата отдалеко.А колкото до мекотата на уипа - не се притеснявай.Той ако не е по-мек няма да може да обира напъните на рибата - става въпрос за по-големите.Така че не се притеснявай
Team Milo - feel the difference
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
На второ коляно до 1мм.И е излишно 1.6мм,според мен по-универсалния вариант е 1.4мм.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не се изхвърляйте с дебелините на ластиците. Не е проблем, че рибата ще извади 3-4-5 метра ластик преди да се кротне и да влезе в кепа. Дебелия ластик, макар и оставен по-отпуснат, че дори и да виси, просто не може да реагира на бързите и къси движения на по-дребните риби.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.