Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Дървен харпун
Модератор: nkolev66
Re: Дървен харпун
Надявам се.По изчисления , при коефициент на триене 0,1 - стомана по стомана,с 1 kg. приложен на спусъка трябва да се освободи сила около 145 kg.В началото залитнах по идеята за два ластика ф20.Размерите на корпуса са 50/100/9.Така прецених според осеновите заготовки и предположенията за огъване на дървената част.
Поздрави на всички колеги.
-
- научил се да хвърля
две по 20 не е ли прекалено...колко е фи-то на стрелата 

"Only after the last tree has been cut down, Only after the last river has been poisoned, Only after the last fish has been caught, Only then will you find that money cannot be eaten."
Прекалено е.Даже много.Просто за такова натоварване начертах механизма.Ще сложа един ластик - ф17,5 - Прайм Лайн - от Gunman.На лято - ф 20 -1 брой - на Rob Allen.Може да се правят много експерименти.
-
- научил се да хвърля
по метода,проба-грешка ще намериш най добрия сет и ще прецениш как ти допада най добре...успех и чакаме крайния резултат
"Only after the last tree has been cut down, Only after the last river has been poisoned, Only after the last fish has been caught, Only then will you find that money cannot be eaten."
Според моите критерии е доста висок/малко дълъг/малко тесен, ама нали се разбрахме че е пробно, така че засега давай!котката написа:Размерите на корпуса са 50/100/9.Така прецених според осеновите заготовки и предположенията за огъване на дървената част.

Не забравяйте преди всичко, че това е харпун за риби, а не да събаряме дувари с него.
Мале, мале. Да не плямпам, че като знам и аз от де почнах...мъка мъка беше... че и няма кого да питаш....

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Gunman,здравей.Това за дувара ми хареса.За мен си имам оправдание поради следната случка : Преди петнайсетина години си бях преправил един стар руски ластичен харпун - бях сменил ластиците му с латексови от завода за спринцовки във В.Търново,стрелата беше от ф5 и вършеше работа.Бяхме на море - на Китен.Нямаше такава лудница като сега и имаше риба.Биех платеринки и бях доволен...Но един следобед ,около Боруна/така мисля че местните хора наричат носа на изток от северния плаж/ срещнах кефали колкото крака ми.За два часа уцелих 4 парчета.Стрелата отскачаше като от стена.Щях да се изям.След като големите риби изчезнаха ударих няколко платерини.Затова съм залитнал по "съоръжения" за дувари.След това си направих оня харпун,от снимките.Добра работа ми вършеше , но такива големи риби не срещнах.
Поздрави.
Поздрави.

Само да не е в тая тема, че ще я оспамим, а не го желая това.
Котка, дай малко инфо как върви процеса
Напредваш ли? Готов ли си?

Напредваш ли? Готов ли си?
Здравейте колеги.Първият харпун - 75 см. е почти готов - остава само импрегнацията и лакирането.На вторият - 90 см. имам още малко работа по корпуса.Реших двата да ги лакирам заедно за да си спестя малко време.Последните няколко седмици имах други ангажименти и затова се позабавих.Надявам се към края на м.май да ги тествам.
Поздрави.
Поздрави.
Изпробвах дървения харпун от 25.07до 1.08 .бяхме на къмпинг Космос - до Дуранкулак.Водата беше много мътна.Ударих за това време само 3 платеринки от около 1,5 м разстояние.Бяха като сенки.Харпунът стреля добре според мен.Има нужда от нагодяване за плавоемоста без стрела.Много леко се завърта странично.Сгреших с избора на ластика - ф20.Едвам го зареждам.Ще го сменя.Нямам проблеми със спусъка.Заради мътилката не можах да го тествам както трябва.Ето някоя снимка :
[imghttp://gallery.nariba.com/data/500/31149IMG_25141.JPG][/img]