Сафридът се показа

Модератори: emo vasilev, alekst

Заключено
Д.Димитров
новобранец
новобранец

Re: Сафридът се показа

Мнение от Д.Димитров »

Колеги, някой да има информация за Бяла, дали и там излиза сафрид??? Ще съм благодарен ако някой сподели, защото утре имам намерение най после да "пусна лодката на вода"
Аватар
salmo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от salmo »

A. C. написа: Вижда ли сафрида на тъмно?
:shock: Миналата година , края на ноември риболувах пред Ахтопол. Потеглих към Варвара едва на смрачаване. На едно място ехолота показа много риба на 17тия метър, а дълбочината беше около 32 м. Въпреки късния час /след около 10мин. се стъмни нацяло/ реших да пусна чепарето. До тогава , за почти цял ден имах между 4 / 5 кг. Още с пускането натоварих цялото чепаре и така около 50 мин. По закона на Мърфи точно този ден не си бях взех прожектора в лодката и накрая откачах рибите почти опипом /толкова тъмно беше станало/ , а fishfander-а продължаваше да чурулика. Като излязох на кея и събрах всичката риба от лодката кантара показа 11300гр. - едър, мазен сафрид. :roll:
Изводите ги оставям за тебе... :smt102

P.S.През цялото време лових с перушина и №5 кука.
ИзображениеYou'll Never Walk AloneИзображение
Боцмана
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Боцмана »

Съществува метода за ловене 'на ластик'
Този метод миналата година ми го обясни колега от Варна, но със сигурност твърдя, че на куките се слага парченце червей.
Тежеста( ТАЧКА и казват) е стационарна, ластика се разтяга за да доведеш чепарето до теб, а на края на чепарето от към върха се слага светеща ампула за да не го вкараш във водачите.
Аватар
Тошето
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Тошето »

Галата от 9 до 12 вземаше чат пат от там на татък до 16.30 нищо.......за деня двама около 3 кг.....ужасссс
За да поискаш, трябва да дадеш
Аватар
patter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от patter »

Боцмане, аз гледах как един разпъва - поне той не слага червейче на куките със сигурност.
Аватар
zografa
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от zografa »

Досега на еланкат винаги съм го хващал на обикновен монтаж на плувка ,нощно време светеща естествено ,а за стръв само белена скарида това което описвате нито съм го виждал нито съм го чувал ама пък човек се учи докато е жив :D
Боцмана
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Боцмана »

То си е варненски метод, на мен само ми го обясниха. И ме поканиха вечерта на риболов, но пуста пукница по кръчмите на "Константин и Елена". На 5,6 и 7 пак съм там и ще се постарая да направя снимки на монтажа. Пък и при толкова колеги от Варна, все някой ще го е пробвал. Да видим и други мнения.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

zografa написа: това което описвате нито съм го виждал нито съм го чувал ама пък човек се учи докато е жив :D
Ластика си е древен метод за нощен риболов.
Но на него няма товарене на чепарето ( както и на описания от мен метод с голото чепаре)
Там има по един,най-много по два сафрида.
А.С. пита дали вижда сафрида нощно време ?
Това го уточнихме,ама защо се прави на улав,че не налита на чепарето на тъмно ?
Като хвана боцмана им, ще го питам. :D
Рибешка му работа,но лефера на парче сафрид нощно време направо си е кеф.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Боцмана написа: Да видим и други мнения.
Аз от няколко години не съм ходил на ластик,и да кажа начина.Тухла и камък трудно се хвърлят надалече,а лагер е друга работа,последно мятах само лагери :wink: Метода на Бай Илия беше такъв че вързваше за лагера медна телчица на спирала и като вземе да прибира и опъва ластика телта се изправя и си прибира целия ластик.Линията за замятане става така:Лагер(тухла-парче)медна тел,капронов конец късо парче да не се протърква ластика на телта,следва 7метра примерно ластик от тънкия бял ,копроново ухо и вирбел,а за него основното влакно.Слага се пръчката да гледа към морето легнала,отваря се скобата и се замята лагера.Като падне на дъното се затваря скобата навива се основното до ластика (ако трябва същия се скасява малко)да е опънат доста,там се вързва капроненото ухо за него чепарето,после остовното и като почва се слага светещата ампула и се пуска до он макарата докато спре да се развива.Единия начин е да се клати,като чепарето е добре да има синци,другия начин да се слагат парченца морски червей и се хващаш за бирата :D В първия случай 2-3 бройки и се вади,във втория може да се нокочулят и повечко.На най горното стъпало на вълнолома може да се видът показали се арматури и закачени за тях куки.Пръчката се оставя права и с куката се хваща пръчката над макарата.Като се извади чепарето до вас,може да се закачи пръчката и на ръка да се придърпа чепарето и да се откачат рибите.А може и колега да помага ако сте двама.Има случаи ,когато рибата е долу и се отпуска докрай ластика,има случаи ,когато рибата е горе и се пуска докато потъне ампулата.По шивашките магазини има един сивочерен ластик по-дебел не е много удачен ,но е здрав и ако няма камъни много има шанс да се изкара и лагера.Бе май по-голям ферман не съм писал :D
А сега де? :roll:
Аватар
liubak
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от liubak »

А позволете и аз / като практикуващ нощен риболов на яланкат или чепаре/ да споделя моя скромен опит. :smt031 :lol:
1. На яланкат , линия около 1.5 - 2 м., от 3 -5 куки, N 11-9. Стръв морски червей /понякога хапи и илария/ или белена скарида. Телескоп 7м. или 9м., светеща ампула на плувката.
2. На чепаре, всякакъв вид,но ми праави впечатление че комбинацията юрдек+ламе е най-дашно.
Важно УТОЧНЕНИЕ! Място на риболов Моска гара Варна, Плочата и много рядко Вълнолома отвън.Рибата е много рехава , много рядко се завърта в по-голям обем. Начало на риболова около 20.00ч. до 6-7ч. сутринта. На едната сопа е чепарето , на другата е яланкат.
Сменят се според ситуацията. Количество хваната риба , от десетина броя до 2кг./ но рядко/.
3. Ластик. на думи мога да го обесня, но има нововъведения които с помоща на малкия син/добро е с тази пущина - кюмпютер/ ще обесня с картинки.

Много спам за тази тема . Тряснете го по Ваше преценка. :smt075

:smt073
Аватар
liubak
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от liubak »

Моряка ме изпреварил. Много точно описание за риболов с ластик .
Аватар
valiooooo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от valiooooo »

Днес на Ной,около 2 кг /104 риби /-малко по дребен :D
Изображение

"Когато говорите,думите ви трябва да бъдат по-полезни от мълчанието" -- Фулър
Аватар
jibira
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от jibira »

valiooooo написа:Днес на Ной,около 2 кг /104 риби /-малко по дребен :D
В часова зона?
Живей докато си жив, понеже след това твърде дълго ще бъдеш мъртъв!
Аватар
valiooooo
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от valiooooo »

jibira написа:
valiooooo написа:Днес на Ной,около 2 кг /104 риби /-малко по дребен :D
В часова зона?
16:15 до 20:30
Изображение

"Когато говорите,думите ви трябва да бъдат по-полезни от мълчанието" -- Фулър
Ваньо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Ваньо »

днес на японското пристанище от17-00 часа до 20-00часа 2кг едьр сафрид около 19-00часа трьгна да яде едрата риба .преди това само граца
Заключено

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”