питане за Дунава

Модератор: Кърцата

tapasersem
новобранец
новобранец

питане за Дунава

Мнение от tapasersem »

Моля колеги някои да ме посъветва каде е по добре да отида на Дунава край Лом или Оряхово.Не съм ходил и на двете места така че стесам много благодарен за малко инфо и за подходяшти места за риболов :D
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Не понзавам добре местата, но информацията ми е,че около Лом риболовът върви с доста добри темпове. Основни обекти: скобар и щука :idea: За Оряхово може би ще имам информация едва в понеделник :roll: :roll:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
tapasersem
новобранец
новобранец

Мнение от tapasersem »

Мерси за инфото :D Каква е тактиката за скобара и каде дая тарся. На втичалото на река Лом удобнолие за палатки :smt023
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

По целия Дунав излизат сомчета(до 1-2 кг трябва да се пускат) но от време на време удря и по големичък, както разбирам ще преспиваш така че мятай за сом задължително.
За скобара тактиката е с мамка с бял хляб.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

За скобара тактиката е с мамка с бял хляб
Абсолютно верно! Стръв - бял червей, троха.
За устието на река Лом препоръчвам да заложиш на щуката - много се е завряла там в момента! За палатка не знам как е :roll:
tapasersem
новобранец
новобранец

Мнение от tapasersem »

Голямо мерси :P Как се казваше френския хляб които се продава в рибарските магазини за риболов на троха и имали друг аналог освен топал х :D ляб
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Въпросния френски хляб ми е напълно непознат. Доколкото знам има и някакви подобни български изпълнения... Аз ползвам само обикновен мек бял хляб :roll:
rupa
новобранец
новобранец

Мнение от rupa »

Мдаа, този уикенд нема лабаво - ще откривам сезона и на Дунав. Гледам нивото е паднало близо 2 метра за две седмици. Местата за риболов трябва вече да са достъпни. Сом казвате излизал редовно. Ще видим :D
Да питам - мамката как я правите - чувал от картофи с два-три хляба вътре - това ли е? Хляба натрошен или цял?
младен
новобранец
новобранец

Мнение от младен »

rupa написа:Мдаа, този уикенд нема лабаво - ще откривам сезона и на Дунав. Гледам нивото е паднало близо 2 метра за две седмици. Местата за риболов трябва вече да са достъпни. Сом казвате излизал редовно. Ще видим :D
Да питам - мамката как я правите - чувал от картофи с два-три хляба вътре - това ли е? Хляба натрошен или цял?
значи аз я правя така:
1-во. чувалчето ми е с по-тесни дупчици не са широки
2-ро.хляба го начупвам и го пухам в човалчето със бялото отпред а кората отзат за да може да пада по-вече ако кората е отпред ще трябва да почакаш
3-то. не е лошо да пъхнеш няколко топки захранка,напримерно може да си вземеш от магазините или с малай а и кюспето е добър вариант
4-то. почваш да ловиш и да си правиш кефа :lol:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Значи мамката, която се ползва по нашия край е малко по-различна от описаната по-горе! Вече е писано по въпроса някъде из форумите, но ето пак накратко какво представлява цялата "система" ;)
Мрежеста троба - тип плетен живарник, с по-едри дупки :idea: за да може по-лесно да "изтича" хляба от нея. Единия й край е завързан, а в другия е прикрепена метална халка. Пълни се с 2-3-4 хляба, които е добре да не са пресни, защото стават на тесто и не пускат трохи. Допълнителни добавки от типа на кюспе, захранки и т.н. в повечето случаи са напълно излишни.... Поставят се обли речни камъни (за да не късат мрежата), така че да задържат торбата на дъното и същата да не се мести от течението. Така напълнена торбата в последствие се завързва плътно.
Взима се найлоново влакно с дебелина над 1 мм. (или там някъде, но да е достатъчно здраво :!: ) и с дължина поне 30-40-50 м. Единия му край се намотава на нещо удобно (от сорта на дървена дъсчица), докато на другия му край се завързва т.нар. "бочка", което всъщност е сферично парче стиропор. Завързването му трябва да е достатъчно стабилно, за да не падне при самото ползване!! Същото това "влакно" трябва да е преминало през металната халка на мрежестата торба.
В крайна сметка се получава следното: пускаш торбата с хляба във водата, тя пада на дъното, а "бочката" издърпва влакното нагоре към повърхността (трябва да си отпуснал повечко влакно!) . Като излезеш на брега придърпваш дъсчицата с намотано влакно, така че бочката да се потопи, но да се вижда. По този начин получаваш абсолютно точна представа къде се намира захранката и съответно рибата ;) Хвърля се 4-5 м. пред мамката и се стараеш плувката почти да "оближе" бочката. Кълването най-често е в участъка 1-4 м. след нея. Е сега вече изчакваш 15-20 мин и започваш да се кефиш ;)
Верно че звучи малко сложно, но предимствата са неоспорими: винаги знаеш къде е храната и рибата; никога няма опасност да закачиш торбата с хляба и да скъсаш (освен разбира се в случаите, когато не прецениш добре траекторията на плувката си); в края на риболова (или по време на същия) винаги можеш да извадиш мамката, да я преместиш, допълниш или да си я вземеш обратно, вместо да оставяш мрежи и боклуци във водата :idea:
tapasersem
новобранец
новобранец

Мнение от tapasersem »

Колеги не разбрах колко голями трябва да бъдат дупките на чувала :?:
младен
новобранец
новобранец

Мнение от младен »

Stefko написа:Значи мамката, която се ползва по нашия край е малко по-различна от описаната по-горе! Вече е писано по въпроса някъде из форумите, но ето пак накратко какво представлява цялата "система" ;)
Мрежеста троба - тип плетен живарник, с по-едри дупки :idea: за да може по-лесно да "изтича" хляба от нея. Единия й край е завързан, а в другия е прикрепена метална халка. Пълни се с 2-3-4 хляба, които е добре да не са пресни, защото стават на тесто и не пускат трохи. Допълнителни добавки от типа на кюспе, захранки и т.н. в повечето случаи са напълно излишни.... Поставят се обли речни камъни (за да не късат мрежата), така че да задържат торбата на дъното и същата да не се мести от течението. Така напълнена торбата в последствие се завързва плътно.
Взима се найлоново влакно с дебелина над 1 мм. (или там някъде, но да е достатъчно здраво :!: ) и с дължина поне 30-40-50 м. Единия му край се намотава на нещо удобно (от сорта на дървена дъсчица), докато на другия му край се завързва т.нар. "бочка", което всъщност е сферично парче стиропор. Завързването му трябва да е достатъчно стабилно, за да не падне при самото ползване!! Същото това "влакно" трябва да е преминало през металната халка на мрежестата торба.
В крайна сметка се получава следното: пускаш торбата с хляба във водата, тя пада на дъното, а "бочката" издърпва влакното нагоре към повърхността (трябва да си отпуснал повечко влакно!) . Като излезеш на брега придърпваш дъсчицата с намотано влакно, така че бочката да се потопи, но да се вижда. По този начин получаваш абсолютно точна представа къде се намира захранката и съответно рибата ;) Хвърля се 4-5 м. пред мамката и се стараеш плувката почти да "оближе" бочката. Кълването най-често е в участъка 1-4 м. след нея. Е сега вече изчакваш 15-20 мин и започваш да се кефиш ;)
Верно че звучи малко сложно, но предимствата са неоспорими: винаги знаеш къде е храната и рибата; никога няма опасност да закачиш торбата с хляба и да скъсаш (освен разбира се в случаите, когато не прецениш добре траекторията на плувката си); в края на риболова (или по време на същия) винаги можеш да извадиш мамката, да я преместиш, допълниш или да си я вземеш обратно, вместо да оставяш мрежи и боклуци във водата :idea:
за това много си прав,в нашия край е малко по-различно,но нещата са почти еднакви,също така си много прав и за това след риболова да си прибираме захранките,всеки път го правя.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Колеги не разбрах колко голями трябва да бъдат дупките на чувала
Виж, колега, не се вглеждай чак толкова в точния рамер на дупките. В края на крайщата няма да ги мерим с шублер :lol: :lol: Отвор със страна около 1,5 см. е ОК :wink: Важното е да може свободно да пуска частици от хляба, защото точно те събират рибата :!:
rupa
новобранец
новобранец

Мнение от rupa »

Мерси за съветите. Стефко, мисля че при по голяма дълбочина и силно течение /каквото очаквам/ "бочката" няма ли да ме подведе. Мисля вместо стириопор да използвам шише от минерална вода - тия малките. :wink:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Мерси за съветите. Стефко, мисля че при по голяма дълбочина и силно течение /каквото очаквам/ "бочката" няма ли да ме подведе. Мисля вместо стириопор да използвам шише от минерална вода - тия малките.
Смисъла в ползването на мамката е именно голямото течение :!: При слабо такова или при липсата му ефекта не се получава, защото няма как да се отскубват трохи от поставения в мрежата хляб. Иначе бочката няма да те подведе. В зависимист от силата на течението и дълбочината може да ти стои на 1-2 м. встрани от самата мрежа, но това не е проблем. Важнтото е, че се знае точното й положение като далечина, така че плувката ти да мине именно по тази линия, на която е мамката.
Чувал съм, че и с пластмасови шишета става, но има неудобства, които няма как да ти обясня в момента. Абе като за начало давай така, пък ако си мераклия можеш в последствие да си нагласиш и една "оригинална" :wink: :lol: :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Отивам naRiba”