Какви изненади може да очакваме от сома?

Модератор: sapuna

Аватар
magiosnika---
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Какви изненади може да очакваме от сома?

Мнение от magiosnika--- »

Прав е Франко за уважението на противника :!: Затова ми е много смешно, като гледам - как някой хора се стягат,все едно ще ходят на война :lol: То не са мултита за морски риболов,то не са корди дебели по мм. и тн. Дори и в морския риболов,ако използваш влакно по-здраво от определени либри уловът ти не се зачита :!: Има значение дали си преборил рибока с корда до 5кг примерно и такава за 20кг :wink: А за останалите приготовления - канджи,харпуни,бухалки и тн. не ми се говори. Не винаги изваждането на рибата има значение, за мен лично адреналинът от борбата е важен :wink: А най- голямо количество съм получил при изтърването на една рекордна балканка. Когато има шанс нещо в линията ти да те подведе,тръпката е много по-голяма.В противен случай всичко е една хамалогия,от която не виждам смисъл. Успех с големите рибоци :wink:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

magiosnika--- написа:Прав е Франко за уважението на ....смисъл. Успех с големите рибоци :wink:
Само да те попитам по повод какви такъми можем да използваме....Сома в кой клас е и колко либри влакно може да се използва за да се признае за рекорд :!: :?: Всеки има приоритет.За теб този сом който си уловил е голям.За мен това е хубава риба,но не мога да я нарека трофей.За да ме разбереш.....,все едно е пъстърва 35-40см.Този сом може да се извади с по-твърда блеснарка и даже на ръка.Когато закачиш риба над 50кг. ще разбереш,че такъм от рода на макара Делфин е несериозен.Когато бях млад и зелен си позволих лукса да бъда ударен по главата от шпула на едно шаранджийско Дамче.Не ти натрапвам мнение,а се противопоставям на твоето.За целта само ми отговори на първия въпрос.Първите си мултипликатори Пен113 ги продадох,защото при напълно затегнат аванс сома развиваше до дъното на язовира.Влакното ми беше наранено на 25-я метър от дърветата.За това моля да не налагаш неща за които нямаш опит.Ако зная,че ще ми кълват сомове до 35кг. ще ловя със значително по слаб такъм от твоя.Но аз не се интересувам от тях и винаги съм имал мечта за нещо голямо.Друг е въпроса дали съм го постигнал.Важното е,че го преследвам :wink: На война се ходи с пушка,а не със прашка. 8) :oops: :rolleyes:
Ето ти две мнения на твоя приятел Никито.Извадил съм ги от този форум,когато ти още не беше Магьосник.
от Никито на Пет Дек 22, 2006 9:53 am
Здравейте на всички и ви пожелавам Весели празници, много здраве,много пари и още повече свободно време за риболов :D

По данни CORBOSSA го дават 0.50мм / 280м , което отговаря горе-долу на клас 60lb.Тоест самия прозводител не дава да се използват влакна с издържливост повече от 30кг в противен случай се получава все едно на S-класа да сложиме гуми 13-ки и да искаме да караме с 250км/ч - 100% самоубийство , а и гаранцията няма да важи.
А за сведение макарата няма и стоманен пиньон , което пък е абсолютно задължително и дори най-евтиния PENN го има :D
От друга гледна точка пък SILURIS GLANIS влиза в клас 130lb / 59кг според IGFA така , че може да се предположи , че уредите е добре да са сериозни / като за акули / , тоест CORBOSSA дори и по данни не е за нашия общ любим риболов.
Още един път успех на всички. :D :D :D :D :D :D
Никито на Пет Дек 22, 2006 10:46 am
С две думи : в IGFA са направили таблица с всички видове риби и уредите , с които трябва да бъдат уловени за да могат да бъдат признати за световните рекорди.
Тоест ако за сома дават 130lb клас - то мултипликатора , влакното и пръта не трябва да имат издържливост повече от 130lb , прави се само изключение за повода.
Е, логиката е елементарна - щом хората от IGFA / International Game Fishing Ass. / са преценили , че сома / Siluris Glanis / е в клас 130lb , то CORBOSSA e клас 60lb - то тази макара е приложима за лек морски риболов или влачене , но въобще не е за сом , който може да удари на 3м под лодката и да е 150кг. примерно.Просто тази макара ако и сложим влакно 1мм с издържливост 50кг. и затегнем аванса , ако такъв сом се лепне ще я прекара през водачите. :D :D :D :D
Аватар
magiosnika---
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Емо,напълно ти съчуствам за изтървания сом 8) Виждам,че зле реагираш за Делфина, но си е класика :lol: Не съм налагал нищо,споделил съм своето виждане по въпроса и толкоз.Аз ще продължавам да си ловкам с максимално олекотен такъм,пък някой може и хаспел да използва ако иска.Чудно ми е как така ти изхвърча шпулата на дама :shock: Тия глупави европейци ловят повече с безинерциони макарета-що така не знам? По въпроса за корморанчето и пена мисля,че е въпрос на междуфирмена война :wink: Избрал съм свойта марка и тя не е авет :lol: Чакам да ми се разпадне дама :lol: Сега с двойно по-голям трепет ще си ловкам :P Ма то нали не ги разбирам та ми е позволено :wink:
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Ъхъ...Аз като си повярвам и аз тъй, ъхъ..ще извадя старите Ориони, че е по кеф. Тооо...с новите всеки го може :rolleyes:
tararan
новобранец
новобранец

Мнение от tararan »

Ясно е,че да се извади сом не е толкова просто като да хванеш щука,бяла риба или шаран,лека полека ще се учим, търпение му е майката,и добра подготовка както каза колегата Emo-83 на война се ходи с пушка а не с прашка 8)
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

...И още една причина да използваме здрави такъми-тези като мен,които ходят по реките и чакат близо до корени и паднали върби,какъв такъм да използват?Че то сома като удари и тръгне,ходи където си иска,ако не можеш го спря,направо в корена отива.
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Аватар
magiosnika---
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Diman написа:Ъхъ...Аз като си повярвам и аз тъй, ъхъ..ще извадя старите Ориони, че е по кеф. Тооо...с новите всеки го може :rolleyes:
Диманчо ти и да си верваш и да не си все тая :lol: Само пази гръбнака,че иначе 1месец в бокса :rolleyes: :drinkers: И не ми сравнявай Ориона с Делфина :lol: Ориона има аванс - Делфина няма :lol: Той е като Авета - За да ти отпусне трябват клещи :lol: :P :drinkers:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

magiosnika--- написа:
Diman написа:Ъхъ...Аз като си повярвам и аз тъй, ъхъ..ще извадя старите Ориони, че е по кеф. Тооо...с новите всеки го може :rolleyes:
Диманчо ти и да си верваш и да не си все тая :lol: Само пази гръбнака,че иначе 1месец в бокса :rolleyes: :drinkers: И не ми сравнявай Ориона с Делфина :lol: Ориона има аванс - Делфина няма :lol: Той е като Авета - За да ти отпусне трябват клещи :lol: :P :drinkers:
Не мога да ти разбера интимната мисъл.Смятам,че пишеш нарочно и да дразниш.Никъде не съм писал,че е необходимо сома да се лови само със Авет....къде го намеша сега и него.Що се отнася до тези от запад мога да ти пускам и аз филмчета с какво ловят.Всъщност не ползвам само Аветите за сом имам и други макарета....даже съм ги пускал във форумите.Сега гледам и други ги използват.Както и да е....нямам за цел да се надскачам,но мисля определено,че се правиш на интересен.Чудя се :roll: защо :!: :?: А най-много се чудя на този Делфин.....по-голям риболовец ли ставаш,като си го извадил с него. :roll:
Ето тези макари ползвам също,но при друг начин на улов.
Изображение
Изображение
Ето ти канджата,която наричаш харпун и тем подобни.
Изображение
Писа ми,че ловиш щуки някакви.Ето ти две от тази година.
Изображение
Изображение
Писа ми,че ловиш и пастърви....ето ти пак от тази година.
Изображение
Писа ми за изпусната трофейна....ето ти я и нея.
Изображение
Писа ми,че ловиш и други рибки....ето ти ги и тях.
Изображение
А ето при този сом,шпулата ме тресна в чутората.
Изображение
Писа ми,че ме е яд за изпуснатия сом....Да ядосвам се,защото беше много голям и го изпуснах балъшки.
Но Господ седмица по-късно ми даде този.Да до тук съм изпускал,хващал и пускал. :wink:
Изображение
Накрая ти пускам да видиш с какви макарета ловят големите сомове.И не ми вади други линкове(знам ги всичките)
http://video.fensko.com/play/K11GBZU7727RVHX68WZB61
Сега се чудя,защо ти се подвеждам по глупостите и ехидноста в постовете.Всъщност знам.Имам желание да спреш да се правиш на велик изкарвайки ни неуки или,че сега виждаме въдица.Чат,пат и ние хващаме по някое рибе.
Остана да ми отговориш отново на въпроса......"С колко либри влакно се признава улова на сом за рекорд.
А заради тебе днес си купих и мухарка....от Никито.Ще ти покажа как се лови сом и с нея.
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Момчета,що се косите,като че ви мине?!Няма смисъл,кой как и с какво лови си е негова работа.Въпрос на гледна точка и възможности.Може да имаш такъм за сом за хиляди левове и пак да няма улов.Че сома си иска здрав такъм,иска си,спор няма.Едно време като се ходеше за риба само с бамбукови пръчки,да не би да не се изваждаха добри сомове?Познавам колеги,които си вадят рибата и с такъм за 30-40 лв,но това не означава че са по-малко хора от други,които имат квалитетни такъми.Така че,който си е майстор си е майстор,който си има късмет,ще улови!
Специално за либрите-не можеш да предвидиш какъв сом ще ти удари,може да е бебе,а може и трофей.Човек трябва да се подсигури,пък от там нататъка-Божа работа!Хайде останете си със здраве и нека продължим темата с риболов,а не сръдни и нападки :wink: !
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Аватар
magiosnika---
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Правилно,всеки може да си лови с каквото иска и това няма отношение с успеха :lol: Емо,тази пъстърва не би ме трогнала :wink: Не я стискай толкова да не и излезят дрождите :lol: Моята си е в един друг по- красив гьол ,където няма как да си пърпориш с лодката :wink: Виждам,че си се стегнал недей така стар форумец си :wink: Аз отивам на балканец да си почина от сометата,че ми дотегнаха :lol: Успех момчета :wink: :drinkers:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Не съм се стегнал,а ти отговорих на всичко,което посочи със снимки.Ти отново не отговори само на едничкия въпрос,който има връзка с темата.Опитвам се да те убеждавам с аргументи за всички неща които пишеш.Кажи ми какво общо имаше Авета и Делфина със изненадите на сома....и продължавай да фантазираш.Сега ме караш за дрождите да ти отговарям.Стига мета камъни в чуждата градина....казах ти по-хлъзгав си и от Лин.Хайде чао....няма да ти се стегам повече.Пиши си глупости колкото щеш.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Мага знае всичко и няма нужда да учи повече нищо :lol: :lol: :lol:

Аз пък ще се уча колкото може повече.

Пичове сомове има много и трофей и трапезни. С това държание никой няма да ви каже къде са.
Ако ви ловите 5 тук, аз ловя 10 другаде и то не защото съм майстор, а защото там където ходя са МНОООГО повече :lol: :lol: :lol: :lol:
pavel mangelov
новобранец
новобранец

Мнение от pavel mangelov »

Емо,що му се връзваш на Магйосничето.....то хвана един по-къдерен сом по случайност и стана майстор.Той едва ли е хванал толкова сомове през живота си колкото ти и някои други от нас само за един сезон.Пускай го да си лови с Делфинчето и не се коси :smt023
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

Аз като напълно начинаещ миналата седмица изпуснах едно сомче можеби щеше да е първото ми по голямо :oops: на яз. Искър от некъдърен монтаж. Та вече няма да си права експерименти с такъмите :oops: . Общо взето намах стъбилни вирбели и повода го хванах направо за основната линия , замятане от брега на към 100м навътре, такъми корда 0.23 плетено кука 2 нули 3-ка, макара мичел армада 8000про стръв блатени червей и изкуствени червей на гроз . Та сомчето удари нямаше и 20 секунди и въдицата олекна извадих си само тежеста , повода го нямаше явно не съм направир достатачно здрав възел на повода към основното :oops: . ма тва си ми е за урок 2-ри път няма си правя експерименти :oops: :oops: :oops: :oops:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

pavel mangelov написа:Емо,що му се връзваш на Магйосничето.....то хвана един по-къдерен сом по случайност и стана майстор.Той едва ли е хванал толкова сомове през живота си колкото ти и някои други от нас само за един сезон.Пускай го да си лови с Делфинчето и не се коси :smt023
Връзвам се,защото с подобни писаници желае да ни изкара луди,че слагаме такъми за акули,а то всъщност нямало смисъл.Така излиза,че всички теми написани тук са глупост,само заради неговия Делфин.Ето този сом 23кг. го извадихме на монофил 0.20мм. и егати строшената макаричка. Бяхме хвърлили за бяла риба,но това няма нищо общо.В същия сом намерихме(скъсал е на някой)забита яка кука на Оунер и плетеняк поне 0.50мм.Сега по неговата логика трябва да ви обяснявам какви головодници сте,защото аз ги хващам с тънко влакно и уж съм голям майстор.Редно ли е това :!: :?:
Ето го и този сом за който говоря.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”