Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


като няма риба, и рака е риба
Модератор: sapuna
- hristotihov
- сериозен играч
- Мнения: 1512
- Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 10:30 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
като няма риба, и рака е риба
Ако някой случайно не знае как се варят раци.
Слагам една голяма тенджера на котлона, изсипвам една бутилка бира
вътре, доливам още 1-2 литра вода, половин пакетче краве масло или супена лъжица маргарин, минимум 3 супени лъжици сол, 4ерен пипер, може и магданоз направо цели стръкчета и включвам да заври.
На края на опашката си рака има 5 "перки" една централна, две в ляво от нея и две в дясно. Хващам с пръсти централната перка и завъртайки я откъсвам. С нея излиза и червото на рака, което обикновено е пълно със зелени водорасли, освен ако рака не е стоял преди това два дена във ваната. Пускам го във вече заврялата тенджера и той почервенява моментално. Идеята е да умре максимално бързо, защото ако първо изсипя раците в тенджерата и после включа котлона би било доста садистично. Пускам всички раци и след като почервенеят ги варя 10-тина минути. Нареждам ги после по 3-4 в чиния може резени лимон и магданоз за окраса. Нужна е много бира и специална техника за яденето на раците, която няма да описвам тук. В София продават раци в Халите и на Женския пазар в рибните магазини на 5-6 лв. килото бяха миналата година, а едно кило са поне 20 рака средно големи, защото са доста по леки от колкото изглеждат. На язовир Студена също забелязах че гъмжи от раци, но него май пак го забраниха.
Слагам една голяма тенджера на котлона, изсипвам една бутилка бира
вътре, доливам още 1-2 литра вода, половин пакетче краве масло или супена лъжица маргарин, минимум 3 супени лъжици сол, 4ерен пипер, може и магданоз направо цели стръкчета и включвам да заври.
На края на опашката си рака има 5 "перки" една централна, две в ляво от нея и две в дясно. Хващам с пръсти централната перка и завъртайки я откъсвам. С нея излиза и червото на рака, което обикновено е пълно със зелени водорасли, освен ако рака не е стоял преди това два дена във ваната. Пускам го във вече заврялата тенджера и той почервенява моментално. Идеята е да умре максимално бързо, защото ако първо изсипя раците в тенджерата и после включа котлона би било доста садистично. Пускам всички раци и след като почервенеят ги варя 10-тина минути. Нареждам ги после по 3-4 в чиния може резени лимон и магданоз за окраса. Нужна е много бира и специална техника за яденето на раците, която няма да описвам тук. В София продават раци в Халите и на Женския пазар в рибните магазини на 5-6 лв. килото бяха миналата година, а едно кило са поне 20 рака средно големи, защото са доста по леки от колкото изглеждат. На язовир Студена също забелязах че гъмжи от раци, но него май пак го забраниха.