Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Информация за тези който искат да ловят сом по р.Марица
Модератор: bobopeli
- krokibg
- учете се от него
Информация за тези който искат да ловят сом по р.Марица
Колеги,ще си позволя да помогна със информация,какво трябва да правите когато отидете със спининга и воблерите по Марица за сом.От няколко дни,наблюдавам колеги който са се запалили по сома и ходят по реката и мятат ли мятат,но единственото нещо което правят е че окичват околните дървета със воблери и рапали като коледни дървета,и се започва едно дърпане ,стой та гледай.Тъй като тези примамки са доста скъпи ( от 9 до 18 лв,говоря за квалитетните ) когато ги оставим във водата или на някое по високо дърво,доста боли,защото трябва да си купим други за следващия риболов.Зада не стават такива неща,най-добре е преди да започнете да ловите,да намерите подходящото за тази цел място,а то е след някой по-голям бараж по реката и се нагазва почти задължителноза да нямате отстрани и над вас клони и дървета и ако не искате да направиме собственниците на магазините за рибарски пособия милионери.Нагазиш ли във водата,вероятноста да скъсаш конеца и да загубеш рапалата е много малка, и ако това стане шансовете да я спасите са по големи.Не винаги катинара помага и не всеки знае този номер и ако си вътре във водата ще можеш евентуално да се предвижиш по близо дозакачката и като наведеш пръчката и навиеш до край,така че върхъ да опре до дъното където е закачката,със минимален риск вадиш скъпата примамка.Хубаво е човек да има гащеризон,защото ако стоиш много дълго във водата дори и със него влагата е страшна,а камоли да стоиш гол във водата няколко часа.
За да имаме успех при този риболов,трябва да търсим сома там където затихва голямото и силно течение което се получава на повечето баражи.Застава се така че течението да стой пред вас,и се замята към и приз течението(и по няколко пъти в ляво и в дясно от вас) и се оставя то да поведе(поеме)воблера или рапалата,след което се навива много бавно за да се даде възможност на сома да нападне примамката( ако тя мине покрай него) .При неправилно водене на примамката,или няма удари или ако удари много често рибата се откачва защото не се е набола хубаво,не ме питайте колко и дали псувам.Не е изобщо лесно и никой да не мисли че веднага ще напълни хладилника със трофей,иска се доста въртене докато човек усети как трябва да води примамката.Има момчета който тръгнаха със нас от 20-25 дни, и още неса извадили сом,но не се отказват защото виждат че ние вадим.Тази информация е само за хора който тепърва започват този вид риболов.Дано да съм бил поне малко полезен.Пожелавам ви успех.и не се срамувайте да питате,никой не се е родил научен.
За да имаме успех при този риболов,трябва да търсим сома там където затихва голямото и силно течение което се получава на повечето баражи.Застава се така че течението да стой пред вас,и се замята към и приз течението(и по няколко пъти в ляво и в дясно от вас) и се оставя то да поведе(поеме)воблера или рапалата,след което се навива много бавно за да се даде възможност на сома да нападне примамката( ако тя мине покрай него) .При неправилно водене на примамката,или няма удари или ако удари много често рибата се откачва защото не се е набола хубаво,не ме питайте колко и дали псувам.Не е изобщо лесно и никой да не мисли че веднага ще напълни хладилника със трофей,иска се доста въртене докато човек усети как трябва да води примамката.Има момчета който тръгнаха със нас от 20-25 дни, и още неса извадили сом,но не се отказват защото виждат че ние вадим.Тази информация е само за хора който тепърва започват този вид риболов.Дано да съм бил поне малко полезен.Пожелавам ви успех.и не се срамувайте да питате,никой не се е родил научен.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- научил се да хвърля
Re: Информация за тези който искат да ловят сом по р.Марица
Супер!!Макар и да не съм лйубител на този вид риболов-с воблери,т.е. спининговия,6те ми е отполза тази препоръка,за6тото се запалих по сомския риболов!!!Мерси колега!!!Krokibg написа:Колеги,ще си позволя да помогна със информация,какво трябва да правите когато отидете със спининга и воблерите по Марица за сом.От няколко дни,наблюдавам колеги който са се запалили по сома и ходят по реката и мятат ли мятат,но единственото нещо което правят е че окичват околните дървета със воблери и рапали като коледни дървета,и се започва едно дърпане ,стой та гледай.Тъй като тези примамки са доста скъпи ( от 9 до 18 лв,говоря за квалитетните ) когато ги оставим във водата или на някое по високо дърво,доста боли,защото трябва да си купим други за следващия риболов.Зада не стават такива неща,най-добре е преди да започнете да ловите,да намерите подходящото за тази цел място,а то е след някой по-голям бараж по реката и се нагазва почти задължителноза да нямате отстрани и над вас клони и дървета и ако не искате да направиме собственниците на магазините за рибарски пособия милионери.Нагазиш ли във водата,вероятноста да скъсаш конеца и да загубеш рапалата е много малка, и ако това стане шансовете да я спасите са по големи.Не винаги катинара помага и не всеки знае този номер и ако си вътре във водата ще можеш евентуално да се предвижиш по близо дозакачката и като наведеш пръчката и навиеш до край,така че върхъ да опре до дъното където е закачката,със минимален риск вадиш скъпата примамка.Хубаво е човек да има гащеризон,защото ако стоиш много дълго във водата дори и със него влагата е страшна,а камоли да стоиш гол във водата няколко часа.

BULGARY
- krokibg
- учете се от него
Макар че знам какво да правя,само днес оставих три воблера.Дори и нагазил в средата,нямаш никаква гаранция че там няма закачки.Когато воблера върви по дъното и се удря във чакъла,това явно дразни сома, (винаги гледайте да има чакъл по дъното,след бързейте ) но между малките камъчета има и големи,между който влиза конеца и воблера се заклещтва.Замятам от 20 до 40-50 метра и от мен до воблера има даста голямо разтояние,и със катинар нестава винаги, защото трябва да си нося голяма макара със въже 50 м за катинар.А до брега на реката е ад,корен до корен и почти при всяко замятане и вадене се закача във нещо.Е това е,само ще кажа че напредвам доста със броиките риби,и ще се радвам да има повече хора със който да си споделяме всичко за този прекрасен начин за ловене на СОМ.Наслука.
@ Krokibg
друже,чудесно си описал начина на ловене на сом в Марица
Само бих искал да допълня,че освен баражите ние го търсим и по плитчините,където има пясъчни ивици и затревени участъци.Там обикновено излизат по-едрите екземпляри.Друго място е точно над бентовете,в бързата вода,там където са рибните пасажи от мряна-много я обича мустакатия
Тази година имахме голям проблем през зимата - идиотите изтърмъчиха буквално хиляди сомове,събрали се под бараж
От рибния контрол разбира се проспаха вандалщината... Засега няма сериозен улов,но до октомври все се надяваме да даде реката хубав сом 
друже,чудесно си описал начина на ловене на сом в Марица

Само бих искал да допълня,че освен баражите ние го търсим и по плитчините,където има пясъчни ивици и затревени участъци.Там обикновено излизат по-едрите екземпляри.Друго място е точно над бентовете,в бързата вода,там където са рибните пасажи от мряна-много я обича мустакатия

- krokibg
- учете се от него
Приятелю kendo,май и ти си проспал нещо.Сома по марица не е спрял да дава от 40-45 дни.Тук говоря само за ловене то му на воблер.До сега само аз имам над 16 бр ( без да броя малките между 1-2 кг който задължително пускаме)и когато тръгнах да го гоня преди 45 дни ,никой не ходеше,и бях няколко дни сам докато не им подпалих чергите първо на мойте хора и след това и на други.Всички се водят от стари разбирания и схващания че сома почвал да взима от м.Август,да взима от месец Август но по активно и става по настървен защото се подготвя за зимния период и трупа мазнини.Но си взима и през юни и юли.Да, съгласен съм че го има и над баражите,но проблема е че там реката е по разлята и колкото и да съм ловил по такива места,удар съм нямал.Тук се опитвам да обясня на тези които сега тръгват за сом,че е много важно как застават във водата за да замятат и че това е важно за успешния улов,защото от това зависи как и по какъв начин върви воблера.Вчера,вече онзи ден,бяхме на баража на 9ти км,и един колега беше нагазил до гърди и със гръб към течението,от няколко години ходя за сом по този метод и ударите в 95% от случаите са ми биле когато съм заставал така че течението да е пред мен,или от ляво и дясно но не и със гръб.Явно си има някакво логично обяснение,защото аз винаги запомням при какви обстоятелства ми е ударил поредния сом и винаги се опитвам да водя воблера по същия начин при всяко следващо замятане.Също така ,въпросния колега повъртя 2-3 часа и явно му омръзна и си отиде.Има много добри рибари-колеги,и аз не претендирам че съм най-отворения,но всичко което твърдя и пиша съм наблюдавал лично по време на всеки риболовен излет който съм правил.Същия ден и ние нямахме удар,но стояхме точно до 22:30( по точно аз,защото и моя колега избяга към оризаре към 21:00).Пак повтарям за сетен път,иска се дупе и издръжливост,и наистина по някога и на мене ми се е искало да прибера въдицата и да си тръгна,но си викам ей сега ще ми удари,хайде още едно хвърляне и като се огледам то стонало утре.И колега не чакай октомври месец,много е далеч а пък сома си взима и сега,така че отивай да го гониш и УСПЕХ !!!
Тъй де,Кроки,за риболова на сом с воблер говорим конкретно.Засега няма удариТук говоря само за ловене то му на воблер

- krokibg
- учете се от него
Приятелю,сома си дава на воблер и по нашия край и по вашия.Преди няколко дни бях на Симеоновград със един приятел от Хасково казва се Стальо,та този мой приятел има няколко екземпляра от по 10,22,28кг,точно по вашия край.Извадил ги е точно на баража от камъни дето е под циганската махала на Симеоновград.Така че както казах и преди това отивай да го гониш,сома си дава като луд и гледай да ходиш по баражи който са близо до града и няма как да ги бомбят.Ние ходихме и на мелницата под Симеоновград,но удар нямаше защото може би този бент го бяха гърмяли.Иди и се огледай по марица до вас и ще видиш че хората интензивно въртят на воблери по баражите,а ти си чакай октомври месец,и като дойде тогава ще гониш михаля.Тогава ще дава ,но само на чакане.Удоволствието на воблер е сега,така че......давай и не чакай.
- krokibg
- учете се от него
kendo,вчера бях на баража под циганската махала на Симеоновград,малко по на горе има още два, но бяха неудобни за ловене и закачих най-работещия воблер и влизах да се къпя.Местата са страшни но наплива е голям и има по 3-4 човека на всяко место.Сома явно се ушашави от толкова много воблери че ударите намаляват драстично.Поне съм спокоен че сега идва ред на по едрите екземпляри и ще започнат вече да взимат.Вчера заведох едно момче от форума със мене и още със първото идване хвана две сомчета малки и ги пуснахме,но началото е обещаващо.Люспата му влезе сериозно още от първия път и отсега го виждам редовен посетител на Марица.