Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Разликата между дивия и обикновения шаран
Модератор: sapuna
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Re: Разликата между дивия и обикновения шаран
Селекцията на шарана няма нищо общо с развитието на човек примерно. Еволюцията не променя дадена форма на живот към по-високо съдържание на мазнини в месото, по малко кости, по бързо наддаване. Това са черти нямащи нищо общо с по добрата конкурентноспособност на индивида и шансовете му за оцеляване. Пример ще ви дам с дивите треви, предшественици на пшеницата, плевели, които биха били трудни за отвъждане. И култивираната такава, която трудно би оцеляла без специални грижи. Аз поне смятам, че дивият шаран не се определя от водоема, в който живее, а е порода отстъпваща по вкусови качества на култивираните такива, но превъзхождаща ги в борбеност, хитрост. Склонен съм да се съглася, че почти го няма в чиста форма, но има индивиди с повече или по-малко запазени генетични белези. Замислете се защо руснаците боготворят своя сезан...... А местообитанието маже дя допринесе за борбеността не само на дивия, но и на култивираните породи шарани, но това е друга бира...
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
nikikati Че какво мародерско, бракониерско и незнам си какво друго видя в поста ми? Не виждам нищо лошо в това да хванеш няколко добри шарана и да отнесеш един два. Особено ако това се случва на платен водоем.
- krokibg
- учете се от него
Дивия шаран е точно този дето Митев го е показал.Разликите между него и хибридите които сега селектират искуствено са много.Порвата е визуалната разлика,която няма как да пропуснете щом го видите - дълго вретеновидно тяло и специфичната подредба на люспите.Вкусовите качества на месото превъзхождат стократно това на тепсиите които развъждат в момента искуственно и месото им е бяло, а на дивака месото е червено,като телешкото.Липсата на каквато и да било мазнина,освен по гърба около скелета и т.н.Изключителен боец при закачането му с въдица и няма нищо общо с пържолите които вадите по разни рибарници и т.н.С една дума казано,преди години не сме си правил труда да се замислим див ли е,какъв е, а всички му викаха Унгарски шаран, за това че е с люспи.Само едно нещо ме узадачава,и това е че когато такъв шаран го закача на въдицата,колкото е по малък,толкова е по-борбен.Най-борбени са такива до 2-4 кг а колкото е по голям,толкова по-лесно се вади.Това го казвам от собствен опит и държа да подчертая че при мен популацията съм я запазил и всичките са такива с малки исключения.Пускам през определен период от време известно количество зарибител,което да сменя кръвта и да подсили имунитета на рибите но винаги люспести,много малко от голия.Ще кажа и нещо което съм забелязал и това е че когато рибата се храни с това което и дава водоема,тя също подивява и се издължава но само по месото може човек да разбере какъв е точно шарана на 100%.Ако е червено - див,ако е бяло,значи е подивял от само себе си и т.н.Но дори и да е подивял,вкусовите качества на месото се определят точно от това че няма мазнини,а месото е само мускул !!! Марица е пълна с такъв шаран, и мисля че няма как да го няма в Дунава и другите ни големи реки.Това е от мен.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!

Интересно как от Дунавските колеги, някой не се включи.
За там съм чувал само за по бясно чудо от Амур и Шаран няма.

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Дунав е силно повлиян от унгарски и голи шарани. Почти всяка година при високо ниво се късат или преливат диги на румънски развъдници и блата. Диваците стават все по-редки.....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- nikikati
- ще става разбирач
chipi_ написа:напълно съгласен.
Интересно как от Дунавските колеги, някой не се включи.
За там съм чувал само за по бясно чудо от Амур и Шаран няма.
Чипи, 4 килограмово дунавско шаранче ме е вкарвало в приключение! Израстнал съм на реката, така че никой не може да ме убеди че разликите между дивия и култивираните шарани са само визуални! Просто нямат нищо общо - това е! Кефа е несравним! Жалко че навремето,когато все още живеех в Русе нямаше цифрови фотоапарати и телефони с камера!

Шаранът не ти гледа такъмите!
CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
-
- и господ не е толокова добър
Не зависимо кой модел шаран на Дунава ще визираш,той е много по борбен от езерните,даже и от събратята си в другите реки.Обаче,борбеноста свършва до като удари на въдицата,понеже99% от хората които ловят там, го ловят по брутален начин.Влакно 0,50 нагоре, с много куки, когато рибата удари, хващат балкана 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- nikikati
- ще става разбирач
Така е , бил съм свидетел на такива спринтове(60 годишни дядковци бягат по каманака като за последно)!snegk написа:Не зависимо кой модел шаран на Дунава ще визираш,той е много по борбен от езерните,даже и от събратята си в другите реки.Обаче,борбеноста свършва до като удари на въдицата,понеже99% от хората които ловят там, го ловят по брутален начин.Влакно 0,50 нагоре, с много куки, когато рибата удари, хващат балкана

Шаранът не ти гледа такъмите!
CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
- carpsliven2
- сериозен играч
И тва не е правилно .. има риби по-силни в язовири дори и от речните. Всичко зависи от битието на самата риба. Вадил съм 6 килограмов шаран на тунджа с директен телескоп и линия 0.18 мм.

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
-
- научил се да хвърля
При братушките има и "КАРП" и "САЗАН" - защо ли?
-
Защото сазана е първоисточникаsht написа:При братушките има и "КАРП" и "САЗАН" - защо ли?

-
- ще става разбирач
В тази тема се бъркат основни неща. Всичко що е дълго и люспесто го кръщават ДИВ шаран, а всъщост не е така. Шараните живеещи в нашите реки са просто речни шарани и са дълги, защото живота в течение развива мускулатурата на тези риби по-различно от това в някое блато. При рибите в затворениете водоеми също се срещат издължени, но това не е защото са диви, а гена на люспестия шаран е изключително силен и след няколко поколения също се получават такива издължени и торпедовидни форми, но това не е ДИВ шаран. Веднъж кръстосъл се с култивирана форма дивата форма е изгубена безвъзвратно. Може много да ви прилича, да е почти като див, но такива шарани в нашата страна няма. Наричайте ги както искате, дълги люспести или речни но в никъкъв случай ДИВ, защото това не е така. С годините в нашата страна няма водоем в който по различни причини да не е попаднал културен такъв. Това е следствие на изкуствено зарибяване, миграция при маловодие, наводнения и т.н.
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Колега www *.* com , строго научно погледнато сигурно си прав, но това е толкова навлязло в разговорният език, че вече е придобило голяма масовост. По-важното е , че всички разбрахме за какво става въпрос. Със здраве.
-
Я дефенирайdavid_1995 написа:Мерси за инфото колеги вече разбрах какво е дивия и обикновения шаран благодаря за инфото темата може да се закляча вече !