Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Канален сом-местообитания и стръв
Модератор: sapuna
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Канален сом-местообитания и стръв
"Каналният сом е известен сравнително отскоро на българските риболовци. Неговата родина са сладките води на Северна Америка. На външен вид той се отличава от обикновения сом (европейския). Дължината му достига до почти един метър, а теглото до 6-7 кг. Кожата му е гола, без люспи, на гръбната и гръдните перки има здрави шипове. По тялото му са разхвърляни кръгли петна, а самото то е със зеленикаво-кафяв или сив оттенък. Каналният сом расте бързо. Той е топлолюбива риба, която се чувства най-добре при 25-28 градуса С. Преди размножителния период мъжките се бият, като могат да си нанесат сериозни рани и даже да убият съперника."
Отскоро се закрастих по рибилова на този вид риба.В качеството на стръв използвам малки рибки, грозд червеи, сладка царевица,и най-вече жабчета.Предимно ходя на яз.Овчарица.Нощно време резултатите са уникални,но все още не мога да уловя екземпляр над 2 кг.Интересуват ме и други водоеми с негово обитаване,както и някаква специфична стръв.Споделете вашето мнение! 10Х
Отскоро се закрастих по рибилова на този вид риба.В качеството на стръв използвам малки рибки, грозд червеи, сладка царевица,и най-вече жабчета.Предимно ходя на яз.Овчарица.Нощно време резултатите са уникални,но все още не мога да уловя екземпляр над 2 кг.Интересуват ме и други водоеми с негово обитаване,както и някаква специфична стръв.Споделете вашето мнение! 10Х
Аз имам няколко улова на такъв.Винаги беше като съм хвърляла за шаран на дъно, и на сладка царевица. Също ми направи впечатление че и 5те пъти клъвна и се хвана между 9 и 11 часа сутринта. През ноща нямам опит. Сещам се също че винаги се хващаше на въдица която пусках в близост до върбичка, наполовина потопена във водата.
опитът ми с тази риба е скромен , имам няколко такива уловени това лято, но ми прави впечатление че май много харесват белия червей. чувал съм че ги ловят на пилешки дроб , но не съм пробвал.
а относно размера... май в нашите условия 1,5 - 2 кг е оптималния вариант. дано не съм прав и нараства повече ама нещо се съмнявам.
пример е слънчака. в америка ловят килограмови и отгоре екиземпляри , а тук си е плевел
а относно размера... май в нашите условия 1,5 - 2 кг е оптималния вариант. дано не съм прав и нараства повече ама нещо се съмнявам.
пример е слънчака. в америка ловят килограмови и отгоре екиземпляри , а тук си е плевел
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
-
- научил се да хвърля
А да попитам-само на Ов4арица ли го има този сом,каналниат сом де???iogo написа:Абсолютно всеядна риба: царевица,хранилка,пелети,рибка,филе от риба,дроб,маринована цаца, пилешки черва, бял и торен червей.......
Ловил съм доста на Овчарица но дребни до килограм.
Чувал съм че достига 8-10 килограма.
Ето едно приятелче на царевица на косъм какъв 6-килограмов хубавец хвана.
BULGARY
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Преди седмица бяхме на Овчарица,основно търсехме амур,но даваше много добри резултати на канален сом.Колегите,които вкарваха въдиците на жабка доста навътре извадиха добри парчета от по 2-2.5 кг.На нас ни удряше през целия ден на стиропор,но най-голямото беше около 1.5 кг.Местните казват,че по-едри по принцип се ловят на стената,другия път смятам да пробваме там.
sapuna1971,пиши какво сте направили - Наслука!

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Току що си влизам!Дори не съм се мил още и бързам да кача някоя снимка.Значи сометата просто не искат да ядат.Лъжат се само най-дребните,но за сметка на тях амура беше луд два дни.Извадих два-единият 4кг,а другият 9,400кг.Освен тях се прибрах и с две шаранчета по 2 кг.А за изправени куки,скъсани конци и една разпиляна шпула просто няма да споменавам.Прилагам някоя снимка в галерията.В сряда заминавам пак.kendo написа:Преди седмица бяхме на Овчарица,основно търсехме амур,но даваше много добри резултати на канален сом...
-
- новобранец
- barutchiata ©
- Администратор
ЕтоТУК
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Пробвах на слънчевка,резултат нулев.Жабата отново даде добри резултати.Направи ми впечатление,че местните го ловят на сурова цаца.Дава и на нея.Къде е логиката да не бута слънчака не знам,но нямах нито един удар.kamen написа:За каналния сам на Овчарица мога да кажа, че най-много според мен му харесва слънчака но и на жабка може не съм пробвал.
-
- разбира нещата
Пробвах на слънчевка,резултат нулев.Жабата отново даде добри резултати.Направи ми впечатление,че местните го ловят на сурова цаца.Дава и на нея.Къде е логиката да не бута слънчака не знам,но нямах нито един удар.[/quote]
Незнам защо не е дало резултат на слънчак, последния път когато ходих направо се спукаха да калвът на тази стръв дори се отказах и легнах да поспа
. Сега ще кача една снимка с улова, а другия път и аз ще пробвом на жаба и цаца.
Незнам защо не е дало резултат на слънчак, последния път когато ходих направо се спукаха да калвът на тази стръв дори се отказах и легнах да поспа

Последно промяна от kamen на Пет Май 09, 2008 3:14 pm, променено общо 1 път.
Много ги накъсвам... кордите!