малко тъп въпрос

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
gogo3
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

малко тъп въпрос

Мнение от gogo3 »

я ми кажето щото не знам на ТЕЦ-те има ли яз с риба?
или само на АЕЦ-те и на ВЕЦ-те?!!?
Аватар
петър власев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от петър власев »

:rolleyes: :rolleyes: :? :? :smt023
я чувствась себя очен хорошо
Аватар
Димо Генчев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Димо Генчев »

Виж сега, колега,
То в съкращението си е казано - Топло Електрическа Централа, т.е., това животно представлява комплекс от съоръжения, имащ за основна цел добиването на електрическа енергия на базата на отделената топлина в енергийните парогенератори(котлите). Естествено, използва се прегрята пара като междинен енергоносител, чрез която се задвижва(т) турбината(те).
При АЕЦ е почти същото, само че там парата се нагрява по различен начин - използва се отделената топлина от ядрените реакции.

И в двата случая водоем не е необходим. Или по-точно, за охлаждане на преминалата вече през турбината пара има едни охладителни кули(много хора ги бъркат с комини:)) Та под тези кули се дълбаят нещо като езерца. Доколкото знам, при АЕЦ за целта се използават водите на някоя голянма река, не случайно се строят все на големи реки.

А виж, при Водно Електрическите Централи(ВЕЦ), положението е съвсем друго. Там въртенето на турбините се осъществява за сметка на енергията на падаща или течаща вода, а тя все отнякъде трябва да дойде, нали? Езеро, язовир, река или друго хидросъоръжение.

Що се отнася до цитираните "Марици", за съжаление не съм бил никога там, но предполагам, нищо чудно за охлаждане на отработената пара да са изградени сравнително големи водни площи. Освен това, в този случай рибата се топли там, защото водата би трябвало да е с температура от порядъка на около 30 градуса(става въпрос за излизащата от турбината(кондензатора).

Моля, ако нещо бъркам някой да ме поправи.
Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Перфектно обяснение!10 Х!Сано уточнявам,че вчера температурата на Марица Изток 2 беше 37 градуса(на водата).И един съвет-посети го,няма да съжаляваш.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”