Разликата между дивия и обикновения шаран

Модератор: sapuna

Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Re: Разликата между дивия и обикновения шаран

Мнение от Secret Carp »

А всъщност отговора е толкова прост :lol: Никъде по книгите не пише да има "див шаран"като вид!Има люспест,огледален,оня шарения-японския и т.н,ит.н...
Див шаран е онзи,който живее и разчита единствено на собствените си сили и успява да съумее да се скрие от мрежите...Намира храната си сам и оцелява...Има и диви шарани,които изглеждат дебели,не всички са издължени :!:Това дали е дебел или тънък и дълъг зависи от количеството естествена храна във водоема който обитава. Ако някой го оспори пращам снимки на Л.С :!:
Всеки шаран от горе изброените видове,който би оцелял в река или разни баластиери,язовири,които не се хранят а именно неарендовани си е див,но див единствено в смисъл,че е оцелял благодарение на себе си,а не специален вид "див"шаран.Дори и японските красавци ако се пуснат в реката и те няма да изглеждат точно така както на теца,защото храната в реката ще им дойде доста по-оскъдна в сравнение с тоновете царевица,които се хвърлят ежедневно на теца.Това си е мое мнение все пак :wink:
Аватар
nikikati
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nikikati »

Можем да поспорим въпреки че нямам желание, но ето една лека извадка:
"Шараните (Cyprinus) са род едри сладководни риби. В България когато не се пояснява, шаран обозначава европейския вид див шаран (Cyprinus carpio) и неговите култивирани варианти."
копирано от уикипедия
Ето още малко, за да спестя някои следващи коментари:
"...Все пак в ихтиологията е прието да се говори за три основни раси шарани – див, изцяло люспест с удължено тяло; огледален – с намален брой, но едри люспи, и гол шаран, който направо е покрит с кожа, по която само инцидентно може да има няколко много големи люспи..."
от "На плувка и дъно"

А ТУК е цялата статия!

Има вид Див Дунавски Шаран , който иска да провери в рибната енциклопедия, за жалост присъства в червената книга като застрашен от изчезване вид!!!

:idea: :idea: :idea:
Шаранът не ти гледа такъмите!

CATCH & RELEASE
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

.Дадоха се примери с Дуранкулашкото блато,може би едно от най богатата
на храна за рибата екосистема.Такива са Шабленското и Сребърна.(храна за шарана да му се завие свят)Храната била причината ама не.Не мога да се съглася и за реките,защото не само там има диви шарани.
Изображение
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Secret Carp »

chipi_ написа:.Дадоха се примери с Дуранкулашкото блато,може би едно от най богатата
на храна за рибата екосистема.Такива са Шабленското и Сребърна.(храна за шарана да му се завие свят)Храната била причината ама не.Не мога да се съглася и за реките,защото не само там има диви шарани.
Тебе май много те мързи да четеш никой не ти е написал,че има само в реките :idea:
Иначе Ники много полезна информация даде :wink: :drinkers:
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Борбеноста на речните риби изглежда голяма поради ред пречини.
1.Лови се на къса дистанция.
2.Лови се с дебели влакна.
3.Лови се без аванс.
4.Начина на пръчката, как е сложена.Сложена права, на метална стойка, забита в земята .При удар, създава илюзия за много мощ, понеже върха опира във водата.
Взимаме една речна риба и я пускаме в язовир.Рибата удря на дистанция, между 100-150м.
1.Взима 50м. аванс.
2.Влакното се разтяга, поне 10-15м.
3.Ваденето на 150м.уморява рибата и борбеноста и на брега е естествено по малка.
Затова, че да се говори за огромна разлика е неоснователно.
Ще ви дам прост пример:Теца, хамбарите.Много закачки,работиш с аванс, удря шаран влиза в закачките.Работиш без аванс, следва мощен удар и късане на 0,40.
Писал съм го и преди.За мои риби няма да говорим.Обаче съм присъствал и кепвал, няколко доста големи шарана на Дунава.Нямат тази колосална сила,която се описва на рибите.Пак ще кажа, има разлика, но е малка.
Не говорим за "някой" платени водоеми,където рибата е умряла п...а :lol: :lol:
Това е моето мнение, относно борбеноста на рибите.Относно дивия шаран, няма такъв в България.Има шаран излюпен и израснал в диви водоеми.От там, хипотетично можем да го наречем див. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
HarryCarp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от HarryCarp »

snegk написа:Борбеноста на речните риби изглежда голяма поради ред пречини.
1.Лови се на къса дистанция.
2.Лови се с дебели влакна.
3.Лови се без аванс.
4.Начина на пръчката, как е сложена.Сложена права, на метална стойка, забита в земята .При удар, създава илюзия за много мощ, понеже върха опира във водата.
Взимаме една речна риба и я пускаме в язовир.Рибата удря на дистанция, между 100-150м.
1.Взима 50м. аванс.
2.Влакното се разтяга, поне 10-15м.
3.Ваденето на 150м.уморява рибата и борбеноста и на брега е естествено по малка.
Затова, че да се говори за огромна разлика е неоснователно.
Ще ви дам прост пример:Теца, хамбарите.Много закачки,работиш с аванс, удря шаран влиза в закачките.Работиш без аванс, следва мощен удар и късане на 0,40.
Писал съм го и преди.За мои риби няма да говорим.Обаче съм присъствал и кепвал, няколко доста големи шарана на Дунава.Нямат тази колосална сила,която се описва на рибите.Пак ще кажа, има разлика, но е малка.
Не говорим за "някой" платени водоеми,където рибата е умряла п...а :lol: :lol:
Това е моето мнение, относно борбеноста на рибите.Относно дивия шаран, няма такъв в България.Има шаран излюпен и израснал в диви водоеми.От там, хипотетично можем да го наречем див. :wink:
Както казва другаря Митев - "Псулютно вярно". :wink:

п.п.На Монтана имаше удари при които шарана изобщо не даде да бъде обърнат, а само се чуваше пръщене на карбон и рибата си се навираше право в закачките. :wink:
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Secret Carp »

snegk написа:Относно дивия шаран, няма такъв в България.Има шаран излюпен и израснал в диви водоеми.От там, хипотетично можем да го наречем див. :wink:
Да си дойдем на думата :lol: За това говоря и аз ама... :drinkers:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Само ще допълня още една точка:
5.Наличието на силно течение!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
paisa
новобранец
новобранец

Мнение от paisa »

От прочетеното останах с доста впечетления едно от тях , което е, че ако сложим от тия с дивите навици "издължени мусколести с торпеловидна форма" шарани във водоем , който е стабилно хранен и е с шарани тип питка :lol: демек и той придобива тяхната форма и навици на хранене и прочие... както и обратното... Как да си обясна тогава същата ситуация : платен водоем доста застояла вода рибоците една щампа хвърлени преди 2-3 години стабилно хранени тип питки станали вече... и в същото време аз м/у изтях хващам шарко на плувка , който ми разкатава фамилията в продължение на 30-40 мин. без да остави аванса да си почине и като го кепчосахме 3.500 кг. рибок издължен като торпедо ... :lol:
Значи както колегата snegk каза а и други колеги див може да няма вече в БГ но явно дори и при генно модифицирани дрбр... пак се е запазил при някои риби генат . Или да е бил изтърсак освен :mrgreen:
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Всеки си ги наосва .. кой както може ... но няма доказана теория .. майката природа си знае работата. Единственото което съм видял с очите си от дългогодишния опит .. е че, пуснат див шаран в развъдник става питомен .. и питомен шаран в дива среда .. става див. Много се чудих как хванат дивак с много положен труд и умения и ходене с години по мъките.. след това преместен в развъдник и почва всеки ден да се хваща.
п.п. Можеби и мен да ме преместат във 5 звезден хотел със голяма шведска маса и да гледам как всички плюскат на воля.....
между другото да поясна че: питомен = култивиран
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
paisa
новобранец
новобранец

Мнение от paisa »

carpsliven2 написа:Всеки си ги наосва .. кой както може ... но няма доказана теория .. майката природа си знае работата. Единственото което съм видял с очите си от дългогодишния опит .. е че, пуснат див шаран в развъдник става питомен .. и питомен шаран в дива среда .. става див. Много се чудих как хванат дивак с много положен труд и умения и ходене с години по мъките.. след това преместен в развъдник и почва всеки ден да се хваща.
п.п. Можеби и мен да ме преместат във 5 звезден хотел със голяма шведска маса и да гледам как всички плюскат на воля.....
между другото да поясна че: питомен = култивиран
"Майката природа си знае работата" :smt023
mraveca
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от mraveca »

Митев написа:
chipi_ написа:Комшу сигурно си ловил на блатото преди 15г.Още ги има но ги хващат само
няколко човека с електронните въдици. :evil:
Еех какви битки имаше тогава.Сега като чета,хората не знаят какво е това див шаран,
не са виждали.Какво ли още ни чака.
Чапи от миналата година са :wink: малко поумрели :oops:

Изображение
Преди 4-5 години когато едва ли не почнах да живея на дуранкулак тези снимки бяха често срещано явление.В един от успештните ми дни имахме с колегата ми 7 броя диваци до обяд.Но всичко хубаво в нашата родина един ден свършва.Последния път висяхме три дена и изкарахме един парагат върху който сме били хвърлили въдиците.За това на Дуранкулак без един палет бира вече не ходя че иначе много скучаем.Успех на всички с диваците.
snegk

Мнение от snegk »

Докато продължаваме да унищожаваме всичко ще е така :twisted:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Secret Carp »

Според мен всеки стига рано или късно до ПРАВИЛНОТО отношение към рибите.Ще мине доса време докато повечето вземат да мислят така,но аз съм оптимист :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”